top of page

Cele 7 categorii vitale ale CV-ului tau

Timp efectiv de citire: ~4 min


7 categorii vitale ale CV-ului tau

Curriculum Vitae sau CV-ul pe scurt, este acea ”scurtă autobiografie (scrisă) care cuprinde date referitoare la studii, pregătirea profesională, carieră și situația familială”, conform definiției găsite în dicționar.

Deși pare simplu pare la prima vedere, când începi să conturezi un CV lucrurile se complică, cauți să găsești corect cuvintele și să formulezi exact propozițiile ce să redau împortanța activităților tale.


Rolul CV-ului tău este să vorbească despre experiența și competențele tale viitorului angajator. Să te reprezinte până când tu ajungi la interviu, unde detaliezi aspectele menționate în acele două pagini.

Scopul CV-ului este să îți aducă interviuri. În acele pagini trebuie să sumarizezi experiența, cunoștințele și abilitățile pe care le ai. Să poți răspunde la acea întrebare pusă de fiecare angajator în momentul în care îți

citește CV-ul: ”De ce aș angaja această persoană pentru postul pe care recrutez?”


Trebuie să prezinți scurt experiența și competențele tale principale în așa fel încât să facă legătura cu cerințele posturilor la care aplici.

Pentru că de cele mai multe ori nu e ușor să faci singur un CV care să obțină rapid interviuri, hai să parcurgem împreună lista aspectelor pe care trebuie să le abordezi, indiferent dacă ești la început de drum sau ai deja experiență într-un anumit domeniu de activitate.



Date de contact și informații personale


Scrie numele tău complet, *adresa unde locuiești, adresa de email și numărul de telefon. Verifică de două ori aceste informații, asigură-te că le-ai trecut corect. Tot aici, mai poți adăuga și profilul de Linkedin sau poate că ai o pagină web sau un blog personal. De multe ori angajatorii apreciază eforturile depuse de cei care întrețin un blog tehnic sau care are legatură cu domeniul de activitate.

*Atenție însă, aceste informații sunt confidențiale și, deși în mediul online de la noi încă nu a apărut această tendință, piața de muncă din Europa de Vest și America descurajează prezența datelor personale din CV din cauza furtului de identitate.



Obiectivul profesional


Acesta este opțional, dacă te hotărăști să-l menționezi, rezumă-te la maxim două rânduri. Dacă îți e dificil să rezumi intențiile tale profesionale în două rânduri, poți concepe o scrisoare de intenție pentru a ține locul acestui obiectiv. La randul ei, scrisoarea de intenție trebuie sa fie atent redactatată pentru a conține informații relevante si la obiect.



Studiile


Fă o listă cu liceul, facultatea, masterul sau chiar doctoratul pe care le-ai absolvit sau care sunt in curs. Ordinea trebuie să fie inversă cronologic, ultima școală absolvită să fie la începutul listei. Dă detalii pentru fiecare în parte precum: numele insituției, numele specializării și anul absolvirii.



Certificări, cursuri și specializări


La fel ca și la studii, listează-le de la cel mai recent până la ultimul. E important să menționezi anul în care ai obținut diploma și furnizorul de training sau certificare. Nu include numărul licenţelor.



Experiența profesională


Lista informațiilor necesare indiferent de experiență: angajator, numele postului, datele legate de perioada colaborării, responsabilități și realizări.

Aici se pot include și programele de internship iar lista informațiilor este asemănătoare cu cea de sus.



Competențe


Este important ca aici să adaugi informații legate de limbile străine pe care le stăpânești, în care poți purta cel puțin o conversație de bază, generală. Specifică și nivelul la care ești. Dacă nu ai un certificat care să ateste faptul că ai anumite cunoștințe, te poți auto-evalua prin consultarea informațiilor prezentate pe site-ul Centrului National Europass. În funcție de caz, pentru fiecare limbă străină în parte pe care o cunoști, folosește nivelul european specific.

Tot în legătură cu aceste compențe sunt și cunoștințele tehnice, fie că vorbim de utilizarea anumitor aplicații, cunoașterea unor limbaje de programare, folosirea anumitor tehnologii sau echipamente, etc.

Tot ce cunoști în legătură cu această latură merită menționate aici.



Hobby-uri și interese personale


Această rubrică este opțională. Dar dacă totuși te hotărăști s-o adaugi ține cont de faptul că e recomandat să aibă legatură cu rolurile la care aplici. Poți adăuga informații dacă practici anumite sporturi, ești implicat într-o organizație de voluntariat sau călătorești. Evită detalii care au legătură cu religia, politica sau faptul ca îți face plăcere să petreci timpul cu prietenii.


Verifică de cel puțin 3 ori înainte de a trimite sau a aplica CV-ul, evită pe cât posibil orice formă de greșeală, de orice natură. În timp ce lucrezi la CV și cu fiecare informație pe care o adaugi, gândește-te tot timpul la ce urmărește și ce își dorește un angajator să găsească în acele pagini.

Folosește-te de creativitate când vine vorba de formatul CV-ului. Important este să nu depășești 2 pagini A4.


Multă inspirație și multe interviuri!

 

Dacă ţi-a plăcut citește și

Scurt checklist pentru un CV de succes
 
7 categorii esentiale ale CV-ului - Pinterest

Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page