top of page

Cum sa faci o analiza SWOT personala (Si de ce ai nevoie de ea)

Timp efectiv de citire: ~4 min


Analiza SWOT

Probabil deloc o coincidență, una dintre cele mai de bază cunoștințe care se predau în școlile de business - și încă din primii ani - este realizarea analizei SWOT. SWOT înseamnă Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats. Adică: Puncte forte, Puncte slabe, Oportunități de dezvoltare și Amenințări exterioare. Deși poate suna a ceva foarte nou, acest tip de analiză a fost dezvoltat în anii 1960 de către Alber Humphrey, un consultant american de business. La origine a fost conceput pentru mediul de afaceri, însă este utilizat la scară largă de mentori sau consilieri pentru a-i ajuta pe oameni să-și evalueze propriile împrejurări și să-și elaboreze propriile planuri de dezvoltare personală sau profesională. Viața este constant dinamică, motiv pentru care te poți trezi de multe ori reacționând la ceva ce se întâmplă în jurul tău, fie că sunt evenimente personale, legate de serviciu, comunitatea în care trăiești, etc. In tot acest timp, adevăratele ocazii de care te-ai putea folosi trec pe lângă tine.

Din nefericire, acesta este cel mai scurt drum către epuizare psihică și nemulțumire profundă. Oamenii de success se folosesc de analiza SWOT pentru a putea privi imaginea de ansamblu din când în când și pentru a conștientiza atât părțile bune, cât și părțile care trebuiesc îmbunătățite în prezentul lor.


Esența analizei SWOT

Să presupunem că tocmai ți-ai cumpărat un apartament. Simți că ai o responsabilitate de a-ți păstra un job bine plătit și chiar de a avansa în carieră. Te gândești la cum ai putea câștiga mai mult în anul care urmează. Analiza SWOT se axează pe ce anticipezi tu că s-ar putea întâmpla. Dacă sunt zvonuri în firmă că anul viitor firma urmează să facă restructurări asta ar putea fi trecută la amenințări (Threats). Pe de cealaltă parte dacă se caută un post într-o poziție superioară în care crezi că te-ai putea încadra, atunci poți trece asta la oportunități (Opportunities). Indiferent de care ar fi acești factori exteriori, ei sunt influențați de punctele tale slabe cât și de cele forte pe care va trebui să le identifici cu atenție. Fiind înarmat cu astfel de cunoștințe te-ai putea face mai util pentru companie pentru a putea evita o concediere sau chiar ai putea să te pregătești pentru momentul în care se vor face promovări, începând să faci o impresie pozitivă încă de acum. Ca să-ți faci propria analiză SWOT, trasează un pătrat mare și împarte-l în patru căsuțe egale pe o coală de hârtie suficient de mare cât să poți scrie în fiecare căsuță în parte. Căsuța din stânga sus va fi pentru punctele forte (Strenghts), ce din dreapta sus pentru punctele slabe (Weakneses), cea din stânga jos pentru oportunități (Opportunities) iar cea din dreapta jos pentru amenințări (Threats). In general vorbind, cele două căsuțe de sus se referă la calitățile și trăsăturile tale, ele au de-a face cu factorii interni. Cele două de jos se referă la împrejurările tale practice, au de-a face doar cu factorii externi.



Analiza SWOT


Puncte forte - Strenghts

Acestea sunt punctele tale forte dar sunt și cele care te diferențiază de ceilalți. Reprezintă avantajul tău competitiv.

Gândește-te la punctele tale forte în raport cu ceilalți din jur. Dacă ești foarte bun în comunicare dar la fel sunt și ceilalți din jur, atunci nu este un punct forte, este o necesitate.

  • La ce ai fost bun dintotdeauna?

  • Ce aptitudini ți-ai dezvoltat în timp?

  • La ce te pricepi foarte bine în acest moment?

  • Cât de multe persoane cunoști care te-ar putea ajuta?

  • Ce apreciază oamenii la tine în interacțiunea voastră zilnică?

  • Ce valori morale te diferențiază de ceilalți?

  • Care sunt realizările de care ești cel mai mândru?


Punctele slabe - Weaknesses

Aici vei identifica zonele în care ai nevoie de îmbunătățire precum și lucrurile care te țin pe loc în cariera ta.

Gândește-te la zone în care ești mai slab față de ceilalți de lângă tine și nu te teme să-ți recunoști propriile slăbiciuni.

  • Care sunt obiceiurile tale negative(proaste) la locul de muncă?

  • Mai ai nevoie de educație formală sau certificări?

  • Ce ar putea vedea ceilalți din jur dacă i-ai întreba care sunt punctele tale slabe?

  • Ce poți îmbunătăți la tine?

  • De ce ți-e frică sau ce eviți la locul de muncă?

  • Care este cel mai negativ feedback pe care l-ai primit la job?



Oportunități - Opportunities


Privește factorii externi de care te poți folosi pentru a face progrese. Uită-te și la punctele tale forte sau cele slabe și vezi dacă eliminarea sau existența vreunuia îți poate aduce o ocazie neobservată până atunci.


  • Ce situație se află domeniul în care lucrezi?În

  • Cum este piața muncii în prezent?

  • Exista cerere pentru lucrurile pe care tu le poți face?

  • Care sunt cele mai mari oportunități din domeniu la ora actuală?

  • Ai primit vreun feedback pană acum de la clienți/superiori despre ce ai putea să faci pentru a creşte în carieră pe care nu l-ai pus în practică?

  • Există vreun trend în industrie de care te-ai putea folosi?

  • Poți profita cumva de greșeli ale competitorilor tăi pe care ei nu le văd?


Amenințări


Ia în considerare factorii care îți amenință eforturile de a-ți atinge scopurile.

  • Se schimbă direcția industriei în care lucrezi?

  • Exista o competiție acerbă în domeniul tău?

  • Punctele slabe te împiedică sa evoluezi în companie?

  • Care este cel mai mare pericol pe care l-ai putea întâmpina?

  • Sunt standarde pe care tu nu le îndeplinești la ora actuală cu privire la postul tău sau la munca ta?


Ce urmează?


Mai departe există doua direcții pentru a interpreta rezultatele și a acționa asupra lor: verticală și orizontală (exact ca in poza de mai sus).


In cea verticală poți face perechi de puncte forte-oportunități respectiv puncte slabe-amenințări. Așa îți vei da seama asupra căror oportunități poți să ai o abordare mai hotărâtă și ce puncte forte te pot ajuta în acel sector. Pe de cealaltă parte poți învăța și ce puncte slabe îți pot deschide vulnerabilitățile către ceilalți și cum te poți apăra de situații nedorite.


Abordarea orizontală presupune preschimbarea amenințărilor în oportunități și punctelor slabe în puncte forte. Asta înseamnă îmbunătățirea punctelor slabe în mod susținut sau poate însemna de exemplu obținerea unei poziții cheie în cazul unor restructurări. Astfel, amenințarea pentru tine a devenit o oportunitate de creștere.


Orice variantă ai alege, este important să dai curs celor aflate de acolo și să manifești hotărâre în decizia ta dacă dorești cu adevărat sa-ți atingi scopurile.


Succes!

 

Dacă ți-a plăcut citește și

Ce este un coach de cariera? Informeaza-te inainte de a alege
 

Analiza SWOT - Pinterest

bottom of page