top of page

7 Motive pentru care poti pica interviul

Timp efectiv de citire: ~4 min

Te-ai străduit vreodată să găsești un loc de muncă din răsputeri însă fară rezultat, sfârșind prin a te întreba „Oare de ce nu mă sună?“. Uneori e doar ghinion, dar de cele mai multe ori faci ceva greșit. Iată 7 motive pentru care recruterii resping deseori candidații.


1. Ești subcalificat

Nu e nevoie să ai 100% din competențele și calificările listate în fișa postului, dar ai nevoie de un procent ridicat. Ca regulă generală, încearcă să aplici la locurile de muncă unde te potrivești cu cel puțin 80% (aproximativ) din cerințele postului. În cazul joburilor foarte specializate, de nișă, procentul poate scădea. Acestea pot fi ocupate de oameni care îndeplinesc criterii mai puține, dar care pot compensa prin a învăța la locul de muncă într-un timp relativ scurt.

7 Motive pentru care ai picat interviul


2. Ești supracalificat

La prima vedere poate părea ilogic faptul că angajatorii te-ar respinge pentru prea multă experiență, dar, amintește-ți că recruiterii și managerii sunt în căutarea de persoane care vor prospera în postul pe care îl oferă spre ocupare.

Dacă ai un MBA și aplici pentru un loc de muncă la un call center, de exemplu, angajatorii vor presupune că te vei plictisi și cel mai probabil nu te vor angaja. Dacă îți dorești cu adevărat un loc de muncă pentru care ești supracalificat, asigura-te că evidențiezi clar acest lucru într-o scrisoare de intenție, explicând clar motivele pentru care aplici la acea poziție.


3. CV-ul este dezordonat

În mod normal, o greșeală de scriere nu este mare lucru. În CV-ul tău însă, o greșeală de scriere poate constitui diferența dintre reușită și eșec. Nu trimite niciodată un CV pe care nu l-ai trecut printr-un corector ortografic și gramatical (de genul celui găsit in Microsoft Word).

Asigură-te întotdeauna că CV-ul a fost revizuit de un om cu o bună cunoaștere a regulilor gramaticale. Formatarea este și ea foarte importantă. Ține minte că recruiterii nu doresc să vadă CV-uri complicate, ci vor să vadă CV-uri care sunt ușor de citit.




4. Ai un parcurs al carierei instabil

Dacă ești student, proaspăt absolvent sau la început de carieră este ok să ai mai multe joburi într-un termen mai scurt. Altfel ar trebui să ai vechime timp de cel puțin 18 luni per job și de preferință trei sau patru ani. Dacă la ultimul loc de munca ai stat timp de 10 luni, pregăteste-te să stai la următorul timp de cel puțin trei ani dacă e un job convenabil. În caz contrar, acțiunile tale vor spune angajatorului că nu ești o opțiune bună și că nu vei fi prin preajmă suficient cât să merite să investească în dezvoltarea ta.

5. Vrei o reconversie profesională

O mulțime de oameni își schimbă cu succes cariera, uneori la vârste înaintate, dar asta nu înseamnă ca este ușor. Dacă încerci să schimbi domeniul de activitate, asigură-te că CV-ul și scrisoarea de intenție conțin suficiente informații, cum ar fi detaliile ce te-au făcut să iei această decizie și de ce ești calificat pentru noua carieră. Angajatorii nu vor face conexiunea fără ajutorul tău.

6. Ai așteptări salariale nerealiste

Sunt companii care îți cer să menționezi salariul de la primul interviu. Și asta pentru că acesta este un criteriu de filtrare. Dacă aplici pentru locuri de muncă care plătesc 5.000 RON pe lună dar le-ai menționat că salariul pe care îl dorești este de 7.000 RON, atunci există șanse mari ca angajatorul să te respingă. Nimeni nu vrea să piardă timpul cu interviul atunci când se știe clar că acel salariu nu este disponibil pentru postul respectiv. În plus, chiar dacă ești dispus să faci un compromis, angajatorul nu are de unde să știe acest lucru, va presupune că trebuie să caute pe altcineva.

7. Ești prea insistent

Aplicarea pentru un loc de muncă poate induce anxietate. Aplicarea la un job, respectiv interviul sunt în fond importante pentru tine. Astfel, după interviu, poți fi tentat să îi apelezi pe intervievatori în mod repetat atunci când nu afli vești de la ei după prima sau a doua discuție. Recruiterii și managerii nu au timp să vorbească cu fiecare solicitant în parte, și mai ales nu au timp să vorbească cu fiecare de mai multe ori. Este ok să trimiți un email sau să dai un telefon dacă a trecut ceva vreme și nu ai primit un feedback dar nu trebuie insistat foarte mult.

Dacă te afli într-o căutare de job, urmărește lista și identifică ce ai facut greșit până acum. Învață din experiență și caută modalități prin care ai putea să te prezinți mai atractiv în procesul de recrutare astfel încât să obții jobul mult dorit. Mult Succes!

 

Dacă ți-a plăcut, citește și

Psihologie aplicata: Tips & Tricks pentru interviu
 

bottom of page