top of page

Top 7 carti care te vor ajuta sa te angajezi mai usor

Timp efectiv de citire: ~8 min

În februarie am vorbit despre cărți de dezvoltare profesională. Ti-am oferit cele mai bune sugestii de moment si ți-am spus chiar și unde să le găsești la cel mai bun preț. Disclaimer: Nu avut și nu avem afiliere cu nici unul dintre magazine, pur și simplu recomandările despre sursa de achiziție sunt bazate pe locul în care le-am găsit cel mai ieftin. În același spirit, în acest articol vei găsi cele mai bune 7 cărți pe care ar trebui sa le citești dacă îţi cauți de muncă sau daca plănuiești în curând o schimbare de job. De la căutare, intervievare și până la negocierea salariului, există o mulțime de factori la joc atunci când cauți un nou loc de muncă și o singură greșeală ar putea uneori strica totul. Cărțile de mai jos sunt alese special pentru te ghida prin acest proces. Unele dintre acestea sunt în engleză.


1. The Essential Guide for Hiring & Getting Hired - Lou Adler

Această carte este scrisă pentru toți cei implicați în procesul de angajare. Se bazează pe procesul de angajare pe bază de performanță, pe care Lou Adler l-a făcut cunoscut publicului în cel mai bine vândut articol de pe Amazon, "Hire With Your Head". Va ajuta aplicanții să-şi găsească locuri de muncă mai bune, oferindu-le o viziune interioară asupra modului în care majoritatea companiilor mari caută, evaluează și angajează noi angajați. Actualizat cu studii de caz noi și cu mai multă acoperire a impactului și importanței internetului în procesul de angajare, acest ghid indispensabil a ajutat zeci de mii de manageri și profesioniști în domeniul resurselor umane să găsească candidatul perfect pentru orice poziție. Teoria ocupării locurilor de muncă pe bază de performanță a lui Lou Adler este mai aplicabilă acum decât oricând.


2. Ce culoare are parașuta ta? - Richard Nelson Bolles

Ce culoare are parașuta ta? este cea mai populară carte de management al carierei din lume, revista Time incluzând-o pe lista celor mai bune o sută de cărți de non-ficțiune, scrise începând cu anul 1923. De asemenea, The Library of Congress a inclus-o în primele douăzeci și cinci de cãrți din istorie cu un impact major asupra vieților oamenilor.


Până la ora actuală, cartea s-a vândut în peste zece milioane de exemplare în toată lumea, fiind revizuită anual. A fost tradusă în douăzeci de limbi și este utilizată ca ghid de dezvoltare în carieră în douăzeci și șase de țări. Prima jumătate a cărții se referă la modul de creare a unui CV și a unei scrisori de intenție, precum și la îmbunătățirea rețelei de networking, intervievarea și abilitățile de negociere, în timp ce a doua jumătate se concentrează asupra modului de găsire a carierei ideale.


3. So good they can't ignore you - Cal Newport


Manifestul scris al lui Clear Newport sugerează că talentul și abilitatea unei persoane - și nu neapărat pasiunea lor - ar trebui să fie cele care determină drumul lor în carieră.


Titlul cărții este un citat direct din Steve Martin (actor american) care, odată întrebat de ce a avut succes în cariera sa, a răspuns imediat: "Fii așa de bun că nu te pot ignora" și asta e principala bază pentru cartea lui Newport: abilitatea și capacitatea de a trăi pasiunea pe care o ai.


Inspirat de fostul președinte al Apple și de celebrul sau discurs de la Universitatea americana Stanford, Newport susține sfatul lui Steve Jobs de a-ți lua viaţa în propriile mâini, argumentând și exemplul dat de Jobs în viaţa pe care a avut-o. Din acest punct, Newport prezintă dovezi convingătoare științifice și contemporane care demonstrează că cheia succesului în carieră este sa afli ce faci cu adevărat bine, unde anume manifești potențial și apoi să depui toate eforturile în acea direcție.

