Istoria Dietelor de Slabit - De la Alcool la Postul Negru. Partea a III-a
După cum am văzut și în partea a doua, de-a lungul istoriei oamenii au fost foarte activi în a găsi noi metode de a slăbi. S-au ținut cure cu foarte multă pâine și tot felul de metode au fost inventate de-a lungul timpului. Pentru unii a mers, pe când alții nu s-au bucurat de același succes. Acesta este și motivul pentru care noi diete de slăbit au continuat să se inventeze.
Partea I AICI.
Partea a II-a AICI.
În această continuare vom urmări evoluția dietelor începând cu:
Dieta Stillman
Data: 1967
În 1967, Dr. Irwin Maxwell Stillman a creat dieta care îi poartă numele. Este una dintre primele diete alimentare structurate cu un conținut scăzut de carbohidrați.
Structura dietei include 6 mese pe zi pentru prima fază în care se pierde greutatea. Faza a doua inseamnă că, odată ce greutatea este pierdută, trebuie să o menții și în această fază, adăugarea alimentelor este permisă până la atingerea unui echilibru (în caz de creștere în greutate, faza unu poate fi repetată pentru pierdere).
Dieta acceptă alimente cum ar fi carnea de pui (servită cu sare), carnea de vită, mirodenii, piper, tabasco, ceai, cafea, apă și grăsimi interzise, uleiurile, untul, zahărul și alte condimente decât cele specificate clar în dietă.
Stilul propus de Dr Stillman e diferit față de alte diete de de slăbit, deoarece consumul scăzut de calorii face exercițiul fizic dificil. Aportul scăzut de carbohidrați și regimul bogat în proteine conduce corpul spre cetoză, o stare în care organismul trece de la procesarea glucozei la corpii cetonici, care sunt energia derivată din celulele grase. Acest lucru, împreună cu faptul că arderea de proteine consumă multă energie este principalul motiv pentru care dieta funcționează și de ce a fost folosită pe scară largă de-a lungul timpului. Alte variante ale dietei există și sunt folosite și ele cu oarecare succes.
Dieta are totuși câteva dezavantaje privind sănătatea primară: nu este echilibrată și poate produce constipație și probleme hepatice din cauza activității ridicate a ficatului care descompune celulele grase. Dezechilibrarea macronutrienților înseamnă de asemenea, că nu se poate menține prea mult timp. Multe persoane au raportat efectul yo-yo după dietă.
Dieta Băutorului
Data: 1964
Trecând la un regim dietetic mai distractiv, în 1964, Robert Cameron a publicat o foarte controversată carte de buzunar numită The Drinking Man's Diet. Dieta în sine se bazează în mare măsură pe principiile consumului redus de carbohidrați emise de Banting cu 100 de ani inainte.
Cameron sugerează să mănânci cel mult 60 de grame de carbohidrați pe zi, aceasta fiind singura restricție. Poți mânca și bea orice vrei, atât timp cât nu consumi mai mult de 60 de grame de carbohidrați pe zi. Autenticitatea genială a dietei sale de de slăbit stă în afirmația că cele mai multe băuturi spirtoase distilate conțin cel mult urme de carbohidrați și deci, ar putea fi consumate fără probleme.
Și cât de mult crezi că au stat niște oameni înfometați și cu voința slăbită pe gânduri până când au decis că e o idee bună să îmbrățișeze conceptul băutului în timpul dietei? Exact, nu chiar foarte mult.
Dieta i-a adus lui Cameron încasări de aproximativ 2 milioane de dolari. Asta pană când The Drinking Man's Diet a fost calomniată în presă de un profesor de la Harvard numit Dr. Frederick Stare. Doctorul a retras mai târziu unele afirmații, dar până atunci dieta era deja denigrată în presă, iar răul era deja făcut.
Robert Cameron și-a reeditat ulterior cartea în 2004 și apoi editia Kindle a fost lansată în 2013. Ambele au fost bine primite de public cu un număr mare de oameni care au afirmând că dieta pentru de slăbit a lucrat pentru ei și că se vor ține în continuare de ea. Oare de ce?
Dieta Atkins
Data: 1972
În 1963 lucrurile nu arătau bine pentru Dr. Robert Atkins. Cu o greutate de aproximativ 110 kg, el nu a fusese niciodată un om bine făcut sau foarte înalt, iar grăsimea începea să devină destul de neplăcută. Inspirat de o lucrare citită în Jurnalul Asociației Medicale Americane, Robert Atkins a decis să țină o dietă de de slăbit cu conținut scăzut de carbohidrați.
Succesul obținut a fost atât de mare încât a inventat un plan cu 4 faze privind modul de abordare al pierderii în greutate:
Inducție. Se pot consuma numai 20 grame de carbohidrați pe zi. Trebuie să mănânci alimente bogate în grăsimi și în proteine
Echilibru. Pe lângă ce există în faza 1, se pot adăuga fructe cu coajă lemnoasă, legume slabe și unele fructe
Reglare. În acest moment, ar trebui să te apropii destul de mult de greutatea ideală și ar trebui să adaugi niște carbohidrați pentru a încetini procesul. Procesul este similar cu cel pe care îl respectă navele când se apropie de port și ancorează.
