top of page

Paradoxul optiunilor. De ce te fac deciziile nefericit cand ai prea multe alternative

Timp efectiv de citire: ~12 minute


Alegeri

Acum mai mulți ani am avut ocazia să aud o poveste pe care n-o auzi în mod frecvent în ceea ce privește efectul excesului de informație. Persoana în cauză ne povestea cum își făcea cumpărăturile într-un supermarket, căutând printre altele hârtie igienică și prosoape de hârtie pentru bucătărie. Mișunând prin sectorul cu pricina, s-a trezit după un colț în fața unui raft imens, înalt de două etaje, plin cu produse din hârtie. "Cred că voi lua din cele cu 3 straturi", și-a zis, "dar dacă brandul X e mai absorbant? Ia să vedem cum e la mână..". Treaba a continuat până când, până la urmă, a decis în privința prosoapelor de bucătărie. La hârtie igienică însă, lucrurile s-au precipitat rapid. "Aia e mai ieftină cu 5 lei pe bax, dar cealaltă miroase a portocale. A, la naiba, nu are decât 2 straturi. Oare să iau un brand necunoscut și ieftin? Dar dacă nu e bună...DACĂ SE RUPE CÂND O FOLOSESC? Pfff...și ar fi același brand ca și prosoapele pe care le-am pus deja în coș!!" Undeva pe aici, ne-a relatat cum a simțit că raftul din fața ei devine dintr-odată imens, cum este efectiv înconjurată din față și din lateral de suluri de hârtie de toate felurile care vin spre ea să o sufoce și, într-un atac de panică furtunos, a leșinat. După primele intervenții ale oamenilor din jur, prietenul său a intervenit și a dus-o la spital unde a rămas peste noapte. A doua zi a ajuns acasă unde, spre marea ei bucurie, (cel puțin așa credea sărmanul său prieten) a găsit câte un sul de hârtie și câte un sul de prosoape de bucătărie din fiecare fel. De parcă săraca fată n-ar fi arătat deja care are probleme în luarea unei decizii.. Efectul de mai sus este provocat, bineînțeles, și de probleme de anxietate, însă cu toții ne confruntăm zilnic cu o cantitate enormă de informație pe care trebuie să o procesăm. De la hainele pe care le îmbrăcăm dimineață, până la decizii importante cum ar fi alegerea unei facultăți, a jobului și a momentului în care să faci un copil, toate implică procesarea de informație. În rândurile de mai jos vom discuta despre paradoxul opțiunilor multiple, efectul surplusului de informație precum și cum să trăim împăcați cu deciziile pe care le luăm.

Efectele surplusului de informație

Când ai prea multe informații, inevitabil multe din ele se bat cap în cap. Moment în care îți dorești automat să umpli lacunele și pui greutate pe aspecte care nu contează. Creierul tău, așa cum e construit, detestă incertitudinea. Incertitudinea implică lucruri aleatorii, lipsă de control și pericol. Creierul ridică un mic steag roșu de atenționare care spune: "Ia fii tu atent, e posibil să ratezi chestii importante. Din moment ca am alocat resurse mentale importante că să te informezi, înseamnă că toate aspectele problemei contează și trebuiesc explorate. Nu vrem surprize." Și așa, ajungi să faci atât de multe cercetări despre un subiect încât treci în viteză de punctul de decizie informată și începi să jonglezi anevoios cu un exces de informație.


Poți observa cel mai ușor acest proces atunci când vrei să cumperi ceva, cauți sfatul mai multor prieteni, iar ei au opinii total diferite. Sunt șanse mari să ajungi să te supra-informezi și să iei în calcul tot felul de aspecte pe care, dacă le iei la bani mărunți, observi că nu au de fapt legătură cu scopul inițial al căutărilor.



Paradoxul opțiunilor

O idee prezentă în mințile oamenilor este faptul că e bine să ai mai multe opțiuni. Lucru total adevărat, însă până într-un anumit punct. Dacă depășești un prag în care ai prea multe opțiuni, nu le mai poți lua în considerare obiectiv pe toate, devii frustrat și, orice ai alege într-un final, vei avea regrete. Pentru că, întotdeauna, ceea ce vei alege va avea cel puțin un mic neajuns. E unul din acele trucuri machiavelice pe care le scoate din mânecă mintea uneori.


