top of page

Cum sa te pregatesti singur pentru sustinerea unui interviu de angajare

Timp efectiv de citire: 4 min

Simluare interviu

Simularea unui interviu este una dintre cele mai bune modalități de a te pregăti pentru susținerea unui interviu de angajare. Una sau mai multe simulări de interviu cu un profesionist este o modalitate sigură și obiectivă de a învăța și de a-ți exersa abilitățile la un interviu.


O altă metodă este utilizarea unui instrument online de pregătire a interviului. Din nefericire nu există foarte multe opțiuni în română dar astfel de instrumente pot fi găsite pe site-uri în limbă engleză, undele fiind contra cost. Deși eficiente, aceste metode online au minusuri la capitolul interacțiune umană și nici nu vei beneficia de expertiza unui consilier care te poate observa atent și direcționa ușor către o îmbunătățire în multe privințe, de la tonul vocii și atitudine până la îmbrăcăminte și pregătire pe întrebări precise.


Există un număr de modalități de a te pregăti pentru un interviu de angajare și în intimitatea casei tale, fără ajutorul unui consilier de carieră profesională sau fără a apela la ajutor online.

Poți spre exemplu practică interviul de unul singur sau poți ruga membrii familiei sau prietenii să te ajute. Indiferent dacă alegi sau nu să apelezi la ajutorul celor dragi, există câteva aspecte pe care nu trebuie să le scapi din vedere pentru a te asigura că eforturile tale sunt eficace.


Trebuie să cunoști procesul de interviu

Dacă nu ai mai fost la un interviu de mai multă vreme, există posibilitatea să nu mai fii la curent cu schimbările din procesul de intervievare. Interesează-te în legătură cu procedura, întrebările unui interviu și succesiunea și tipul interviurilor pentru a nu avea surprize neplăcute.


Practică răspunsurile pe care le vei da

Cel mai simplu mod de a te pregăti în această privință este să creezi o listă de întrebări comune la interviuri și să răspunzi la fiecare întrebare în parte cu voce tare. Astfel îți vei da seama dacă răspunsurile pe care vrei să le dai sună a ceea ce vrei de fapt să exprimi. Cu cât practici mai mult, cu atât mai bine vei fi pregătit să răspunzi în timpul unui interviu real.


Folosește cartonașe cu întrebări

Scrie întrebările pe niște cartonașe și amestecă-le. Apoi extrage la întâmplare câte un cartonaș și dă răspunsul la acea întrebare. Procedând astfel vei căpăta un confort sporit în a răspunde la întrebări, în orice ordine ar veni.


Înregistrează-te

Dacă ai un webcam sau cameră video de orice fel înregistrează-te când dai răspunsurile la întrebările pe care le tragi de pe cartonașe. Evaluează-ți limbajul corpului.

Cum sunt postura și contactul vizual? Te fâțâi pe scaun când răspunzi și când te gândești? Sunt răspunsurile prea lungi sau sunt obiective și concrete? Ești încrezător? Dacă nu ai o cameră video poți practica în fața oglinzii. Un exercițiu destul de bun este să stai pe un scaun în fața acesteia, dacă ai o oglindă destul de mare.


Roagă un prieten sau un membru al familiei să te ajute

Poți da , de asemenea lista de întrebări unui prieten sau membru de familie și poți ruga acea persoană să te intervieveze.

Roagă-i să îți dea feedback constructiv. Această practică oferă un mediu confortabil și sigur pentru a-ți ascuți abilitățile de intervievare.


Îmbracă-te ca la interviu

O modalitate de a intra în rol și de a face practicarea interviului mai reală este să te îmbraci că la interviul real. Nu numai că te va face să te simți că este o experiență adevărată, dar îți va oferi și posibilitatea de a verifica faptul că hainele tale de interviu sunt adecvate.


Pregătește-ți acasă un spațiu pentru interviu

Sunt unele situații în care dorești cu adevărat un anume post și atunci este bine să te asiguri că faci tot ceea ce este necesar pentru a-l obține. O altă metodă eficientă de a reproduce realismul unui interviu este să creezi acasă un spațiu pentru interviu. Chiar dacă este masa de bucătărie, cu un scaun pe fiecare parte-unul pentru tine și unul pentru intervievator - aceasta va seta scena pentru o practică mai formală.

Această metodă te va ajuta la reducerea stresului în timpul interviului real, și îți va permite să te concentrezi mai mult pe comunicare și pe cum răspunzi decât pe ce răspunzi.


Vom publica în curând și o listă de întrebări practice pentru interviu pentru o varietate de ocupații și tipuri de locuri de muncă.


Dacă dorești să te ținem la curent cu articolele, te poți înscrie pe blogul nostru de pe pagina de sfaturi în carieră.


Între timp, că de obicei, îți dorim succes!

 

Dacă ți-a plăcut citește și

Psihologie aplicata: Tips & Tricks pentru interviu
 
Pregatire interviu - Pinterest

bottom of page