top of page

Test de personalitate: The Big Five


Test Personalitate - The Big Five

Sunt puțin peste șase miliarde de oameni pe planetă, însă mulți cercetători consideră că variațiile comportamentelor și caracteristicilor umane pot fi reduse la cinci grupuri distincte de personalitate. Acestea au fost reunite sub testul numit "The Big Five". Află cât de stabil emoțional sau de extrovert ești făcând testul de personalitate de mai jos.


Atunci când sunt analizate un număr mare de trăsături de caracter, analiza deseori tinde către cinci factori. Acest lucru a fost observat cu mult timp în urmă, pe la începutul anilor 1930, dar nu s-a ajuns la un consens în legătură cu cei cinci factori până prin anii 1980. Ideea acestora este că pot prinde în combinațiile lor esența majorității variațiilor de nivel în comportament. Cei cinci factori - The Big Five - au primit nume și caracteristici precise și există un număr mare de chestionare pentru măsurarea lor, inclusiv acest test de personalitate dezvoltat la Newcastle, UK.


În general, caracteristicile sunt următoarele:


  • Stabilitate emoÈ›ională

  • Constiinciozitate

  • Agreabilitate

  • Deschidere

  • Extraversie



Testul The Big Five


Modelul Newcastle Personality Assesor (NPA) vă permite să vă evaluați pe axa marilor dimensiuni de personalitate descrise mai sus. În rândurile următoare sunt câteva descrieri de comportamente.


Bifați căsuţele și înregistraţi-vă scorurile folosind următoarele reguli:


Pentru toate întrebările, în afară de 6 și 8:

Puțin probabil = 1

Relativ improbabil = 2

Neutru = 3

Relativ probabil = 4

Foarte probabil = 5


Pentru întrebările 6 și 8:

Puțin probabil = 5

Relativ improbabil = 4

Neutru = 3

Relativ probabil = 2

Foarte probabil = 1




Rezultatele


Acum calculează-ți scorul pentru fiecare dintre cele cinci mari dimensiuni de personalitate, însumând punctele din întrebările individuale, conform tabelului de mai jos.


Scrorurile


Pentru fiecare dimensiune de personalitate, 2, 3 și 4 sunt scoruri mici, 5 și 6 sunt joase-medii, 7 și 8 sunt medii mari, iar 9 și 10 sunt scoruri mari.




Cum te-ai descurcat? Dacă ești curios să afli mai multe despre test și interpretarea sa, poți găsi AICI detalii extinse despre acestea.


bottom of page