Cum, si mai ales unde, sa-mi incep dezvoltarea personala?
Timp efectiv de citire: ~10 minute
Când vine vorba de dezvoltare profesională vs dezvoltare personală, mai ales în scopul obținerii performanței, există o linie subțire, chiar translucidă aș spune, care le delimitează pe cele două, linie ce creează multă confuzie.
Că urmare, am văzut întrebări de genul "De unde ar trebui să îmi încep dezvoltarea personală? Ok, cărți pentru dezvoltare profesională am și chiar îmi plac, sunt destul de clare, însă pe partea personală ce fac, chestiile de genul se aplică și acolo, Exista vreo tehnică?" Răspunsul este și da, și nu.
De aceea, în acest articol voi încerca să aduc lumină în 3 arii importante:
Care sunt diferențele dintre dezvoltarea profesională și cea personală?
Unde încep dezvoltarea personală?
Cum încep dezvoltarea personală?
Dezvoltarea Profesională VS Dezvoltarea Personală
Dezvoltarea profesională
Aici voi folosi o exprimare mai tehnică, ce explică însă definiția dezvoltării profesionale destul de precis.
Sumarizat, dezvoltarea profesională presupune sa te asiguri perpetuu că nivelul cunoștințelor și înțelegerii domeniului tău de activitate este întotdeauna la cel mai înalt nivel posibil. Reprezintă achiziția de abilități și cunoștințe prin diverse tehnici pentru avansarea în carieră, însă include și elemente de dezvoltare personală. Dezvoltarea profesională cuprinde și toată gama de programe formale sau informale folosite pentru a-ți dezvolta și îmbunătăți aptitudinile.
Dezvoltarea personală
Imaginează-ți că există două persoane în echipa ta și ca ambele sunt experte în domeniu. Ambele sunt precise, meticuloase și oferă rezultatele excepționale la serviciu. Cu toate acestea însă, doar una din ele este o persoană plăcută și influentă. Abilitățile sale interpersonale și de comunicare sunt la un nivel înalt și, ca urmare, nu are nici o problemă să poată duce confortabil conversații și să obțină rapid informații de la orice fel de oameni. Cealaltă persoană nu are această abilitate și iscă adesea conflicte cu colegii, din motive diverse.
Care dintre acești oameni crezi că are nevoie de formare pentru dezvoltarea personală? Ambele persoane din exemplu își pot face datoria. Ambele au abilitățile necesare la nivel profesional pentru a da rezultate, dar cu toate acestea, unul dintre angajați va fi întotdeauna cu un pas înainte.
Am dat acest exemplu pentru a putea vedea mai bine rolul dezvoltării personale și relația sa cu cea profesională.
Dezvoltarea personală are ca subiect abilitățile de care ai nevoie pentru a-ți atinge scopurile și de a atinge rezultatele dorite, atât la serviciu, cât și pentru viață în general. Aici probabil ai fi tentat să spui că dezvoltarea personală este chiar mai mult decât atât și că implică și atingerea unor niveluri de dezvoltare spirituală ridicate. Iar dacă ai spune asta, nu ai greși cu nimic. Dezvoltarea personală urmărește îmbunătățirea talentelor și a potențialului tău în general, ca tot unitar; obținerea unei înțelegeri aprofundate a ceea ce ai nevoie pentru a fi fericit și împlinit.
După cum spunea Les Brown: "Dacă nu ești dispus să riști, nu poți creşte. Dacă nu crești nu poți deveni mai bun. Dacă nu devii mai bun și îţi dorești asta, nu poți fi fericit. Iar dacă nu poți fi fericit, ce rost mai are?"
Unde încep dezvoltarea personală?
Majoritatea oamenilor care pornesc un proces de dezvoltare personală în scopul obținerii performanței de orice fel, fac asta pentru că au probleme adesea în următoarele zone:
Vor să aibă mai mult timp
Mulți oameni simt că nu le ajung cele 24 de ore și nu se simt destul de eficienți pentru a duce la bun sfârșit tot ce și-au propus. Poate și tu simți la fel. Lipsa de timp este o boală a secolului XXI și este o iluzie atent construită de noi înșine. Ea se resimte întotdeauna din cauza lipsei de prioritizare și a dorinței de a termina absolut tot ce ți-ai propus.
Vor să comunice mai bine
In această categorie intră numeroase hibe ale drumului nostru către succes. Fie că vrei să-ți găsești un partener de viaţă, că vrei să fii mai plăcut și mai respectat la serviciu, să te înțelegi mai bine cu părinţii tăi sau să-ți crești copiii mai armonios, rădăcina din care va trebui să crească reușita va fi întotdeauna comunicarea.
Din toate motivele pentru care oamenii sunt nefericiți, lipsa abilităților de comunicare este cel mai mare. In special dacă nu ai fost un comunicator eficient pana acum, aria de învățare va fi mare. Ea include comunicare verbală, non verbală și para-verbală, capacitatea de asculta interlocutorul cât și o doză sănătoasă de inteligență emoțională.
