top of page

Cum sa alegi un consilier in cariera potrivit pentru tine

Timp efectiv de citire: ~5 min



Înainte de toate hai să definitivăm exact ce anume este un consilier de carieră.


Ce este un consilier de carieră?

Un consilier de carieră este un coach profesionist care își ajută clienții să-și planifice cariera și să-și atingă obiectivele profesionale.

Consilierii de carieră lucrează cu clienții pentru a-i învața strategii și metode de a reuși în carieră, fie că vorbim de avansare în carieră, reconversie profesională, trecerea unui interviu, outplacement sau doar redacatarea CV-ului.


Serviciile oferite

Ajută clienții să-și evalueze valorile (legate de carieră), interesele și abilitățile; investighează opțiunile de carieră și împreună cu clientul, creează o cale către cariera dorită; identifică locuri de muncă; aplică pentru locuri de muncă; ajută clientul să-și dezvolte capacitățile de networking; face simulări de interviu; dezvoltă împreună cu clientul CV-uri și scrisori de intenție și să stabilească definiția unui echilibru între muncă și viața personală.

Ajută clienții să identifice obstacolele care împiedică progresul acestora spre cristalizarea planurilor de carieră și le arată modalități de a depăși aceste obstacole.

Recomandă servicii autorizate de psihologie sau terapie în cazul în care clienții nu sunt în măsură să ducă o viață echilibrată din cauza anxietății sau depresiei.

În procesul folosit, un consilier utilizează de obicei o varietate de instrumente, acestea incluzând exerciții de autoevaluare, liste ale intereselor clientului, teste de personalitate, precum si interviuri pentru a ajuta la identificarea opțiunilor adecvate pentru examinare.


Educație, formare și certificare

Consilierii de carieră dobândesc, de obicei, o diplomă în consiliere sau de dezvoltare a carierei. Consilierii de carieră pot fi certificați de către companii care funizează traininguri pe acest segment de activitate precum: NBCC România, APT Evolution sau Euro Best Team.



Ce trebuie sa aibă un consilier în carieră?


Consilierii de carieră trebuie să aibă capacitatea de a comunica cu un client cu ușurință pentru a facilita schimbul de informații cu caracter personal.


Abilități de intervievare și de ascultare activă sunt necesare pentru a extrage informații de la clienți. O minte analitică este necesară pentru a face conexiuni între tipurile de personalitate, abilități, interese, valori și opțiuni de carieră corespunzătoare unui individ.


Consilierii în carieră au nevoie de abilități puternice de cercetare pentru a găsi informații despre carieră și nevoile educaționale ale clientului.


Consilier rabdator

Cum te poate ajuta un consilier in carieră?

Consilierii in carieră oferă asistență în identificarea și explorarea opțiunilor de carieră, schimbarea carierei, redactarea CV-ul și a scrisorilor de intenție, precum și ajutând la procesul de căutare a locurilor de muncă.

Lucrul cu un coach în carieră este un proces care te poate ajuta să înțelegi și să descoperi ce se potrivește cel mai bine în cariera, educația și viața ta.

Consilierii în carieră se concentrează pe realizarea unui echilibru între viața profesională și viața personală. Ei te pot ajuta chiar să explorezi noi opțiuni de carieră și să rezolvi problemele de la locul de muncă sau chiar probleme în viața personală, care îți pot afecta performanța.


Cum să-l alegi

Iată câteva sugestii pentru a găsi persoana potrivită pentru a te ajuta:


Adresează-te prietenilor și familiei, intrebă-i dacă pot recomanda un consilier sau coach.


Contactează oameni care au avut nevoie de astfel de servicii, și intrebă-i dacă au fost satisfacuți de persoanele cu care au lucrat și dacă ei consideră ca ar fi o alegere bună pentru tine.

Cere referințe de la orice consilier înainte de a finaliza un acord pentru servicii.


Adresează consilierilor întrebări precum „Care sunt punctele forte?”, „Care sunt punctele slabe ale consilierului?“, „Ce certificări, referințe, experiență are?“


Dă prioritate consilierilor care percep un tarif pentru fiecare sesiune, spre deosebire de cei care oferă NUMAI un pachet scump de sesiuni și evaluări (costurile trec frecvent și de zece de mii de lei pe un pachet de servicii). Comisioanele unui consilier bun variază cam de la 140-150 RON pe oră pană la 500-600 RON pe oră. Cu toate acestea, nu ar trebui să plătești mai mult de 200 RON pe oră dacă nu faci parte din sfera de executive și nu ai nevoie de performanță ce necesită foarte multă muncă din partea ta și a consilierului.


Verifică datele oferite de consilier. Aici discutăm de referințe, calificări și experiență. Vrei să fi sigur că CV-ul consilierului este în regulă.



Ce NU face un consilier în carieră

În timp ce consilierii de carieră te pot ajuta să înțelegi mai bine cine ești și factorii care influențează cel mai mult stilul tău de viață, ei nu îți vor spune ce să faci exact, pas cu pas, ce loc de muncă să ocupi sau cum să îți continui cariera. De consilierea in carieră pot beneficia oameni aflați în toate punctele carierelor lor, de la elevii de liceu care se apropie de următoarea etapă în educație până la adulții care se întorc la muncă după o absență, sau care doresc să schimbe cariera.

Iar ca și concluzie, dacă ai îndoieli cu privire la competența consilierului tău după prima vizită, nu ești obligat să continui. Prima discuție cu un consilier în carieră, de cele mai multe ori, este gratuită.


Sper că aceste sfaturi să te ajute în găsirea unui consilier capabil cu care să poți lucra cu succes la cariera ta. Dacă ai mai apelat la astfel de servicii până acum, mi-ar plăcea să împărtășești tuturor experiența ta în comentariile de mai jos. Sunt sigură că va fi utilă tuturor, atât cititorilor cât și nouă, aici la Joy Of Life Consulting.

 

Dacă ți-a plăcut, citește și

Cum arata piata muncii la mijloc de 2018
 

Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page