Top 7 carti de dezvoltare profesionala pe care ar trebui sa le citesti in 2018
Dacă tot suntem la început de an, hai să pornim cu dreptul. Este Februarie și probabil încă te gândești la ceea ce ți-ai propus să faci anul acesta. Cu siguranță că printre obiectivele tale sunt și lucruri legate de locul de muncă, salariu și reușita profesională.
Pentru a veni în ajutorul tău, în acest articol îți vom recomanda câteva dintre cele mai căutate cărți de dezvoltare profesională de pe piață pe care le poți găsi traduse în limbă română. De asemenea, îți recomandăm și locul în care le-am găsit cel mai ieftin. (nu suntem afiliați cu nici unul dintre ele)
Și înainte să te gândești că n-ai venit la noi pe site că să faci teme, să știi că acestea sunt cărți de top recomandate de consilieri în dezvoltare profesională atât autohtoni, cât și de peste hotare. Asta înseamnă că, pe lângă utilitatea lor practică, aceste cărți chiar sunt niște materiale foarte interesante și frumoase pe care merită să le citești.
1. David și Goliat - Malcolm Gladwell
David și Goliat este o carte despre ceea ce se întâmplă atunci când oameni obișnuiți dau piept cu giganții. Prin „giganti“ înțeleg adversari puternici de orice fel – de la armate și războinici grozavi până la dizabilitate, nenoroc și asuprire.
De multe ori ne reținem să incercăm ceva nou, să începem propria noastră afacere sau proiect sau să facem lucrurile în mod diferit, deoarece credem că trebuie să "avem totul" înainte de a începe. Această carte discută prin zeci de exemple istorice despre cât de mari sunt bătăliile noastre zilnice, precum și despre avantajele de a începe de jos.
2. Prezență - Amy Cuddy
Ai trecut vreodată de o mare provocare cu senzația imediată că vrei să încerci din nou? Poate după un interviu de angajare, un spectacol sau o conversație dificilă? Uneori, tocmai momentele care ne cer să fim noi înșine, să fim stăpâni pe situație, ne fac să ne simțim falși sau neputincioși. Se întâmplă prea des să abordăm cele mai mari obstacole ale vieții cu groază, să le străbatem cu anxietate și să le depășim cu regret.
Unii dintre clienții vin la noi suferind de sindromul impostorului – adică simt că totul este o greșeală pe care au făcut-o la un moment dat în trecut și că în orice moment șefii lor își vor da seamă că ei nu sunt cine susțin ei că sunt. Cartea lui Cuddy oferă cercetări aprofundate asupra modului în care prezența fizică îți poate schimba energia mentală și nivelul de încredere. Cartea are foarte multe date și multă statistică dar cercetarea din spate este incredibilă.
3. Inconfundabil. De ce este mai bine să fii unicul în loc de cel mai bun - Srinivas Rao
Persoanele din această carte nu au fost doar curajoase și remarcabile, ci inconfundabile. Au știut că, atunci când încerci să fii cel mai bun, rămâi legat de definițiile altora vizavi de succes. Pe de altă parte, lucrurile inconfundabile nu pot fi create decât de o singură persoană. În consecință, concurența devine irelevantă. Gândește-te la arta lui Van Gogh sau la filmele lui Tim Burton – sunt creații inconfundabile, care nu au nevoie de nicio marcă de autenticitate.
Nu te mai chinui să fii mai bun decât restul. Succesul autentic înseamnă să creezi ceva ce nimeni altcineva nu poate copia. Nu-ți propune să fii cel mai bun – propune-ți să fii unic
4. Inteligență emoțională - Daniel Goleman
Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revoluție uluitoare în psihologie prin analiza importanței covârșitoare a emoțiilor în dezvoltarea personalității umane. Studiul său ne explică cum, atunci când ne înțelegem sentimentele, situația în care ne aflăm devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macină familia si societatea. Preluând rezultatele cercetărilor asupra creierului și comportamentului, autorul propune extinderea conceptului de inteligență. Este binecunoscut termenul de IQ-coeficientul care măsoară inteligența umană înnăscută și care nu prea poate fi ameliorat pe parcursul vieții. O asemenea înțelegere nu explică, de pildă, situațiile în care persoane cu un IQ mediu sau relativ scăzut au cunoscut un mare succes.
