Ce sa faci daca iti urasti locul de munca
Timp efectiv de citire: ~4 min
Iți urăști jobul, ceea ce faci e monoton și nu implică nici o motivație. De colegi te-ai plictisit, pe unii nu-i suporți deloc și hai să nu deschidem subiectul despre de șeful tău. Asta este povestea cel mai des întâlnita în mediul de munca de la noi. Iar povestea asta te poate afecta profund pe termen lung.
În primul rând, pentru că foarte dificil să mergi la muncă în fiecare zi atunci când iți urăști jobul. Ne petrecem prea mult din timp la serviciu pentru a rămâne într-un mediu de muncă care nu ne place, sau pe care îl detestam. Ajungem treptat să ne demotivăm, îi demotivăm pe ceilalți iar în timp cunoștințele noastre din domeniu se depreciază, astfel încât după ceva vreme schimbarea jobului poate deveni mai dificila decât ar trebui. Există măsuri pe care poți, și pe care ar trebui, să le iei daca nu îți place unde lucrezi și nu ești fericit acolo.
Păstrează-ti gândurile de nemulțumire pentru tine
Chiar daca nu-ți place locul de muncă, păstrează-ți opinia pentru tine, familia ta sau prietenii apropiați. Nu spune tuturor și mai ales nu posta pe nicăieri opinii ce defăimează compania pentru că exista o posibilitate destul de mare ca persoana greșită să vadă ce ai postat. Ca fapt divers, poți intra pe Twitter si să cauți „I hate my job.“, pentru a-ți face o idee despre asta.
Angajații nu sunt singurii care folosesc site - urile de rețele sociale . Angajatorii sunt și ei acolo și iți vor găsi nemulțumirile. Iar dacă nu ești atent cu privire la setările de confidențialitate din Facebook, legile lui Murphy spun ca acele persoane din birou pe care le displaci cel mai mult vor fi printre primele care vor găsi ceea ce postezi.
Nu are sens să-ți pierzi locul de muncă înainte de a începe căutarea altuia doar pentru că te-ai plâns în public. În schimb, este mult mai productiv să-ți planifici strategic ieșirea din companie.
Nu ești singur
Să fii în situația în care le spui prietenilor „Nu-mi place munca mea“, se poate întâmpla oricăruia dintre noi.
Pur și simplu se întâmplă. Locul de muncă s-ar putea să nu fie chiar ideal. Sau jobul în sine poate fi în regula dar șeful tău sau colegii sunt cei din cauza cărora vrei să pleci. Poate că nu iți place programul sau clienții, sau altceva despre mediul de lucru, cum ar fi dressing code-ul
Dacă ai ajuns la punctul în care știi clar că îţi urăști locul de muncă, ei bine avem o veste buna pentru tine: nu este de fapt un lucru rău la. Cel puțin știi care este situația și îţi poți da seama ce să faci în continuare.
Nu renunța imediat
Nu renunța imediat. Nu vrei să demisionezi în grabă ca apoi să tragi ponoasele dacă nu poți găsi un alt loc de muncă rapid. Începe prin a lua în considerare opțiunile pentru a-ți face locul de muncă mai puțin neplăcut. Ești sigur că trebui într-adevăr să renunți sau pur și simplu treci printr-o perioada mai grea?
Există ceva ce ai putea face diferit pentru a fi mai fericit la locul de muncă? Ai putea cere un transfer sau o schimbare de tură, sau de responsabilități? Există ceva ce poate face diferența și să te convingă să rămâi? Ia în considerare alternativele înainte de a lua o decizie de a părăsi compania. Găsirea unui nou loc de muncă nu este întotdeauna ușoară, dacă există ceva ce poți face în privința actualului tău job, fă-o.
Pregătește-te pentru căutare
Dacă nu poți rămâne în nici un caz, atunci, iarăși aceasta este o veste bună. Schimbarea va fi benefică pentru tine. Nu renunța încă la slujba ta, indiferent de cât de mult o detești. Este mai ușor să-ți găsești un loc de muncă atunci când ai unul și probabil nu vei îndeplini condițiile pentru șomaj dacă iți dai demisia.
În schimb, fă-ți timp pentru a crea sau actualiza profilul de LinkedIn. Linkedin este folosit foarte frecvent în prezent pentru networking, socializare profesională și pentru căutarea locurilor de muncă. Actualizează-ți CV-ul atât în format specific domeniului cat și pe motoarele de căutare a locurilor de munca precum Hipo, MyJob, BestJobs sau eJobs. Fă rost de câteva referințe de la oameni cu care ai lucrat.
Cu cât ești mai pregătit înainte de a începe căutarea cu atât mai ușor va fi.
Caută-ți un alt loc de muncă
Începe căutarea unui alt loc de muncă în liniște și în mod discret. Nu spune tuturor că ești în căutare din aceleași motive pe care vrei să păstrezi tăcerea despre sentimentele referitoare la jobul actual. Nu vrei ca șeful sau altcineva să știe ca vrei să pleci până în momentul când ești pregătit să le spui.
Folosește motoarele de căutare a locurilor de muncă pentru a vedea ce joburi sunt disponibile. De asemenea poți folosi și site-uri de review-uri despre firmele pe care le cauți. Un bun loc pentru a afla astfel de informații este portalul Unde Lucrăm.
Aplica la diverse locuri de muncă și împrăștie vestea (în mod privat prin e - mail, Facebook și mesaje LinkedIn etc.) cu prietenii și contactele tale despre faptul că ești în căutarea unui nou loc de muncă.
Tine cont de faptul că s-ar putea să dureze un timp pentru a găsi un nou job, astfel încât încearcă să ai răbdare încă ceva vreme.
Fii atent la ceea ce spui
Când a venit în sfârșit timpul să demisionezi știu că probabil că ți-ai dori să știe toată lumea ce simți despre asta dar încă nu face public faptul că ți-ai urât ultimul loc de muncă. Companiile verifică referințele. Ei cer referințe uneori despre tine la angajatorii anterioare și ceea ce spui contează mult.
Gândește-te la următorul scenariu: Iți petreci o mare parte din interviu vorbind despre cât de mult urăști tu ultimul tău loc de muncă și pe cei din compania în care ai lucrat. Aceasta companie lucrează în acest moment cu cei unde tu te-ai dus la interviu. Care crezi că sunt șansele să fii angajat când tu exprimi cu vehementă faptul că i-ai urat pe cei cu care ai lucrat înainte?
Demisionează cu stil
Fii diplomat și procedează conform legislației noastre oferind preavizul standard. Oferă asistență în timpul tranziției și lasă compania în spate fără resentimente. Nu merită timpul și energia să te cerți cu cei pe care îi vei lăsa în curând în urmă. Asta te va ajuta să treci mai departe cu mai multă liniște sufletească. Vei fi mai concentrat pe noul loc de muncă și pe modul în care te poți simți bine acolo.
Dacă ți-a plăcut, citește și