top of page

Industria IT sub lupa. Tot ce trebuie sa stii ca sa-ti incepi cariera cu dreptul in 2018

Timp efectiv de citire: ~ 10 min


Industria IT sub lupa. Tot ce trebuie sa stii ca sa-ti incepi cariera cu dreptul in 2018

Copilul teribilist al progresului, tehnologia informației sau IT cum este prescurtată, și-a început cariera acum aproximativ 30 de ani și nu dă semne de oboseală prea curând. Lucru care aduce cu sine atât vești bune, cât și motive de precauție pentru cei ce vor să urmeze o carieră în IT în 2018.


Încă din anii '90 și de la începutul erei dot-com, când afacerile din IT erau sponsorizate de bănci și de fonduri private, se simțea în aer că trendul va fi ceva mare. Masiv. Apoi prin anii 2000, acțiunile s-au dus în jos rapid iar IT-ul a lăsat prima sa cicatrice asupra economiei mondiale.


Totuși, odată cu relansarea unor noi trenduri în IT, startup-urile de profil apar peste tot, iar istoria pare să se repede. Chiar dacă investitorii acum nu mai bagă bani în primul individ ce vine cu o idee de afacere online, riscurile sunt mari. Impulsivitatea generației Millennials, nesusținută de concepte solide de business, aduce cu ea un vânt de inovație, creativitate și eșecuri spectaculoase.


În acest context, crearea unei cariere în domeniul IT în prezent devine o experiență frumoasă dar și însoțită de o competitivitate în continuă creștere.



Domeniul IT in cifre si fapte

La nivel global, IT-ul generează așteptări de creștere de 5% a industriei pentru 2018-2019. 2018 este probabil cel mai optimist an din IT după boom-ul dot-com. Cifrele de afaceri însumate ale IT-ului totalizează aproximativ 4.8 trilioane (milioane de milioane) de dolari, iar piața din Statele Unite acoperă cam 1.5 trilioane singură. La același nivel se află piața din Asia, tot cu o marjă de aproximativ 33%, apoi Europa cu 22% și pe ultimele locuri sunt America de Sud și Africa cu 7% respectiv 5%. Destul de impresionant pentru o industrie atât de tânără.


Demn de menționat e faptul că China va fi probabil cea mai mare economie mondială din toate punctele de vedere în 2032, inclusiv IT. Deci dacă plănuiți o carieră în IT, limba chineză pe viitor ar putea fi considerată un neprețuit avantaj. Asta mai ales că chinezii deja își fac simțită prezența în România, vezi Huawei.


Cu toată această creștere, industria IT își păstrează ca și componentă caracteristică o lipsă de diversitate. Femeile sunt slab reprezentate, iar dacă vorbim de rase, majoritatea celor ce lucrează în IT sunt asiatici sau albi.


În ceea ce privește România, în anul 2015, Institutul Național de Statistică ne arată printr-un comunicat de presă că "din totalul gospodăriilor din România, mai mult de jumătate, respectiv 61,9% au avut în anul 2015 un calculator acasă, 66,2% dintre acestea concentrându-se în mediul urban." Deși nu pare cine știe ce în comparație cu țările occidentale, acesta este un semnal clar că interes pentru tehnologie și informație există.


La nivelul tineretului din România, procentajul persoanelor care nu au folosit niciodată calculatorul între 16 și 24 de ani este de doar 8.2%. Pentru cei ce vor să-și înceapă carieră în IT după 25 de ani, asta înseamnă că vor avea competiție și că vor trebui să muncească mult pentru a avea succes.


Nivelul de inovație din IT este și el la cote crescute, din toate industriile, tehnologia informației înregistrând, tot conform INS, cea mai mare cotă la acest capitol. Influențele globale la nivel software care momentan tind spre securitate, transparență și ușurință în utilizare își simt făcută prezența și pe piața românească, fapt care are ca efect indirect creșterea ratei de adopție a softurilor dezvoltate.


