top of page

7 motive pentru care sa accepti sau nu o oferta de angajare

Timp efectiv de citire: ~8 min


Să primești o ofertă de angajare este dovada faptului că toate eforturile tale au dus la un rezultat pozitiv. Însă, pe lângă un motiv de bucurie este și un motiv de stres. Te gândești dacă să accepți sau nu. Sau te gândești pe care dintre oferte să le accepți când ai mai multe variante pe masă. Decizia e importantă și uneori dificilă. Din acest punct ai două variante din cate poți alege.


Prima variantă: te bazezi pe intuiție, unde ai șanse egale atât de reușită cât și de eșec. Sau apelezi la varianta numărul doi: te informezi, compari și alegi în funcție de datele pe care le ai. Aici șansele ca decizia pe care o iei să fie una potrivită ție, sunt mult mai mari.

Pentru că susținem deciziile bine informate, îți recomandăm 7 aspecte pe care să le ai în vedere când ai de ales viitorul carierei tale. Cu ajutorul lor îți vei răspunde singur întrebărilor pe care toată lumea le are când se află într-o situație similară: ”Cum îmi dau seama dacă acest loc de muncă este potrivit pentru mine?”, ”Ce ofertă să aleg?”.


Salariul

Sigur, banii sunt principalul motiv pentru care oricare din noi își dorește un job. Însă, nu îl face și principalul motiv când alegi un loc de muncă. Sunt job-uri unde salariul este cu greu egalat dar activitatea în sine nu îți oferă satisfacție. Într-un final ajungi să-ți urăști job-ul. Salariul contribuie într-o măsură mai mică, decât avem noi tendința să credem, când vorbim de fericire la locul de muncă.

Află cum sunt plătite profilele profesionale asemănătoare cu al tău în piață. Fă o comparație între tine și oamenii care au o experiență similară cu a ta. Gândește-te care este suma sub care nu poți accepta un rol și la salariul care ar face un anumit job de nerefuzat. Ține minte această marjă salarială și când vine momentul, negociază. Adoptă o viziune de ansamblu asupra întregului pachet salarial, fie că sunt beneficii de natură salarială sau dezvoltare profesională, nu te rezuma decât la cifre. Dacă salariul pe care l-ai primit este mai mic față de cel pe care l-ai cerut sau cel pe care îl așteptai, încearcă să negociezi înainte de a refuza oferta.


Beneficiile

Pachetul de beneficii oferit poate să-ți transmită anumite mesaje despre acel angajator. O companie competivivă, care se descurcă bine financiar oferă un număr considerabil de beneficii iar suma acumulată pentru fiecare angajat în parte este consistentă. Dacă lista de beneficii este scurtă, compania angajatoare este la început de drum sau financiar vorbind nu se află într-o situație confortabilă.

Printre beneficiile pe care le poți obține poți găsi următoarele:

  • bonuri de masă

  • decont transport

  • abonament medical

  • asigurare medicală și de viată

  • abonamente pentru diferite activități sportive

  • reduceri și gratuități la clinici de o anumită specializare

  • primă de relocare sau de ”bun venit în companie”

  • zile în plus de concediu

  • bonusuri de performanță

  • bonusuri pentru că folosești o anumită limbă străină

  • buget pentru traininguri și certificări

  • prime pentru vacanță

  • poți lucra de acasă

  • prime de sărbători

  • mașină de serviciu pe care s-o folosești și în interes personal

Iar lista poate continua. Chiar dacă nu consideri că beneficiile sunt un factor important de decizie pentru tine mergi către o companie care investește în angajați și pentru care aceste beneficii sunt importante.


Managerul

Sunt companii unde poți avea o dublă subordonare. Practic ai doi șefi, un manager funcțional și un altul ierarhic. În acest caz, ai muncă dublă de urmat când vine vorba de informare. E neapărat nevoie să cunoști ambii manageri înainte de a accepta o ofertă. Oricum încearcă să aduni informații pe parcursul întregului proces de rescrutare.


Nu accepta o ofertă fără să ai măcar o discuție cu viitorul tău superior. În interviul cu managerul rămâi atent la detalii. Vezi cum discută cu alți colegi, cum îți adresează întrebările, cât de atent e la răspunsurile și întrebările tale, ce mesaje transmite pe tot parcusul interacțiunii. Sigur că prima impresie nu e cea mai relevantă dar îți poți face o părere despre cum va arăta colaborarea voastră.


