top of page

Cum sa gasesti un job dupa absolvire

Timp efectiv de citire: ~5 min

Tanara absolventa

Dacă ești ca mulți absolvenți sau ca mulți studenți în prag de absolvire, înseamnă că simți un gol în stomac doar când te gândești că în curând va trebui să cauți primul tău loc de muncă.

Primul și probabil cel mai important lucru pe care trebuie să știi în legătură cu asta este că nu există scurtături. Nu există nici un substitut pentru efortul pe care va trebui să-l depui.

Iată șicâteva sfaturi pentru a te ajuta în căutarea primului tău loc de muncă.


Adaptează-ți CV-ul pentru fiecare job în parte

Mulți angajatori folosesc astăzi sisteme de urmărire a solicitărilor pentru a scana aplicările în funcție de anumite cuvinte cheie. Adică, în cazul în care CV-ul tău nu conține anumite cuvinte cheie, aplicația ta ar putea ajunge să fie respinsă în mod automat.

Pentru a preveni acest lucru, modifică-ți CV-ul în funcție de jobul pentru care aplici. Asigură-te că reflectă limbajul folosit în postarea locului de muncă. Același lucru este, de asemenea, valabil și pentru scrisoarea de intenție, în caz că ți se cere așa ceva.

În cazul în care cerințele job-ului includ abilități palpabile (așa numitele hard skills) cum ar fi de exemplu JavaScript sau C# pentru poziții de programator, asigură-te că ai acești termeni pe CV așa cum sunt descriși ei în postarea job-ului.



Verifică frecvent postările de noi locuri de muncă

Probabil cel mai bun moment pentru a aplica la un loc de muncă este în primele 48 de ore după ce a fost postat. Urmărind această fereastră propice, va trebui să-ți creezi un obicei din a verifica zilnic postările de joburi.

Pentru a obține cele mai bune rezultate încearcă să-ți începi ziua căutand noi locuri de muncă. Fă asta în fiecare dimineață, de luni până sâmbătă. Deși nu se postează noi locuri de muncă duminica, e bine să faci acest lucru chiar și luni dimineața deoarece există companii care fac update-uri destul de devreme.

O altă modalitate de a fi la curent este să monitorizezi profilele de social media ale potențialilor angajatori pentru a vedea dacă au de gând să adauge poziții în viitorul apropiat.


Tineri


Ține legătura cu colegii care au absolvit deja

Că să afli mai multe despre industria care te interesează sau despre o anumită companie, încearcă să intri într-un grup de colegi care au absolvit deja și au joburi în domeniul respectiv. Universitățile păstrează legături cu mulți absolvenți, dintre care unii pot fi foarte dispuși să-ți ofere îndrumare.

Cu toate acestea, trebuie să ai o anume strategie cu privire la modul în care te apropii de o persoană. Nu este recomandat pur și simplu să abordezi pe cineva și să-l întrebi de locuri de muncă. Poți fi, în schimb, politicos și să scoți pe cineva la o cafea de câteva ori astfel încât să poți afla mai multe despre ceea ce face persoana respectivă. În cazul în care vă înțelegeți bine, persoana respectivă poate fi dispusă să te ajute să obții un interviu în cazul în care această posibilitate există.


Dacă încerci o abordare mai directă prin e-mail, poți folosi următorul template:


„Salut,

Numele meu este _____ și am obținut diploma de _____ de la universitatea _____. Am găsit informațiile tale de contact prin intermediul biroului nostru de absolvenți. Aș aprecia dacă ai putea să-mi acorzi 20 de minute din timpul tău pentru a auzi mai multe despre ceea ce faci la _____, despre cariera ta și despre cum este să lucrezi în acest domeniu. Am atașat o copie a CV-ul meu astfel încât să îți poți face o idee referitoare la educația și experiența mea.

Sincere mulțumiri, ______”



Fii la curent cu știrile din industrie


Chiar dacă nu ai incă un loc de muncă, trebuie să fii la cu se intamplă în domeniul în care dorești să activezi. Există trei lucruri de bază pe ar trebui să le faci: 1. Citește revistele de profil 2. Intră în grupurile profesionale de social media 3. Urmăreste feed-urile de social media ale companiilor și ale experților din industrie


Procedând astfel te poți bucura de informații prețioase despre tendințele de angajare și despre companiile care au bugete pentru angajări masive sau internship-uri.



Pregătește-te pentru interviu chiar înainte de a ajunge să ai unul


După cum spunea unul dintre liderii pentru lupta drepturilor civile din SUA (Whitney M. Young, Jr): “Este mai bine să fii pregătit pentru o ocazie și să o aștepți decât să ai o ocazie pentru care nu ești pregatit”


Fiind pregătit din timp vei fi mult mai încrezător în capacitățile tale. Învață despre cum decurge un interviu și pregăteste-ți răspunsuri la cele mai comune întrebări. Spre exemplu „Unde te vezi peste cinci ani?“ sau „Care sunt punctele tale forte și punctele slabe?“


În momentul în care obții un interviu ar fi ideal să faci puțină muncă de detectiv și să afli cât mai multe despre subiectele din industrie care sunt în vogă precum și informații despre compania care te intervievează. Asigură-te că cercetezi bine compania, astfel încât să poți răspunde la intrebări de bază. Majoritatea angajatorilor te vor întreba lucruri de genul, “Care este produsul tău preferat al firmei noastre?” sau „Cine crezi că este cel mai mare concurent al nostru?“ pentru a vedea că ți-ai făcut temele.


Adună informații cu privire la potențialii angajatori de pe site-ul acelor companii, urmărește-le pe site-urile de social media sau pe rețele profesionale precum Linkedin. Caută cât mai multe informații pe Google.


Nu uita să iei întotdeauna în calcul importanța unui aspect profesional. Poartă o ținută adecvată la interviu, folosește un limbaj matur și fii atent la profilul tău de Facebook sau Twitter pentru a nu lăsa o impresie proastă recruiterilor. Acestea sunt de multe ori lucruri pe care tinerii tind să le treacă ușor cu vederea atunci când se duc la un interviu.


Succes!

 

Dacă ți-a plăcut, citește și

Top 7 carti care te vor ajuta sa te angajezi mai usor
 

Cum gasesti job dupa absolvire - Pinterest

Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page