top of page

Ce sa NU faci atunci cand cauti un job

Timp efectiv de citire: ~5 min

Ce sa NU faci cand cauti un job


Conform ANOFM, în fiecare zi aproximativ 5% din români își încep ziua căutându-și un loc de muncă. Din nefericire, un mare număr din aceștia fac acest lucru conduși de o mentalitate greșită. Iar piața muncii din România și în special cea competitivă din București poate fi foarte dificilă, ceea ce înseamnă că trebuie să fii cel puțin la fel de competitiv și de inspirat ca și ceilalți.

Dacă dai vina doar pe economie, gândindu-te că nu este vina ta, că nimeni nu angajează sau nu crezi că ai nevoie de un plan de căutare a unui loc de muncă sau de contacte profesionale, este timpul să îți revizuiești atitudinea. Sunt sigur că dorești să îți vezi eforturile încununate cu succes, mai ales că o căutare mai lungă înseamnă fie prelungirea unei perioade fără job, fie stagnarea într-un loc de muncă pe care nu ți-l mai dorești. În acest scop, am descris mai jos 5 greșeli la nivel de mentalitate pe care oamenii le fac frecvent și care vor contribui la o lungă si neprofitabilă căutare a unui loc de muncă.


CV-ul ca strategie singulară

Un CV bun (și atât) NU îți va obține jobul. Obiectivul CV-ului tău este să obții șansa unui interviu. De cât de bine te prezinți în timpul interviului depinde dacă la sfârșit vei primi o ofertă. Mulți oameni spun "Am nevoie doar de un CV bun și de restul se rezolvă". Adevărul este că ai nevoie să te prezinți la interviu într-un mod corespunzător, să te faci plăcut de intervievatori, să te potrivești atât profilului jobului cât și culturii companiei și să fii omul potrivit si din punct de vedere al pretențiilor materiale pentru a obține un job.


Lipsa scrisorii de intenție

O scrisoare de intenție construită bine te va ajuta să ieși în evidență. O căutare de job eficientă înseamnă să faci lucruri în plus față de competiție. Iar față de angajator asta înseamnă să oferi mai mult decât a fost a cerut. Scrisoarea de intenție iți oferă oportunitatea de a crea un raport cu persoană care îți revizuiește CV-ul înainte de a te întâlni. Fie că intenționezi să trimiți CV-ul pe email sau online, o scrisoare de intenție bine concepută ajută întotdeauna.

Ieși în evidență față de sute-dacă nu chiar de mii de alți solicitanți-care merg după același loc de muncă! (Mic sfat: asigură-te că scrisoarea vine în completarea CV-ul tău și nu îl repetă!)



Ce sa NU faci cand cauti un job

Lipsa oricărui plan de actiune

Una dintre cele mai comune greșeli din acest proces. Nu merge "după ureche". Tratează căutarea locului de muncă ca un "job" în sine. Creează-ți o căutare pe motoarele de joburi din România conform criteriilor tale și salveaz-o. Creează-ți o rutină zilnică și caută în fiecare zi la aceeași oră pe marile site-uri de joburi cât și fizic la instituțiile de profil. Creează-ți un plan scris cu ceea ce îți dorești de la noul job cât și cu ceea ce se cere în general pentru un astfel de job. Notează-ți apoi care sunt zonele unde ai de lucrat pentru a-l obține și cere pe cât posibil feedback de la interviuri pe zonele care cred intervievatorii că pot fi îmbunătățite.

Îți recomandăm în această direcție o carte intitulată "Angajează-te acum!" scrisă de C.J.Hayden și care conține informații foarte utile și aplicabile atât pentru a-ți îmbunătăți procesul de căutare cât și pentru a obține cel mai bun job posibil.



Lipsa networkingului

Nu sta în casă! Poate că mulți oameni strâmbă din nas cu neplăcere când aud cuvântul Networking, dar crearea de cunoștințe și contacte profesionale este foarte eficientă într-o căutare de locuri de muncă și este foarte recomandata în acest scop de toți specialiștii în domeniu. Networkingul este un proces de dezvoltare și menținere a calității relațiilor cu oameni care iți pot aduce diverse oportunități de angajare. Construirea unei rețele profesionale este ca și cum ai construi o agendă de prieteni cu ajutorul cărora poți întâlni oameni interesanți, care îți pot oferi deschidere către posturi care nu sunt publice si îți pot obține recomandări de la oameni cu influență.


Contactarea angajatorului doar în legătură cu situația interviului

Nu proceda așa. Într-un mod similar cu punctul de mai sus, socializarea cu oamenii pe care îi întâlnești în decursul căutării unui loc de muncă te poate ajuta. Șansele ca un astfel de lucru să se întâmple după o singură întâlnire sunt aproape nule. Dar dacă ții legătura cu persoanele pe care le întâlnești, poți crea anumite legături profesionale ce te pot ajuta în cele mai neașteptate momente.


În special dacă ați comunicat ok, scrie un mail după întâlnire, mulțumește-i intervievatorului pentru oportunitatea oferită și roagă-l să te anunțe dacă întâlnește oportunități similare care ți-ar putea fi de folos. (Mic sfat: Ține minte că și tu îți poți oferi la rândul tău serviciile dacă, spre exemplu, poți recomanda pe cineva pentru un job în acel loc. Oamenii sunt mult mai dispuși să te ajute atunci când și tu îi poți ajuta pe ei)

În încheiere îți dorim succes și ține minte: într-o vânătoare de joburi succesul va fi direct proporțional cu efortul depus, deci dă-ți interesul și ieși în evidență!

 

Dacă ți-a plăcut, citește și

Top 7 carti care te vor ajuta sa te angajezi mai usor
 
Ce sa NU faci atunci cand cauti un job

Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page