Această carte este o descriere genială a dinamicii celor "două minți", cea rațională și emoțională și în felul în care ele ne modelează destinul. Autorul este o persoană de mare influență în ceea ce privește conceptul de inteligentă emotională.
5. Middlemarch vol. 1-4 - George Eliot
Fiecare lucru are un început și un final. În epoca digitală actuală, creierul nostru a fost re-conectat pentru a percepe informații în mod diferit. Din multe puncte de vedere, devine din ce în ce mai greu să te așezi și să citești cărți de ficțiune. Deseori căutăm citiri "eficiente"; cele care ne vor maximiza timpul și efortul.
Și totuși, cărti că aceasta demonstrează că, deși informațiile ar putea fi condensate pană la dimensiunea de buzunar, înțelepciunea nu poate fi. Pentru a crește cu adevărat trebuie să investim timp. Pentru a invăta trebuie să ne deschidem față de umilința ignoranței noastre. Aceasta este o carte despre adulți; luminează psihicul uman, motivațiile noastre, dorințele noastre, paradoxul nostru. Cine suntem ca profesioniști depinde de cine suntem ca ființe umane, nu invers. Această este o necesitate pentru cei care aspiră să fie adulți "de profesie".
6. Drive. Ce anume ne motivează cu adevărat - Daniel Pink
Majoritatea oamenilor cred că cea mai bună metodă pentru a motiva este utilizarea unor recompense precum banii – abordarea de tip „recompensa și pedeapsa”. Este o greșeală, ne spune Daniel H. Pink. În Drive, una dintre cele mai provocatoare și convingătoare cărți ale ultimilor ani, el susține că secretul satisfacției și performanței superioare – la serviciu, la școală și acasă – este nevoia profund umană de a ne dirija propriile vieți, de a învăța și de a lucruri noi, de deveni buni de face din lume un loc bun.
Printr-un recurs la patru decenii de cercetare științifică asupra motivației umane, Pink ne arată distanța dintre ceea ce susține știința și ceea ce face economia – și modul în care această discrepanță afectează toate aspectele vieții umane. Daniel Pink analizează trei elemente ale adevăratei motivații – autonomia, perfecționarea și scopul – și oferă soluții inteligente și surprinzătoare pentru punerea lor în practică,toate într-o carte remarcabilă care va schimba modul în care gândim si trăim.
7. Originalii - Adam Grant
Folosind studii și istorii surprinzătoare, din domenii variate precum afacerile, politica, sportul și divertismentul, Grant explorează în cartea sa, Originalii, modul în care poți recunoaște o idee bună și în care poți vorbi deschis fără să fii redus la tăcere. Autorul analizează metodele prin care se alcătuiește o coaliție, prin care se alege momentul potrivit pentru acțiune și prin care se pot controla frica și îndoiala. În plus, autorul arată cum se poate ajunge la idei inovatoare și pătrunzătoare prin simpla respingere a conformismului și prin îmbunătățirea status-quoului.
În acest sens, Adam Grant dă o serie de exemple care, la prima vedere, par greu de crezut: o angajată de la Apple care l-a sfidat pe Steve Jobs deși se afla cu trei trepte ierarhice mai jos decât el; o analistă care a desființat secretomania din cadrul CIA; un miliardar magician al finanțelor, care îi concediază pe angajați dacă nu sunt în stare să-l critice; un director executiv al unui post de televiziune care nici măcar nu a lucrat în domeniul serialelor de comedie, dar a salvat serialul Seinfeld de la a fi expediat la magazia de rebuturi.
Dacă ai și alte sugestii, le așteptăm în rubrica de comentarii de mai jos.
Dacă ți-a plăcut, citește și