7 sfaturi eficiente pentru a trece un test de aptitudini
Timp efectiv de citire: ~7 min
Testele de aptitudini sunt unul dintre cele mai folosite instrumente de către consilierii și specialiștii în HR pentru a afla exact care sunt joburile cele mai potrivite pentru o persoană. De asemenea, testele de aptitudini îți dezvăluie înclinațiile tale native și, agregate cu alte date despre joburi, îți poate oferi o idee despre cariera care este potrivită pentru tine.
Acest tip de test este folosit cu precădere în țările occidentale, dar din ce în ce mai mult și în România, ca precursor al interviurilor tehnice. Există o varietate de teste de același tip și ele examinează logica, viteza de gândire a unei persoane, reacția la anumite situații precum și capacitatea de a folosi cunostințe dobândite anterior pentru a rezolva problemele. O foarte mare majoritate sunt cronometrate și țin în jur de 30 de minute indiferent de cum sunt prezentate (online sau în scris).
Există o sumedenie de variante pe internet, dintre care unele mai puțin validate din punct de vedere științific decât altele. Totuși, dacă vei trece prin ele, acestea îți pot da anumite indicii despre ce joburi se potrivesc personalității tale și pentru ce tipuri de carieră ai putea avea înclinații naturale.
Ca tipuri de teste menționăm:
Teste de raționament abstract
Teste de raționament logic
Teste de raționament schematic
Teste de raționament mecanic
Teste de orientare spațială
Teste de aptitudini verbale
Teste de aptitudini numerice
Teste de aptitudini mecanice
Validitatea acestor teste va fi dezbătută într-un articol viitor și îți vom oferi chiar și o listă a celor mai bune teste de pe internet care sunt accesibile în acest moment, fie ele gratuite sau cu plată. Momentan însă, ne vom concentra asupra anumitor aspecte și îți vom oferi câteva sfaturi despre cum poți să treci cât mai bine aceste teste, nu neapărat pentru rezultat, cât pentru a-ți oferi singur o imagine cât mai fidelă asupra ta.
1. Practică, practică, practică
Dacă faci aceste teste pentru tine, fă cât mai multe. Majoritatea nu sunt foarte exacte și chiar cele care se credeau că sunt, au dat greș lamentabil. În SUA o practică veche de 30 de ani de a oferi angajaților o baterie destul de complicată de teste în prezent este pusă sub lupă. O statistică pentru corelarea dintre rezultatele obținute, gradul de performanță obținut la jobul ales în urma testelor și mulțumirea oamenilor față de alegerea făcută este în derulare. Din nefericire, rezultatele preliminarii arată că testele au avut dreptate doar în proporție de aproximativ 45%. Și asta pentru că testele de acolo se bazează pe principii vechi de 3 decenii, multe dintre care au devenit mai flexibile între timp, iar altele au fost pur și simplu depășite. Deci încercă să nu faci doar un test și apoi să te bazezi DOAR pe acel rezultat fie el pozitiv sau negativ pentru tine. Caută și altele.
Dacă vrei să te pregătești pentru un test de angajare, atunci nu poți fi niciodată prea pregătit. Iarăși, cu cât faci mai multe teste înainte de timp, cu atât mai confortabil și sigur te vei simți la cel real. Practică dacă poți pe cele recomandate de către evaluator. Practicarea te va familiariza cu tipul de întrebări și îți va oferi o „intuiție“ pentru modul în care să le rezolvi.
2. Odihnește-te bine înainte
Un somn insuficient scade agilitatea mentală foarte mult. Deși pare un lucru de bun simț, bunul simț nu este întotdeauna ceva la care ne raportăm mereu în mod automat. Deci evită petrecerile și odihnește-te suficient.
3. Nu-ți chema prietenii în ajutor
În cazul în care testul este online, ar putea fi tentant să ceri ajutor de la un prieten, mai ales dacă sunteți împreună când deschizi acel test. Ține minte că testul este pentru tine și numai pentru tine. Dacă nu ești sincer cu tine însuți, nu îți vei afla niciodată punctele tale forte și pe cele slabe. Poate fi greu de acceptat faptul că avem și puncte slabe, însă dacă nu le recunoaștem nu vom fi niciodată capabili să le îmbunătățim.
Mai mult decât atât, dacă faci acasă testul pentru un interviu, probabil că vei fi invitat să faci ceva similar sub supraveghere la sediul firmei sau la un centru de evaluare. Deci, compania va afla în curând dacă testul online a fost completat de tine.
4. Citește cu atenție instrucțiunile de testare
Înainte de a începe, asigură-te că ai înțeles exact ceea ce trebuie să faci și cât în cât timp trebuie să o faci. De asemenea, evită rezolvarea exercițiilor înainte de a citi în întregime enunțul și de a-l înțelege. În caz contrar ai putea pierde un detaliu care poate fi ratat cu ușurință, dar pe baza căruia se bazează de fapt întreaga întrebare. De exemplu, unele teste au instrucțiunea de a nu scrie numele pe hârtie, ci un număr la alegere.
5. Evită să petreci prea mult timp încercând să faci un singur exercițiu
Dacă rămâi blocat și nu reușești să vii cu un răspuns la o întrebare, ar trebui să mergi la următoarea întrebare și să revii la această întrebare mai târziu. Amintește-ți că timpul este un element cheie atunci când faci teste de aptitudini și în loc să petreci mult timp pe o singură întrebare, ai putea încerca alte întrebări. Poți încerca de asemenea să nu depășești timpul maxim permis pentru o anumită întrebare ca și regulă generală.
6. Nu fii pripit
Oricât de mult ți-ai dori să rezolvi toate întrebările în timpul alocat sau chiar mai puțin, este important pentru tine să ai răbdare și să răspunzi la fiecare întrebare cât de corect cu putință poți. Să mergi pe baza unei bănuieli și ghicești răspunsurile în grabă nu este deloc o metodă eficientă.
7. Tratează fiecare test ca pe un examen
Dacă faci testul la sediul unei companii, încearcă să ajungi în timp util și îmbracă-te adecvat.
Dacă faci testul acasă, asigură-te că nu există nici o distragere astfel încât să te poți concentra în mod corespunzător. Această inseamnă să găsesti un loc liniștit, calm, cu o conexiune bună pentru PC, laptop sau tabletă, să oprești telefonul sau să-l pui undeva unde nu te poate deranja pe durata testului. Telefonul reprezintă probabil una dintre cele mai mari distrageri ale atenției în ziua de azi și te poate introduce fără să vrei într-o stare total inadecvată pentru a face acel test cu onestitate. Și asta pentru că nu poți controla ce vești poți primi și, din nefericire, de multe ori nici ce reacție emoțională ai putea avea la ele.
În concluzie, un test de aptitudini este similar cu orice alt examen. Dacă ești relaxat și bine pregătit, sunt șanse mari să ai rezultate reale care te pot suprinde chiar și pe tine în mod pozitiv. Până data viitoare, că de obicei, îți dorim succes!
Dacă ți-a plăcut, citește și