top of page

Test: Cat de Fericit Esti? Exercitiu de Self-Coaching


Test psihologic: Cat de fericit esti?

Întreabă-i pe oameni ce își doresc în viață și îți vor spune că vor să fie fericiți. Acest lucru este universal valabil în orice cultură și în orice colț al lumii. Unii vor spune că își doresc bani, carieră de succes, sănătate și iubire, pe când alții se vor concentra doar pe părțile materiale. La fel de bine vei vorbi și cu oameni care își găsesc fericirea în profunzime spirituală și meditație.


Înainte de a face acest exercițiu, fă o mică pauză și gândește-te la modul în care definești tu fericirea. Ce îți dorești tu în general de la viață că să fii fericit? Fă-o chiar acum. Ia o foaie și un pix și scrie lucrurile care te fac pe tine fericit.


Gata? OK.


Înainte de a trece mai departe, ai nevoie de 2 foi de hârtie de mărime cel puțin A4, de un pix și de câteva culori. Testul pe care îl vei face este conceput de Sir Ken Robinson și Lou Aronica și îl poți găsi în cartea lor numită Descoperă-ți Elementul.


Să începem!


  1. Scrie cuvântul fericire în centrul unei coli și desenează un cerc în jurul lui

  2. Gândește la toate lucrurile pe care le asociezi cu fericirea și notează-le.

  3. Folosind culori diferite, trasează linii dintre cerc spre toate aceste lucruri. Scrie pe fiecare linie câte un cuvânt care să definească acea relație. Exemplu: dacă ai tras o linie de la fericire la "familie", linia respectivă se va numi Relații Sociale, au ceva generic similar.

  4. Adaugă apoi una sau mai multe lucruri secundare pe care le asociezi cu acea definiție de pe linia respectivă. Trasează din linia principală, alte linii secundare către aceste lucruri. Exemplu: realizezi că și prietenii te fac fericit. Din linia numită Relații Sociale, mai tragi o linie până la "prieteni". Pune cel puțin câte un lucru în plus la fiecare linie pe care ai tras-o inițial.

  5. După ce ai completat tot ce poți și ești mulțumit, ia a doua foaie de hârtie și fă pe ea un tabel cu 4 coloane și 4 rânduri.

  6. Pe primul rând scrie numele coloanelor. Acestea vor fi Foarte Bine, Bine, Mediu și Nu prea bine.

  7. Pe al doilea rând este prezentul tău. Așează pe acest rând lucrurile pe care le-ai asociat cu fericirea ta. Cât de bine o duci în prezent pentru fiecare din aceste categorii. Exemplu: dacă la capitolul familie o duci bine, vei scrie familie pe primul rând la Bine, dacă ai prieteni mulți îi vei pune la Bine sau Foarte bine, șamd.

  8. Pe al treilea rând este situația ta de acum 5 ani. Fă aceeași operație pentru lucrurile care te fac fericit și pune-le în categoriile respective, după cum erau ele cum 5 ani.

  9. Pe ultimul rând vei face același lucru, dar acum 10 ani.

  10. La final, uită-te puțin peste această hartă a fericirii și întreabă-te dacă ești mai fericit sau mai puțin fericit față de perioadele trecute din viața ta. Ce crezi că te face fericit mai mult? Ce crezi că este necesar să obții în viață în acest moment ca să fii mai fericit?


Acest exercițiu este menit să îți scoată la iveală nivelul perceput de fericire pe care îl ai, precum și lucrurile care te fac cu adevărat fericit. În prezent, în pofida nivelului de trai în creștere, oamenii sunt din ce în ce mai nefericiți, însă mulți dintre ei, prinși în cotidian, nu reușesc să conștientizeze acest lucru. Cu puțină atenție, tu ești acum cu un pas mai aproape de a-ți da seama ce te face fericit.


Succes!

bottom of page