Reconversia profesionala la 40 de ani. Mit sau realitate?
Timp efectiv de citire: ~6 min
La 40 de ani, lucrezi de aproape două decenii în domeniul ales. Dacă domeniul a fost același, atunci poți spune că ai o mare experiență cu care te poți lăuda. Este posibil să fi făcut progrese și chiar să ai o poziție de conducere. Bineînțeles că din această poziție poți urca mai sus și cine știe unde vei ajunge. Din păcate însă, nu-ți place ceea ce ai ales să faci. Sau poate ți-ai dat seama că de fapt nu mai poți avansa de aici și nu vrei să ajungi să te plafonezi.
Ce este de făcut în această situație? Ai putea fi îngrijorată de faptul că este prea târziu pentru a face o schimbare de carieră. Deși poate părea un clișeu, să știi că niciodată nu e prea târziu. Asta nu înseamnă că tranziția va fi simplă sau că nu va implica un efort susținut din partea. Schimbarea este anevoioasă, chiar dacă te vei pregăti bine pentru ea. Adevărul este, însă că, să te duci la serviciu în fiecare zi și să faci ceva ce nu-ți place este mult mai dificil.
De ce ți-ai schimba cariera în pragul vârstei de 40 de ani?
Multe femei raportează o creștere a încrederii în sine atunci când împlinesc vârsta de 40 de ani. Există oare un moment mai bun pentru a face o schimbare de carieră decât atunci când simți că poți face față la orice îți va scoate viața în drum?
Chiar dacă intenționezi să te pensionezi, încă mai ai aproape 20 de ani de muncă în care poți ajunge expertă în majoritatea domeniilor alese. Chiar dacă este nevoie de 2-3 ani pentru a te pregăti pentru o ocupație diferită, vei avea peste două decenii de petrecut într-o carieră satisfăcătoare, unde poți simți că munca ta înseamnă ceva. Și dacă din cauza nevoilor financiare, va trebui să lucrezi pană după pensie, vei fi recunoscătoare că faci ceva ce îți place.
O schimbare de carieră îți va transforma viață, sănătatea, și relațiile în bine. Să ai o carieră nesatisfăcătoare nu numai că este stresant dar este și un sentiment apăsător ce de multe ori duce chiar la depresie. Odată ce îți dai seama ce ai de gând să faci, urmărirea acestui scop va fi o mare ușurare.
Ce face ca schimbarea carierei la 40 de ani să fie dificilă?
În momentul în care te afli în jurul vârstei de patruzeci de ani de obicei ai mai multe responsabilități care fac această tranziție mai dificilă decât ar fi fost probabil la 30 de ani. La 40 de ani, este mult mai probabil să ai copii pentru care ești responsabilă financiar. Este posibil să fi cumpărat o casă în ultimii ani și să ai un credit. În general, cheltuielile anuale sunt mai mari pentru oamenii în intervalul 35-44 decât sunt pentru ce aflați în intervalul 25-34.
Cum să faci o schimbare de carieră la 40 de ani
Încearcă să nu te descurajezi de dificultățile implicate de schimbare. Dacă decizi că vrei să faci această tranziție, încearcă să găsești o modalitate de a face acest lucru. Este posibil să dureze un pic mai mult decât în urmă cu 10 ani, dar dacă o faci cum trebuie, va fi o schimbare utilă. Din moment ce nu este un lucru banal, este foarte important să te asiguri că ai depus suficient efort intelectual în procesul de alegere al noii cariere.
Auto-evaluarea este primul pas în acest proces. Îți va permite să înveți despre interesele tale adevărate, tipul de personalitate, aptitudini, și valorile tale legate de muncă. Ceea ce descoperi la 40 de ani poate fi destul de diferit de ceea ce ai fi crezut că știi despre tine sau față de ce ai fi descoperit dacă ai făcut această evaluare atunci când erai mai tânără. Deci, dacă ai făcut un test de carieră în urmă cu multă vreme, este foarte indicat să treci din nou prin acest proces. De asemenea este foarte important să alegi cu grijă acest test sau dacă se poate, să faci mai multe teste. Rezultatele unora dintre ele (mai ales testele de duzină) pot fi mai puțin precise decât te-ai aștepta. Aici rolul unui mentor în carieră se poate dovedi de un ajutor real.
Fă-ți timp pentru a explora ocupațiile pe care ți-ar plăcea să le faci și care sunt rentabile pentru tine în acest moment. Rezultatul testului poate indica faptul că o carieră ți se potrivește în funcție de aptitudinile tale, însă, la 40 de ani, ar fi și alte lucruri de luat în considerare. Spre exemplu, responsabilitățile tale financiare nu îți permit să cheltui o mulțime de bani pentru formare și educație. Având familie nici nu poți petrece foarte mult timp studiind în timpul liber pentru noua ta carieră. Iar când vine vorba de pregătire, chiar dacă mai ai aproximativ 17 ani de activitate, poate nu dorești să aștepți câțiva ani înainte de a putea începe lucrul în noua ta ocupație. Dacă dorești o tranziție într-o nouă carieră destul de repede, ar trebui să alegi una care nu are nevoie de multă pregătire.
Una dintre cele mai bune vești este că anii de experiență de până cum pot fi foarte utili și de acum încolo. Cum? Prin transferul abilităților. Acestea sunt abilități pe care le-ai dezvoltat de-a lungul timpului în actuala ta carieră și pe care le poți folosi de acum înainte. Pentru anumite tipuri de carieră există traininguri formale pentru a face un astfel de transfer. Dacă ai de ales între o carieră ce necesită pregătire suplimentară și o carieră unde poți folosi aptitudini pe care le ai, este înțelept să o alegi pe ultima. Îți va permite să faci transferul mai repede la o vârstă unde îți dorești să nu mai investești atât de mulți bani, energie și timp în tranziție.
În afară de cerințele educaționale, interesează-te de asemenea despre taxe, impozite, perspective și despre cât se câștigă în acel domeniu. După ce ai adunat toate datele, evaluează opțiunile pentru a decide care sunt cele mai potrivite ocupații. Compară sarcinile de serviciu pentru a decide care dintre ele îți plac și care nu. Dacă există sarcini care îți displac sau pe care nu crezi că le poți face bine, atunci elimină acea ocupație din listă. Asigură-te că salariul îți poate acoperi cheltuielile, economiile, și că îți permite să faci lucruri care îți plac, de exemplu, să călătorești. Și nu în ultimul rând, ai grijă să iei în considerare perspectivele și posibilitatea de a avansa în noua carieră – dacă pleci dintr-o carieră pentru lipsa acestora, este foarte important că ele să existe din plin la cariera cea nouă.
Succes!
Dacă ți-a plăcut, citește și