top of page

Ti-e greu sa pui piciorul in prag? Invata cum sa iei cele mai bune decizii fara sa te compromiti

Timp efectiv de citire: ~5-6 min

Decizie grea

Procesul de luare a deciziilor nu este niciodată ușor. Uneori chiar și decizia de a cumpăra înghețată poate fi una anevoioasă. Indiferent cât de multe lucruri ai ști despre acest fapt, cu siguranță vei avea de-a face cu niște nopți nedormite când vine vorba de deciziile cu adevărat importante (schimbarea de meserie, de job, emigrare, căsătorie, copii, etc). In continuare îți vom oferi câteva sfaturi pentru a face procesul decizional puțin mai simplu și mai benefic pentru tine.


Imaginează-ți că problema nu îți aparține


Când vorbim de nopți nedormite, vorbim de încărcătură emoțională puternică. Deciziile mari îți pot afecta emoțiile destul de mult, lucru care te poate păcăli astfel încât să nu poți lua o decizie rațională și benefică. O metodă utilă ar fi să te prefaci ca sfătuiești pe altcineva care are aceeași problemă că și tine.

Motivul este destul de simplu: emoțiile abat mult calea firească a deciziilor luate într-un cadru neutru emoțional, iar asta îți afectează judecata. Este greu să te eliberezi de emoțiile tale, dar ajută destul de mult să știi că ele îți afectează alegerile. Chestia asta funcționează numai în anumite circumstanțe. In caz că vrei să-ți cumperi o mașină și vrei să dai un sfat cuiva despre cat să dea pe ea nu prea este un caz ideal, în schimb dacă vrei să dai un sfat cuiva despre ce mașină să-și ia, asta e cu totul altă poveste.


Lucrul acesta mi-a fost de folos în momentul în care a trebuit să decid care urma sa fie mașina pe care urma să o cumpăr în urmă cu câțiva ani. Am încercat să mă gândesc cum aș aborda o conversație cu un prieten care vrea să-și achiziționeze un automobil. Mi-am imaginat tot felul de întrebări pe care le-aș pune.


Spre exemplu:

  • Ce membri ai familiei vor conduce?

  • Ai copii?

  • O foloseÈ™ti în oraÈ™ mai mult sau în afară?

  • Câte zile pe săptămână te aÈ™tepÈ›i să o foloseÈ™ti?

  • Contează aspectele mecanice precum ar fi cuplul, puterea, demarajul, caii putere?

  • Ce aspecte legate de siguranță vrei să fie prezente?

  • Contează designul? Cât de mult? Etc.

Într-adevăr, trebuie să faci puțină gimnastică mentală, dar merită să încerci. Bineînțeles, există și modalitatea directă chiar de a suna un prieten, dar dacă faci întâi exercițiul acesta deja vei fi pus în temă cu multe aspecte despre care vei fi întrebat, plus că vei face convorbirea telefonică mult mai rapidă. Și dacă tot vorbim de emoții, să vorbim și despre o tehnică NLP numită



Disociere


Și aici idea este destul de simplă și seamănă cu cea descrisă mai sus. Numai că în acest caz focusul nu este pus pe detaliile deciziei, cât pe disocierea de emoțiile care ne împiedică să fim obiectivi.


Asigură-te că ești într-un loc calm care îți permite să te concentrezi pentru 30 de minute. Chiar dacă ai un program ocupat, dacă este vorba de o decizie importantă, merită. Gândește-te la experiența care îți provoacă stările emoționale de acum și care sunt cauzate de decizia ce se înfățișează la orizont. Pe măsură ce trăiești aceste emoții fii atenți la orice sunet, incluzând propriul monolog (acea voce din interior). Încearcă să conștientizezi exact care este punctul concret care provoacă cascada emoțională. Poate fi o pierdere a prietenilor/familiei în caz de emigrare sau a sentimentului de libertate personală în caz de căsătorie sau de concepere a unui copil.


Imaginează-ți că te dai trei, patru pași în spate și te poți vedea pe un ecran. Îndepărtează-te ușor, ușor de ține însuți încât te poți vedea pe tine cum stăteai mai devreme contemplând la acele lucruri și cum simțeai acele sentimente tulburi. Dacă nu ești suficient de departe mental, mai fă câțiva pași. Fă chiar și câțiva pași fizic în cameră și distanțează-te suficient de tine încât ce simțeai mai devreme deja reprezintă un set de sentimente care nu mai sunt ale tale. Sunt ale persoanei din fața ta.


Acum gândește-te din nou la decizia ta în mod obiectiv. Ți se pare că persoana din fața ta care este atât de tulburată de sentimentele respective poate lua o decizie obiectivă? Astfel poți conștientiza impactul sentimentelor asupra deciziei pe care urmează să o iei și, că urmare, poți alege să fii influențat mai puțin de ele. Disocierea ne invită să ne raportăm la emoții din exterior, oferind o imagine de ansamblu.


Dacă este vorba de ceva ce poate fi cuantificabil,



Pune-o pe foaie!


Mulți oameni preferă să facă calcule și reprezentări vizuale. Dacă și tu te regăsești în aceste practici, atunci știi că un sheet din Excel este una dintre cele mai bune modalități de a lua o decizie informată. Un spreadsheet simplu cu lucruri pro, contra, calități și caracteristici, prețuri, review-uri și multe alte calități cuantificabile te poate ajuta să ai imaginea de ansamblu a unei decizii. O astfel de metodă mi-a fost foarte de ajutor în momentul în care a trebui să aleg componentele propriului PC. Lucruri precum brand, valoare de revânzare, garanție, compatibilitate, performanță, review-uri, capacitate de upgrade și factor de coolness (da, ai citit bine) au apărut pe matricea mea decizională. Fiecare din aceste aspect a primit o pondere iar la sfârșit am luat o decizie cu care trăiesc deosebit de împăcat chiar și în momentele când public acest articol (sunt ceva ani).


Matrice decizionala

Poți face o foaie de calcul la fel de simplă de cea din imagine, după cum dorești. Dacă vrei iei in calcul zeci de factori si ai cunoștințele necesare poți spreadhseet-uri incredibil de complicate pentru toate tipurile de decizii. Lucrul cel mai important totuși este sa faci ceea ce funcționează pentru tine cu scopul final de reuni diversele puncte de vedere ale deciziei într-un singur loc.


Ideea fiecăruia despre ceea ce constituie sau nu o decizie importantă este diferită. Indiferent totuși de acest fapt, exercițiile de mai sus reprezintă o modalitate de ajunge într-un punct in care poți deveni mai încrezător în alegerea ta. Succes!

 

Dacă ți-a plăcut, citește și

Cum faci o analiza SWOT personală (și de ce ai nevoie de ea)
 
Invata cum sa iei cele mai bune decizii - Pinterest

bottom of page