4. Arta interviului - Lawrence Grobel

Larry Grobel, celebru în rândul jurnaliștilor și numit „intervievatorul intervievatorilor”, a scris nenumărate biografii – printre care Truman Capote, Marlon Brando, James Michener și familia Houston – și articole pentru Rolling Stones, Playboy și New York Times. Si-a petrecut cei 30 de ani de cariera încercând să convingă persoane dificile să vorbească deschis. In Arta Interviului, autorul oferă tot felul de sfaturi despre cum poate fi obținut un interviu bun și le oferă cititorilor o imagine de culise din timpul interviurilor sale, în cadrul cărora a primit răspunsuri savuroase și foarte interesante.

5. Comportament Inadecvat - Richard H. Thaler

Comportament inadecvat ne spune povestea din spatele celor mai importante descoperiri ale economiei moderne.


"Întreţesută cu poveşti amuzante despre luptele aprige duse de Thaler cu stâlpii gândirii economice tradiţionale, Comportament Inadecvat este o privire unică în adâncul slăbiciunilor omeneşti. Când economia se întâlneşte cu psihologia, implicaţiile pentru indivizi, directori de întreprindere şi factori politici de decizie sunt în acelaşi timp profunde şi amuzante. Geniul creativ care a inventat domeniul economiei comportamentale este de asemenea un povestitor cu har şi un om foarte amuzant. Toate aceste însuşiri ies la iveală în această minunată carte."

DANIEL KAHNEMAN - laureat al Premiului Nobel pentru Economie şi autor al cărţii Gândire Rapidă, Gândire Lentă "Dacă aş avea de ales un intelectual contemporan cu care să rămân blocat în lift, l-aş alege pe Richard Thaler."

MALCOLM GLADWELL - autor al cărţilor Outliers şi David and Goliath.

6. Ce tip de carieră ţi se potrivește? - Donna Dunning

Care este tipul tău? Ești Activ, Colaborator, Conducător sau Explorator? Analist, Asimilator, Intensificator sau Vizionar? Ești Extravertit sau Introvertit? Găsește-ți cariera perfectă pentru tipul tău de personalitate și obține succesul! Pentru a fi fericit și a avea succes în viaţa profesională, trebuie să găsești o carieră care se potrivește nu numai cu interesele tale, ci și cu tipul tău de personalitate. In această carte, autoarea folosește indicatorul de tipuri Myers-Briggs (MBTI) pentru a prezenta opt modalități distincte de a lucra și te încurajează să reflectezi asupra preferințelor tale naturale – propunându-ți pentru această liste de verificare, exerciții, strategii și sfaturi – și iți oferă toate instrumentele necesare pentru a-ți descoperi propriile preferințe naturale și a-ți găsi cariera ideală. Acest ghid pentru găsirea unei cariere potrivite include detalii despre dezvoltarea diferențelor dintre tipuri pe parcursul vieții, sfaturi pentru echilibrarea vieții personale cu viaţa profesională și foarte multe sugestii de posibile cariere, bazate pe preferințele personale.


Donna Dunning face o analiză minuțioasă a fiecărui tip, oferind sfaturi practice pentru creșterea și dezvoltarea profesională, precum și formările și profesiile potrivite fiecăruia.


7. The 2-Hour Job Search - Steve Dalton

2-Hour Job Search îţi arată cum să lucrezi mai inteligent (și mai repede) pentru a-ți căuta locuri de muncă și a obține interviuri. Steve Dalton explică cum să îţi cauți joburi pe Internet și să-ți creezi un sistem de căutare de locuri de muncă care se bazează pe tehnologii precum ar fi Microsoft Excel, Google, LinkedIn și bazele de date alumni pentru a crea o listă a angajatorilor țintă. Pasul numărul doi în viziunea sa este să faci rost apoi de un interviu - și totul în doar două ore. Dalton evită sfaturile vagi cum ar fi "folosirea contactelor tale" și spune vânătorilor de locuri de muncă exact ce să facă și cum să o facă. Această carte se concentrează pe faza critică a căutării de locuri de muncă și ajută cititorii să se organizeze și să se descurce cu un proces care este de multe ori ineficient și frustrant.

 

Dacă ți-a plăcut, citește și

Top 7 carti de dezvoltare profesionala pe care ar trebui sa le citesti in 2018
 
Top 7 carti angajare

bottom of page