top of page

Tips & Tricks in cariera: Cum sa fii carismatic

Timp efectiv de citire: ~10 minute


Lider carismatic - Obama

Te-ai intrebat vreodata ce au in comun Adolf Hitler, Barack Obama, Bruce Lee, Donald Trump si Bill Clinton? In afara de faptul ca toti sunt sau au fost personaje foarte influente in istoria lumii, toti impartasesc in felul propriu o similitudine fascinanta: Carisma.


Desi este o caracteristica nelipsita a marilor lideri ai domeniului lor, fie el politic, economic sau cinematografic, carisma este adesea vazuta mai mult ca o trasatura de caracter innascuta decat ca ceva dobandit. Totusi, dupa cum vei vedea mai jos exista numeroase metode de a-ti creste nivelul in ceea ce priveste farmecul personal.


Sumar


  • Ce inseamna sa fii carismatic? Ce este carisma?

Carisma este un amalgam de aptitudini sociale si emotionale ce permit unui individ sa comunice eficient si sa realizeze legaturi interpersonale puternice.


  • Oameni carismatici celebri

Adolph Hitler

Bill Clinton

Donald Trump

Bruce Lee

Barack Obama


  • Semne ca esti carismatic

Faci adesea o prima impresie foarte buna

Oamenii se simt bine in compania ta

Te simti bine in pielea ta


  • Cum sa devii mai carismatic

Fii sincer si nu te lasa influentat de parerea celorlalti

Expune-ti principiile cu incredere

Fii autentic




Ce inseamna sa fii carismatic? Ce este carisma?


Desi definitiile carismei difera in functie de contextul personal sau profesional in care este folosit acest termen, o definitie generica a carismei ar fi ca reprezinta un amalgam de aptitudini sociale si emotionale ce permit unui individ sa comunice eficient si sa realizeze legaturi interpersonale puternice.


The Charisma Myth - Olivia Fox Cabane

Conform Liviei Fox Cabane, autoarea cartii The Charysma Myth, carisma este ceva ce se poate invata. Ca sa fii carismatic, trebuie sa stai bine la urmatoarele capitole:


  • Expresivitate emotionala. Aceasta iti permite sa iti exprimi sentimentele in mod spontan si generos, astfel incat sa poti afecta in mod pozitiv dispozitia celorlalti.


  • Sensibilitate emotionala. Abilitatea de a citi usor emotiiile interlocutorului si de a te poti pune lesne in pielea sa.


  • Control emotional. Probabil nu mai e nevoie de nici o explicatie, controlul emotional iti permite sa-ti stapanesti emotiile atunci cand nevoie o cere.


  • Expresivitate sociala. Oamenii carismatici sunt de obicei adepti in arta conversatei si stiu cum sa-si exprime ideile intr-un mod adecvat fiecarei situatii.


  • Sensibilitate sociala. Sensibilitatea sociala reprezinta capacitatea de a citi rapid conjuncturile sociale si de a intelege cand sa te retragi dintr-o discutie sau cand sa incerci sa o acaparezi intru totul.


  • Control social. Una dintre cele mai dificile aptitudini, controlul social este folosit cu precadere de speakeri si leaderi. El presupune coordonarea elementelor de limbaj verbal, non-verbal si paraverbal in mod armonios pentru a detine controlul asupra directiei interactiunilor cu cei din jur.


Daca deja carisma iti pare o aptitudine greu de stapanit este pentru ca chiar asa si este. In mod ironic, sa fii carismatic in mod "natural", necesita multa practica, simt al observatiei si puterea de a fi prezent in interactiuni sociale.




Oameni carismatici celebri

Ca sa intelegi mai bine carisma, cred ca este necesar sa ne uitam si la niste exemple din viata reala.