"Cea mai mare iluzie în ceea ce privește comunicarea este iluzia că aceasta a avut loc." - George Bernard Shaw
Vor mai multă motivație
Steven Pressfield descrie motivația astfel în cartea sa Războiul artei: la un moment dat, durerea de a nu face un lucru devine mai mare decât durerea de a face acel lucru.
Lipsa motivației se găsește oriunde, de la temele care rămân nefăcute în şcoală până la kilogramele care se pun în plus pe noi la maturitate. Motivația este destul de greu de controlat și, după cum probabil ai văzut deja, sunt zile în care o ai și zile în care lipsește cu desăvârșire.
Ceea ce multa lume nu știe însă, este că motivația apare abia după ce începem să facem ceea ce ne-am propus. Acesta este motivul pentru care suntem îndemnați de publicațiile de specialitate să începem cu un singur kilometru pe zi și să ne formăm un obicei, nu să încercăm să alergăm toată distanța propusă din prima zi.
Cum încep dezvoltarea personală?
In primul rând, identifică cea mai mare nevoie a ta momentan. Poate simți că nu poți face destul pentru tine sau familia ta, poate simți că niște tehnici de comunicare ți-ar îmbunătăți substanțial viața socială sau poate că vrei să te trezești dimineața mai motivat.
Evident, pe lângă motivele enumerate mai sus, mai sunt o sumedenie, însă deocamdată te-aș sfătui, având în vedere că ești la început, să alegi doar unul singur.
Mai este încă un motiv pe care aș fi putut să-l menționez, însă n-am făcut-o pentru că simt că aș fi deschis o polemică majoră de care nu este spațiu în acest articol, și anume lipsa banilor.
Dar să revenim. Alege-ți aria în care vrei să te dezvolți după care urmează pașii de mai jos. Aceștia sunt doar principiile de bază pe care ar trebui să le urmezi, acest articol nefiind un ghid aprofundat de tehnici de dezvoltare.
Sfatul meu personal ar fi, dacă nu ai avut mult contact cu acest domeniu, să începi să citeşti cărți și articole de dezvoltare personală cât mai multe în următoarea perioadă. Chiar dacă vei fi de acord sau nu oricare din ele, te vor ajuta să-ți formezi un stil de gândire eficient în această direcție și să înveți mai bine de ce ai nevoie. Indiferent însă de unde începi ia-o ușor, încearcă să-ţi creezi niște obiceiuri bune și să le elimini pe cât poți pe cele proaste.
1. Începe imediat
Da, știu vei spune că e greu sau chiar imposibil, că ce ți-ai propus tu începe săptămâna viitoare sau ceva de genul acesta. Însă toate intențiile bune din lume nu se vor concretiza dacă nu au în spate niște acțiuni.
Dacă vrei să-ţi creezi o listă de acțiuni pentru la muncă, ia o foaie chiar acum și începe să lucrezi pe ea. Dacă ți-ai propus să slăbești de săptămâna viitoare de când îţi începe abonamentul la sală, începe de astăzi să mănânci mai puțin. Rar exista o situație în care să nu poți face nimic în direcția dorită începând cu momentul prezent.
2. Începe cu ceva realizabil, simplu
Folosește-te de inerția lucrurilor și începe cu ceva ce poți face într-o zi. E greu să schimbi obiceiuri și comportamente vechi, așa că dă-ți singur curaj și începe cu ceva realizabil într-o zi. E mai ușor și mai motivant să spui "voi face 10 flotări azi" și chiar să le și faci decât să ridici ștacheta din prima cu "voi face 3 serii a cate 15 repetări azi" și să te descurajezi undeva la mijloc.
3. Fii responsabil
Uneori te umpli de entuziasm, dar apoi, câteva zile mai târziu, entuziasmul pleacă și te lasă cu bătrânul tău prieten - lenea. Prieten care o să te cam împiedice să-ți atingi scopurile. Nu e nimic personal, asta face el ca meserie. Aşa că fii responsabil cu ce ți-ai propus și trage-te singur la răspundere în caz că ți-e lene.
Dacă auto-motivarea nu funcționează în cazul tău, atunci ia-ți un angajament public. Spune-le prietenilor, familiei sau colegilor de muncă ce ai de gând și îndeamnă-i să te întrebe a doua zi dacă ai reușit.
4. Creează-ți un obicei
Cu siguranță vor fi și obstacole. Nu e nici o problemă, doar nu credeai că va fi un drum ușor. Continuă! Vei avea momente când lucrurile nu vor merge conform planurilor tale și nu vei reuși. Si greșelile sunt acceptate. A doua zi ia-o de la capăt. Dacă vei proceda astfel, îţi vei crea un obicei în scurtă vreme și vei vedea că, indiferent ce ți-ai propus - să te duci la sală, să te trezești devreme, să economisești, etc - îţi va fi din ce în ce mai ușor să te miști înainte și să treci peste piedici.
Succes!
Dacă ți-a plăcut, citește și