Întreținere. Te poți întoarce să consumi carbohidrați, dar numai cei sănătoși și cu o limită, fără a câștiga greutate din nou.
Atkins și-a publicat dieta alimentară în 1972. Un fapt notabil este că dieta se numără printre primele care au recunoscut nevoia de întreținere după pierderea unei greutăți, aspect care a fost ignorat de foarte mult timp. Studii recente au arătat că întreținerea este de o importanță crucială pentru un om care a slăbit dacă vrea să mențină o greutate sănătoasă pe parcursul întregii vieți. Și asta mai ales din cauza faptului că metabolismul încetinește ulterior și pentru unii poate scădea pentru o perioadă lungă de timp.
Dieta în sine a dat naștere la o mulțime de controverse medicale, iar în prezent este considerată o dietă de de slăbit falsă.
Dieta Mediteraneana
Data: 1975
Dieta a devenit populară după publicarea sa în 1975 de către Ancel Keys și soția și colaboratorul său, Margaret Keys. Baza sa se bazează pe paradoxul că persoanele care trăiesc în zona mediteraneană sunt mai sănătoase, cântăresc mai puțin și suferă de mai puține boli de inimă decât persoanele din SUA, unde se găsește un aport mai mic de grăsimi în regimul dietetic. Paradoxuri similare sunt paradoxul francez și paradoxul asiatic.
Odată cu trecerea timpului, dieta alimentară s-a bucurat de multă atenție și este acum recunoscută ca un mod de viață sănătos. Deși nu există nici o modalitate "potrivită" de menținere a alimentației, formula specifică o piramidă de alimente pentru consum. Dieta menționează de asemenea că este nevoie de activitate fizica zilnic.
Ce sa mănânci:
legume, fructe, nuci, semințe, leguminoase, cartofi, cereale integrale, pâine, ierburi, condimente, pește, fructe de mare și ulei de măsline extra virgin.
în mod moderat păsări de curte, ouă, brânză și iaurt.
doar rareori carne roșie.
Ce să eviți:
băuturi îndulcite cu zahăr, zaharuri adăugate, carne prelucrată, cereale rafinate, uleiuri rafinate și alte alimente prelucrate.
Studiile recente au arătat că dieta, pe lângă ajutorul acordat problemelor de greutate, ajută la reducerea colesterolului, a bolilor de inimă, a rezistenței la insulină și a șanselor de a obține diabet de tip 2, unele tipuri de cancer, Alzheimer și Parkinson. Este considerat un mod foarte sănătos de a mânca de experți din întreaga lume.
Din experiență personală pot spune că este unul dintre cele mai gustoase regimuri alimentare existente. În zona mediteraneană există o sumedenie de condimente și alimente ce pot fi preparate în mod variat și foarte gustos și sunt multe rețete de calitate online cât și cărți ce pot fi cumpărate.
Pentru cei ce vor să slăbească și să își păstreze pe termen lung apoi greutatea, probabil cea mai fiabilă și mai puțin costisitoare soluție, atât mental cât și bănesc ar fi o dietă bazată pe stilul mediteranean + un program de mâncare 5:2 (în articolul următor).
Dieta cu Prăjituri
Data: 1975
Dieta de slăbit cu prăjituri poate suna ca un vis devenit realitate, dar nu te lăsa indus în eroare - la baza ei este menită să fie o dietă cu restricții calorice. Principiul care stă în spate este că prăjiturile speciale slab calorice te vor ajuta pe tot parcursul zilei să combați foamea provocată de o dietă cu conținut scăzut de calorii.
În 1975, Dr. Standford Siegal a descoperit că prăjiturile coapte cu anumiți aminoacizi îi ajută pe pacienții săi să-și controleze foamea. În dieta de slăbit Cookie Diet, trebuie să mănânci în jurul a 6 din aceste prăjiturele speciale pe parcursul zilei și doar o masă seara. Desigur, poți mânca prăjiturile acestea și în timp ce te afli la o altă dietă slab calorică pentru a ajuta la atenuarea foamei.
Dieta în sine este controversată din cauza aportului scăzut de calorii pe care studiile le-au demonstrat că nu sunt atât de sănătoase pentru organism, dar și pentru că nu este sustenabilă și nu poate ajuta oamenii sa piardă în greutate pe termen lung.
Dieta a fost la început disponibilă numai pacienților săi din cadrul clinicii până în 2006, când medicul a început să-și vândă prăjiturelele prin propriul magazin fizic și online.
De la dieta considerată a fi cea mai sănătoasă a zilele noastre (Mediteraneană) până la dieta de slăbit cu prăjituri, am acoperit ultimii 40 de ani de istorie a evoluției soluțiilor de slăbit. În ultima parte a articolului vom continua cu cele mai noi descoperiri în materie nutritivă și al stilului de viață din ultimii 15 ani.
Cărți menționate în articol:
Metoda Stillman (Dr. Stillman's 14-day shape-up program)
Dieta Băutorului (The Drinking Man's Diet)
Dieta Atkins (New Atkins for a New You: The Ultimate Diet for Shedding Weight and Feeling Great)
Dieta Mediteraneana (The Complete Mediterranean Cookbook: 500 Vibrant, Kitchen-Tested Recipes for Living and Eating Well Every Day)