Colegii și mediul de lucru

Mulți angajatori nu îți prezintă echipa înainte de a accepta oferta lor. Dar sunt companii, din ce în ce mai multe, care preferă ca după interviu să-ți ofere un mic tur prin sediu. Astfel ai ocazia să vezi mediul de lucru, dacă au mobilier nou sau dacă au sală de relaxare. Pe lângă aceste detalii te poți uita și pe chipurile viitorilor tăi colegi, poți vedea dacă sunt prietenoși, dacă par fericiți că lucrează acolo. Având în considerare timpul pe care urmează să îl petreci la birou, atmosfera de lucru este importantă.

În caz că nu ai această ocazie sau vrei mai multe informații legate de acest aspect, poți oricând apela la LinkedIn. Caută în conexiunile tale persoane care lucrează acolo sau au lucrat în trecut. Orice actual sau fost angajat este o sursă foarte bună de informații. Astfel poți afla mult mai multe decât poți să descoperi singur.

Încă o variantă este să întrebi încă de la interviu despre viitorii tăi colegi. Cere managerului mai multe detalii despre echipă, cum se lucrează, care sunt particularitățile. Astfel afli informații și despre cultura companiei.



Drumul spre birou

Complex birouri - piata

Cât de aproape sau departe de casa ta este job-ul pare să fie, pentru o parte din noi, un aspect foarte important. Când faci o oră dimineața până la birou poate că la prima vedere nu pare de speriat. Dar gândește-te pe termen mediu și lung. Într-o singură zi petreci 2 ore în trafic, într-o săptămână 10 ore, într-o lună sunt nici mai mult nici mai puțin de 42 de ore. Poate că îți dorești ca acest timp să-l petreci altfel iar pentru tine este important să ajungi repede la muncă și înapoi.



Stabilitate, seriozitatea și employer brandind


Sunt multe companii care impresionează prin cifre legate de profit. Înainte de a accepta o ofertă - cel mai bine înainte de a ajunge la primul interviu - acordă-ți timp și caută informații despre angajator. Urmărește istoricul financiar și cel al angajărilor, prezența în piață, dacă investesc în brandul de angajator. Caută orice informație care să afirme sau să infirme ”statutul” de companie stabilă. Aceste informații nu îți sunt utile numai la interviu, să dai bine când ajungi în fața lor, dar chiar te ajută să iei o decizie informată când primești o ofertă.



Cultura companiei


Valorile, misunea și viziunea companiei pot fi punctul de plecare pentru a contura cultura. Sunt cazuri în care aceste informații le găsești doar la nivel declarativ menționate pe site. Fii curios și investighează mai mult. Pune întrebări la interviu legate de: cultura companiei, cum se lucrează în echipă, care este motivul pentru care job-ul este vacant, care sunt oportunitățile de carieră, care sunt cursurile de care poți beneficia ca și angajat, etc.


În plus, profită de interviul pe care îl ai cu viitorul manager și întreabă-l despre: motivul pentru care a ales el/ea să lucreze pentru acea companie și motivul pentru care lucrează încă acolo. Când iei o decizie, pe lângă informațiile pe care le aduni, ascultă-ți și instinctul, vezi ce sentimente ai imediat după ce ai ieșit din interviuri.


Întreabă-te:

  • Ți-au plăcut discuțiile cu ei?

  • Ți-au trimis feedback după fiecare etapă?

  • Au prezentat pozitiv și real compania, echipa, proiectul, postul pentru care angajează?

  • Ce impresie ți-a lăsat toată interacțiunea cu ei, indiferent dacă a fost pe parcusul interviului, pe emailuri sau la telefon?

  • Ai oferit informații suficient pentru a lua o decizie?

  • Au fost deschiși și au arătat interes față de nevoile și așteptările tale?

Uneori după ce alergi mai multe luni în căutarea unui loc de muncă, după mai multe interviuri, teste și timp petrecut cu CV-ul, scrisori de intenție și aplicări e normal să ai pretenții mai ridicate și să nu accepți prima ofertă pe care o primești. Dar comparând și cântărind variantele, urmărind toate aspectele menționate mai sus, ascultând la final ceea ce îți spune instinctul, cunoscând așteptările pe care le ai, vei lua decizia cea mai potrivită circumstanțelor date.


Succes!

 

Dacă ți-a plăcut citește și

Psihologie aplicata: Tips & Tricks pentru interviu
 

bottom of page