Adolph Hitler


Adolf Hitler - Lider politic carismatic

Probabil cel mai urat om din istoria omenirii, Adolf Hitler a fost in acelasi timp un om ce a resuit sa ridice o natiune intreaga la razboi prin devotamentul pe care l-a avut fata de vizunea sa si prin increderea in sine pe care o arata atunci cand vorbea despre aceasta. Increderea in planurile sale de dominare a lumii era atat de mare incat devenea automat contagioasa pentru cei din jurul sau, starnind admiratie si pasiune.



Bill Clinton


Barak Obama si Bill Clinton - Doi lideri politic carismatici

Indiferent de parerile politice sau emotionale pe care le-ai putea avea fata de scandalul pe care l-a provocat, Bill Clinton ramane unul dintre cei mai carismatici presedinti ai Statelor Unite. Dupa cum povestesc oamenii ce au lucrat si inca lucreaza cu el, Clinton te poate face sa simti ca esti singura persoana din camera atunci cand vorbeste cu tine. De asemenea, memoria sa a numelor este atat de buna incat Clinton se adreseaza dupa numele mic tuturor persoanelor din anturajul sau.



Donald Trump


Donald Trump - Lider politic carismatic

Urat de multi dintre conationalii sai si nu numai de cand a ajuns la Casa Alba, nu se poate spune totusi despre Donald Trump ca este un om lipsit de carisma. Dimpotriva, acesta este poate argumentul hotarator care i-a adus victoria in cursa pentru presedentie. Este un om cu o incredere in sine atat de mare incat frizeaza adesea aroganta, De asemenea, in functie de gradul de respect pe care il are fata de interlocutor, Trump poate da dovada de un contact vizual intimidant.



Bruce Lee


Bruce Lee - Actor si expert in arte martiale carismatic

Bruce Lee a fost si ramane cea mai proeminenta figura publica din lumea artelor martiale. Daca nu ar fi existat el si filmele sale din anii 70, se speculeaza ca genul filmelor cu arte martiale nu ar fi penetrat nici pana in zilele noastre cu adevarat lumea Hollywood-ului.


Bruce lee nu a fost doar un atlet si expert de talie mondiala in arte martiale, dar a avut si o carisma exceptionala, demna de un superstar de la Hollywood ce s-a caracterizat printr-o incredere in sine si o siguranta extraordinara.



Barack Obama


Barack Obama a intrat in istorie ca fiind cel mai cool presedinte al Statelor Unite. El este primul presedinte care a avut un show de stand up, pe care l-a tinut chiar inainte de plecarea sa de la Casa Alba. Carisma sa este evidenta in decursul interactiunilor sociale, in mijlocul carora se simte ca acasa si pe care reuseste sa le controleze aparent fara efort.


Obama a aratat adesea si ca este un orator desavarsit, reusind frecvent sa pastreze audienta interesata in timpul discursurilor sale politice, chiar daca acestea depaseau frecvent 30 de minute (de 2 ori mai mult decat media in acel segment).




Semne ca esti carismatic

Desi asupra carismei specialistii au pareri impartite referitoare la definitie si dezvoltarea aptitudinilor, exista totusi cateva puncte unde acestia cad de acord. Unul dintre ele este ca exista semne clare care te dau de gol fata de ceilalti si fata de tine ca esti o persoana carismatica.


Faci adesea o prima impresie foarte buna


Stii ce se spune: ca nu poti face o prima impresie decat o singura data. Daca esti carismatic, de obicei tu nu ai aceasta problema.

Oamenii se simt bine in compania ta

Oamenii carismatici de obicei sunt placuti de majoritatea celor din jur. Un semn clar ca esti o persoana carismatica este ca oamenii cauta compania ta si esti adesea invitat in oras, la evenimente si la filme de colegi si prieteni, chiar daca nu esti neaparat sufletul petrecerii.


Te simti bine in pielea ta


Sa fim sinceri, nimanui nu-i place sa stea de vorba cu cineva care se plange tot timpul sau care crede perfect. Daca te simti bine in pielea ta, fara a te plange si fara a ascunde faptul ca nu esti perfect, sunt sanse mari sa fii o persoana destul de carismatica, chiar daca poate nu iti dai seama.