Statistici din business-ul IT

Oferta locurilor de muncă din IT momentan este mare, însă din nefericire distribuția reflectă nivelul inegal de dezvoltare de la noi din țară. Bucureștiul se află pe primul loc la nivelul total al locurilor de muncă oferite la începutul anului 2018 cu aproximativ 6067 joburi (aproximativ 40% din totalul național). Capitala a fost urmată de Timișoara cu 2060, Cluj (2008), Brașov (1476) și Sibiu (910).


Din toate aceste locuri de muncă din București, 2516 (30%) sunt pentru domeniul IT. Domeniile sunt diferite, de la programatori, până la arhitecți software, manageri și scrum masteri.


Poate de aceea 2018 a fost un an ce a venit cu noi schimbări fiscale. Acestea favorizează impozitarea salariilor din domeniul IT și crește totodată paleta de studii recunoscute ca fiind calificate pentru a scuti angajatul de impozitul pe venit. Schimbările sunt menite de a stimula interesul pentru joburile din acest domeniu, ce necesită din ce în ce mai mulți oameni profesioniști.


Merită menționat aici și faptul că, în urma cererii foarte mari pe piață de oameni cu profil IT, au apărut și centre de formare în acest domeniu, unele fiind formale, altele nu. Un bun exemplu este și Școala Informală de IT. Aici poți învăța software testing, front end web development și multe altele care îți pot pava cu ușurință un drum de succes în carieră.

Joburile din IT

Pentru acest articol am cercetat structura joburilor din domeniul IT la nivelul orașului București.


Datele furnizate sunt dintr-un snapshot al pieței făcut între 18 și 20 octombrie cu date furnizate din portalurile eJobs, BestJobs și Jobber.

Titulatura jobului:

  • Programare - 50%

  • Testare Software - 21%

  • Design grafic È™i web design - 8.3%

  • Administratori sisteme IT - 4.2%

  • Management - 4%

  • Consultanță - 4%

  • Altele - 8.5%


Nivel de experiență:

  • Entry Level - 43.3%

  • Medium Level - 34.8%

  • Senior Level - 21.9%

Tipul jobului:

  • Full time - 91%

  • Part time / voluntariat / internship / practică - 9%


Când vine vorba de media salariului, IT-ul sare bine de salariul mediu pe economie de 2500 RON, cu o cifra foarte mare pentru România - 6100 RON. Acest fapt, coroborat și cu schimbările fiscale de la începutul lui 2018, preconizează o creștere a entuziasmului pentru domeniu în următoarele luni. Perioada este, deci, foarte bună pentru începerea unei cariere în IT.


Un student în domeniu, fără experienţă, are şanse să-şi înceapă cariera în cadrul unui internship la companiile mari plătit cu 1.000-1.500 de lei pe lună. Însă, dacă are studiile absolvite, un tânăr se poate angaja pe un salariu lunar de cel puţin 500 de euro. Din această poziție creșterile sunt rapide dacă există disponibilitate de învățare, iar pragul de 1000 Euro poate fi atins între 12 și 24 de luni.


Pentru mai multe informații legate de salarii puteți vizita și salarii-it.ro.


Nivelul salariilor din IT

Înainte de a părăsi acest capitol, merită menționat și faptul că acest copil teribilist al progresului, cum îl numeam la început, este într-o lipsă de stare continuă. Ultimele evoluții ale sale au scos la iveală noi joburi emergente care necesită abilități tehnice ridicate, dar care ar putea fi căutate de cei care au deja experiență și caută ceva nou pentru a le impulsiona cariera.


Experți în tehnologia blockchain Deși blockchain-ul a fost scos în față de cryptocoin, tehnologia este complicată și are multe aplicații. Acest lucru face ca experții în domeniu să fie la mare căutare, dar și foarte bine plătiți, mai sus chiar decât media IT-ului la nivel global. (sume de peste 7000 Euro/luna)


Cloud engineer Deși sună foarte abstract, jobul presupune cunoștințe funcționale și arhitecturale solide despre soluțiile de cloud, cele mai întâlnite fiind Amazon Web Services (AWS) sau Azure. Salariile se învârt tot pe la un nivel de 6-7000 de Euro pe lună.


