Esti discriminat la interviul de angajare? Iata cum sa-ti dai seama si ce poti face in legatura cu a
Timp efectiv de citire: ~6 min
Există mai multe subiecte care ar trebui să fie excluse în timpul unui interviu de angajare. Anumite întrebări despre vârstă, cazier judiciar, handicap, statutul familial, gen sau religie nu ar trebui să existe într-un astfel de cadru. În timp ce intenția angajatorului poate fi de a determina dacă te potrivești locului de muncă, este important de știut că acesta are voie să adreseze numai întrebări relevante.
Subiecte în baza cărora se poate discrimina
Codul muncii interzice potențialilor angajatori să pună anumite întrebări care nu sunt legate de locul de muncă pentru care se recrutează. Aceștia nu ar trebui să întrebe despre nici una din următoarele topicuri cu excepția cazului în care se referă în mod specific la cerințele locului de muncă. Eliminarea unui candidat pe baza acestora este în mod clar discriminare.
Rasă
Culoare
Sex
Religie
Naționalitate
Locul nașterii
Vârstă
incapacitate
Starea civilă / familie
Cerințele locului de muncă bazate pe genul, originea națională, religia sau vârsta unui angajat pot fi utilizate în circumstanțe foarte limitate. Ele sunt legale doar atunci când un angajator poate demonstra că acestea sunt calificări profesionale necesare pentru funcționarea normală a activității. De exemplu, este acceptabil să se solicite candidatului să fie creștin ortodox pentru a fi preot paroh al unei biserici.
Cum să răspunzi atunci când ești discriminat prin anumite întrebări
In primul rând ai întotdeauna opțiunea de a pune capăt interviului sau poți refuza să răspunzi la întrebare. Situația poate deveni inconfortabila în acest caz, dar nu este cazul sa-ți faci griji pentru ca sub nici o forma nu ar trebui să te angajezi într-un loc unde nu te simți confortabil.
Uneori, un intervievator îți va pune întrebări nepotrivite în mod accidental și, în acest caz, poți alege să le răspunzi politicos, evitând fondul întrebării, dar abordând intenția.
Iată mai multe informații cu privire la ceea ce este corect și ce este incorect să se întrebe la un interviu.
Întrebări legate de vârsta
Există cazuri în care un angajator ar putea avea nevoie să determine vârsta solicitantului. În cazul în care locul de muncă impune ca un solicitant să aibă o vârstă minimă legală pentru poziție (de exemplu barman), intervievatorul poate cere ca și condiție ca solicitantul să facă dovada vârstei minime legale de 18 ani. În cazul în care compania are o vârstă standard de pensionare, li se permite să întrebe dacă solicitantul este sub această vârstă.
Cu toate acestea, un intervievator nu poate cere vârsta direct. Deci întrebări de genul:
Câți ani ai?
Când ai absolvit?
Care este data nașterii?
În cazul în care te confrunți cu astfel de întrebări poți alege să nu răspunzi sau să răspunzi cu „vârsta mea nu este o problemă pentru ocuparea acestui loc de muncă.“
Întrebări legate de cazierul judiciar
În timpul unui interviu, intervievatorul poate cere în mod legal informații cu privire la orice condamnare care are legătură cu atribuțiile de serviciu. De exemplu, dacă ești la un interviu pentru un post care necesită manipulare de bani sau marfa, poți fi întrebat în mod legal, dacă ai fost vreodată condamnat pentru furt.
În timpul unui interviu, nu poți însă să fii întrebat despre arestări fără condamnări, sau implicarea în orice demonstrații politice. Poți alege să-i spui intervievatorului ca „Nu există nimic în trecutul meu, care ar afecta capacitatea mea de a îndeplini atribuțiile acestui loc de muncă.“
In plus, acestea sunt informații pe care angajatorul ar trebui să le știe, din moment ce poate să îți verifice cazierul judiciar.
Întrebări legate de dizabilități
În timpul unui interviu, intervievatorul poate pune întrebări cu privire la capacitatea de a efectua sarcini specifice, cum ar fi „Poți să ridici în condiții de siguranță și să transporți obiecte cu o greutate de până la 30 de kg?“, Sau „Această poziție prevede statul în picioare pe toata durata turei de 8 ore, ai putea face acest lucru confortabil?“
În nici un caz este un potențial angajator nu are voie să ceară înălțimea, greutatea, sau orice detalii cu privire la orice limitări fizice sau mentale care pot apărea, cu excepția cazului în care acestea se referă direct la cerințele de locuri de muncă. Dacă alegi să răspunzi, poți spune „Sunt încrezător că voi fi capabil să îndeplinesc cerințele acestei poziții.“
Întrebări privind statutul familial
Intervievatorul poate pune întrebări cu privire programul de lucru sau daca poți călători în interes de serviciu. El poate întreba despre cât de mult te aștepți să stai la un anumit loc de muncă. De asemenea, poate întreba daca anticipezi ca vei lipsi perioade mai lungi de la serviciu.
Intervievatorul nu poate cere starea civilă, dacă ai copii sau dacă intenționezi să ai (sau daca deja ai și vrei mai mulți). Nu poți fi întrebat despre ocupația sau salariul jumătății tale. Dacă alegi să răspunzi la o întrebare de acest fel, un mod grațios este de a spune că poți îndeplini toate sarcinile pe care poziția le implică.
Întrebări legate de sex
Într-un interviu față în față, este puțin probabil ca un intervievator să nu-ți știe sexul dar e important ca sexul tău să nu fie luat în considerare în evaluare. Nu poți fi întrebat sexul cu excepția cazului în care se referă direct la calificările locului de muncă, cum ar fi un însoțitor într-o toaletă sau vestiar restricționat în funcție de gen.
Întrebări legate de religie
În timpul unui interviu, intervievatorul poate întreba dacă poți lucra în timpul orelor normale de funcționare a activității. Însă nu-ți poate cere apartenenta religioasă. Este ilegal să fii întrebat la ce biserica te duci sau despre convingerile tale religioase în general. Dacă ești întrebat lucruri de acest fel, poți răspunde cu faptul că credința ta nu te va împiedica sa-ți faci treaba.
Înainte de a depune o plângere de discriminare, ai putea lua în considerare faptul că marea majoritate a acestor întrebări nu au la origine intenții discriminatoare. In multe cazuri, intervievatorul poate fi pur și simplu ignorant. Chiar daca intervievatorul te-a discriminat cu ceva, nu înseamnă neapărat că intenția sa a fost de a discrimina.
In încheiere vă lansăm următoarea întrebare și așteptăm răspunsurile în comentariile de mai jos:
Ați fost vreodată discriminați (fie și din ignoranță) la interviuri? Dacă da, ce întrebări vi s-au pus?
Dacă ți-a plăcut citește și