Barry Schwartz - The Paradox of Choice

Efectul de mai sus este amplificat de faptul că majoritatea alegerilor sunt reversibile. Să presupunem că ai decis să te muți împreună cu soția în altă țară. Da, emigrarea către o țara nouă său de ce nu, chiar un continent nou este o decizie grea, dar, de asemenea, este total reversibilă. Dacă lucrurile nu decurg cum trebuie, nu rămâi acolo. Aici intervin mulți factori și nu insistăm asupra lor, dar ideea e că se poate.


De la exemplul de mai sus, să micșorăm scara proporțiilor și să ne gândim la un aspirator cumpărat de Crăciun, cu ocazia reducerilor. Magazinele online au politică de retur convenabilă și, dacă nu îți place, îl poți returna și lua banii înapoi.

În urma comparării produselor, îl iei pe cel mai potrivit ca și calitate/preț și îl probezi. E bun, însă ai citit despre al doilea de pe listă că aspiră foarte bine pe parchet și gresie. Ăsta parcă e cam leneș. Returnezi aspiratorul și îl iei pe celălalt care aspiră mai bine pe parchet și gresie. Însă reușește asta fiindcă e mai puternic și, implicit, mai zgomotos. Acum deja ai altă dilemă: oare cum ar fi să-l duci și pe ăsta înapoi și să-l păstrezi pe primul? Insiști mai mult cu el dar măcar nu te surzește. Bineînțeles, asta înseamnă încă un drum la magazin și, în funcție de persoană, poate și rușinea de a face al doilea retur pentru a cere iarăși primul produs. Pe scurt, funcționează cam așa: Opțiunea 1 = 10 😊 Avantaje: +A, +B Dezavantaje: -X, -Y Opțiunea 2 = 8 😊 Avantaje: +A, +C Dezavantaje: -X, -Z Alegi Opțiunea 1, nu? E la mintea cocoșului, avantajele și dezavantajele sunt similare și, față de Opțiunea 2, îți oferă 10 puncte de fericire. Corect, numai ca mai e ceva.. După ce alegi, Opțiunea 1, ea nu va mai avea 10 puncte de fericire pentru că te vei uita în urmă la Opțiunea 2, vei vedea că acolo ai avantaje în plus, vei ignora cu desăvârșire dezavantajele care vin la pachet și îți vei crea niște puncte de nefericire 😒(păstrând proporția exemplului, în jur de 4). După ce ai ales, Opțiunea 1 arată cam așa: Opțiunea 1 = 10 😊 - 4 😒 = 6 😊


Ce poți face?

În caz că nu ești predispus la atacuri de panică în fața raftului de hârtie igienică din supermarket, nu dispera! Soluții există. Cum ar fi:


  • ÃŽnainte de a lua o decizie fă-È›i o listă cu lucrurile pe care vrei să le obÈ›ii în urma ei. Fie că vorbim de un aspirator sau o facultate, fă-È›i o listă cu lucrurile pentru care faci acea alegere. Apoi, de îndată ce ai găsit ceva ce se potriveÈ™te criteriilor tale, opreÈ™te-te din căutat. E suficient.


  • ÃŽn caz că apare ceva nou pe piață sau vreo "ocazie" de care nu ai neapărată nevoie momentan, nu te grăbi să sări pe ea. Adu-È›i aminte că duÈ™manul binelui este "È™i mai binele" È™i fă schimbări doar atunci când îți doreÈ™ti cu adevărat È™i când simÈ›i nevoia.


  • ÃŽn legătură cu alegerile mărunte, conÈ™tientizează faptul că ele nu-È›i vor schimba calitatea vieÈ›ii chiar atât de mult. FiinÈ›a umană este adaptativă iar tu te vei obiÈ™nui cu schimbările mai repede decât ai crede în acest moment.


  • ÃŽncearcă pe cât posibil să reduci presiunea socială. Nu te mai compara cu prietenii, colegii sau vecinii tăi.


  • Acolo unde poÈ›i, ia decizii ireversibile. Exemplu: rezervă un apartament pe Booking.com pentru concediu fără posibilitatea de anulare. Dacă stai să cauÈ›i o zi întreagă, cu siguranță te vei răzgândi în legătură cu alegerea iniÈ›ială însă fără a găsi vreun câștigător detaÈ™at. AÈ™a că fă o alegere compatibilă cu ce-È›i doreÈ™ti È™i rămâi cu ea. Sunt È™anse mari să fie la fel de OK ca orice altă alegere comparabilă.

 

Dacă ți-a plăcut, citește și

Ti-e greu sa pui piciorul in prag? Invata cum sa iei cele mai bune decizii fara sa te compromiti
 
Paradoxul optiunilor

bottom of page