Expert AI Inteligența artificială a fost și este un subiect foarte căutat dar și controversat. Majoritatea celor care lucrează cu AI sau Big Data (alt segment foarte bine plătit) sunt majoritatea autodidacți, iar numărul lor nu este foarte mare. Deci dacă ai cunostințele de bază necesare pentru a învăța singur, te poți pregăti pentru venituri de 100-120.000 de dolari pe an (raportat la piața din SUA), deși veniturile sunt la același nivel și în Europa.


Developer de aplicații mobile Acest domeniu de mobile, odată cu explozia capacității hardware, a prins amploare mare. Momentan rar mai există o companie care să își permită să nu vină cu vreo soluție IT care să nu implice și o componentă pentru device-urile mobile. Un developer bun de aplicații mobile să știe să facă foarte multe lucruri singur, motiv pentru care, pe piața din SUA, un astfel de om este plătit cam cu 80.000 de dolari pe an.


Securitate Dacă tot vorbim de device-uri mobile, aceste soft-uri au sens doar în contextul în care sunt și sigure pentru utilizatori. Odată cu eforturile dezvoltatorilor și a vizionarilor din business de a ne face viața mai ușoară și mai distractivă, și eforturile hackerilor de a spulbera aceste eforturi se întețesc. De aceea, un expert în domeniu, cu certificări și aptitudini demne de un hacker poate câștiga chiar și peste peste 9.000 de euro pe lună.



Aptitudini și cunoștințe necesare

Sectorul IT are nevoie și de departamente de vânzări, marketing, contabilitate, HR și mult mai multe, aici ne vom concentra atenția asupra joburilor mai tehnice.


Când vine vorba de limbaje de programare, nu trebuie să te limitezi la unul singur, însă trebuie totuși să începi cu principile de bază. Ca și limbaje de programare, cele mai profitabile sunt: Ruby, Objective C (folosit la OSX, iOS), Python, Java, C++ and C#. Deși Windows rămâne la putere, când vine vorba de rețelistică, servere și de securitate, Linux-ul este un sistem de operare ce se folosește intensiv, iar mediul de muncă din prezent deja cere oameni fluenti în operarea ambelor OS-uri.


Ca aptitudini pentru un dezvoltator, în general sunt necesare următoarele: aptitudini de logică și de rezolvare a problemelor, matematice, motivație interioară, capacitate de a forma modele mentale despre cum funcționează lucrurile, gândire abstractă.


Joburi din IT

Job-ul de software tester vine în completarea unui duo de dezvoltare al softurilor și necesită următoarele aptitudini: atenție la detalii, capacitate de a forma modele mentale despre cum funcționează lucrurile, ascultare activă, gândire logică și deducție, elocventă în exprimare.


Un web designer, pentru a se simți confortabil la jobul său, are nevoie de aptitudini artistice, de gândire abstractă, un simt al proporției dezvoltat, creativitate, motivație interioară, precum și foarte multă răbdare.


Când vine vorba de angajare, job-urile în IT nu sunt greu de găsit. Deși un CV bine făcut nu te va angaja, cel puțin te va remarca în ochii angajatorilor. În cazul designerilor web, CV-urile creative sunt un avantaj major, mai ales că la noi folosirea lor încă este timidă.


Odată ajuns în față angajatorului, va trebui să fii suficient de pregătit încât să demonstrezi că îți dorești să înveți și că angajarea ta va aduce avantaje echipei. Dacă reușești acest lucru, tot ce trebuie să faci după este să-ţi păstrezi curiozitatea și dorința de a învăța, iar în câțiva ani te vei regăsi în statisticile seniorilor acestui domeniu dinamic și inovator.

 

Dacă ți-a plăcut, citește și

Cum arata piata muncii la mijloc de 2018
 
Industria IT sub lupa. Tot ce trebuie sa stii ca sa-ti incepi cariera cu dreptul in 2018 - Pinterest

bottom of page