Cum sa devii mai carismatic


Fii sincer si nu te lasa influentat de parerea celorlalti


Nimanui nu-i plac minciunile, insa din nefericire, sa fii nesincer cu tine si cu ceilalti este adesea mai usor decat sa fii sincer. Pentru a fi carismatic, este neaparat necesar sa fii si sincer atunci cand iti expui o parere sau livrezi un mesaj.


Sinceritatea ta va veni la pachet impreuna cu o atitudine deschisa, cu gesturi specifice care vor arata faptul ca esti onest si ca nu vrei sa ascunzi nimic, iar acestea la randul lor vor trezi sentimente similare in interlocutori.


Probabil unul dintre cele mai bune inceputuri in sinceritate este sa incerci sa nu te mai compari cu ceilalti. In momentul cand nu esti atat de implicat in parerea celolrlati despre tine, iti va veni mult mai usor sa te accepti si iti va creste stima de sine. De asemenea, comportamentul tau general va fi mai sincer pentru ca nu iti va mai pasa atat de mult de ce cred ceilalti despre tine.


Chiar daca oamenii de langa tine par mai fericiti, mai avuti sau poate mai lipsiti de probleme, gandeste ca exista sanse mari ca si ei sa faca fix acelasi lcuru pe care il faci si tu, si anume sa ascunda multe lucruri sub o fatada perfecta tocmai din frica de a fi judecati.


Deschidere, carisma si incredere

Expune-ti principiile cu incredere


Am vorbit mai sus de doua exemple de lideri politici controversati dar carismatici: Donald Trump si Adolf Hitler. Desi unul este inca in viata, iar celalalt nu, o trasatura de caracter a celor doi este totusi destul de evidenta: increderea in sine.


Pentru a-ti creste increderea in sine exerseaza conversatia cu ceilalti dintr-o pozitie de incredere, si anume sa vorbesti despre principiile tale.


Cum functioneaza


Principiile tale reprezinta niste convingeri morale. Prin definitie acestea sunt adanc inradacinate in subcontientul tau si exista multe motive intarite emotional pentru care tu le-ai adoptat.


Daca spre exemplu esti un iubitor de caini si ai in fata un om care nu iubeste animalele, sunt mai mult ca sigur ca ai putea sa-ti sustii usor punctul de vedere conform caruia nu este o problema sa cresi un caine in casa. si asta pentru ca in spatele unui aparent simplu principiu, exista numeroase evenimente si informatii care il intaresc.


Asadar, demonstreaza celorlalti ca ai principii si convingeri morale si te vei trezi dintr-odata cu un avant de incredere in tine pe care nu stiai ca il ai. Aceasta va fi dovada de care va fi usor sa te folosesti pentru a face un pas ulterior catre dobandirea unei si mai mari increderi in sine.


Fii autentic


Cu totii avem povesti personale care merita impartasite. Acestea dau autenticitate oricarui discurs si te fac pe tine ca vorbitor sa nu mai fii indepartat pentru interlocutor. Folosindu-te de detalii personale, vocea ta devine dintr-o data mai umana iar cealalta persoana are astfel ocazia de a se identifica cu ea.


Nu te feri sa-ti imparti povestile de viata si nu te mai gandi ca sunt banale si plictisitoare. Puse in context ele pot deveni o sursa de inspiratie si de credibilitate extraordinara.


Cum le pui in context? Relativ simplu. Pornesti de la o idee principala pe care construiesti si la care adaugi povesti pentru a intari fundatia. Astfel experientele tale unice iti vor da autenticitate, sinceritate si, daca vorbesti cu incredere, credibilitate.


Bonus: EXERCITIILE oferite de Olivia Fox Cabane in cartea The Charisma Myth in format PDF.

 

Dacă ți-a plăcut, citește și

Psihologie aplicata: Tips & Tricks pentru interviu
 

Tips & Tricks in cariera: Cum sa fii carismatic - Pinterest


Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page