Romania - Germania. Ghid practic de diferente interculturale pentru corporatisti
Timp efectiv de citire: ~5 min
În prezent, în România, aproape trei sferturi din efectivul total de salariați sunt angajați ai sectorului privat. O mare parte din acest număr o reprezintă angajați pentru diverse corporații ce au o prezență puternică pe piața românească. Printre cerințele postului se numără adesea și călătoriile în interes de serviciu în afară țării. Majoritatea sunt tineri si acesta este genul de loc de muncă pe care si-l doresc cu predilectie. Puțini sunt cu adevărat conștienți că, printre alte obstacole pe care trebuie să le depășească, un angajat al unei filiale multinaționale riscă să fie victima unor mari diferențe culturale profesionale.
În sprijinul acestora am alcătuit un ghid de diferențe dintre modul în care noi românii gândim, luam decizii și comunicăm și națiunile care se află în topul numărului de imigranți. Comparațiile vă vor arăta poziția mentalității românești generale vizavi de tiparul uneia dintre țări. Profilele au fost alcătuite cu date extrase de organizații mondiale ce oferă traininguri în acest sens cum ar fi https://www.communicaid.com sau http://www.tmaworld.com/.
Acest articol va face parte dintr-o serie de 17 articole ce va evidenția diferențele culturale dintre Romania și alte 17 țări și pe care o puteți găsi aici. Astăzi ne vom uita la diferențele cultural-profesionale dintre
România și Germania
Una dintre țările care numără un mare număr de români ce lucrează în interiorul granițelor sale este Germania. În 2014 numărul românilor din germania se situa la 8.2 milioane.
Haideți să vedem împreună un rezumat al principalelor asemănări și diferențe și apoi vom vorbi în parte despre câteva dintre acestea.
Comunicare (Rațională vs Afectivă)
Mentalitatea românească
Lucrurile se fac bine în România atunci când există relații interumane. Reuniunile sociale (cu băutură și mâncare) reprezintă oportunități bune pentru construirea de relații de afaceri. Românii sunt foarte ospitalieri și se bucură de socializare, care implică, în general, multă mâncare și băutură. Este obișnuit, de exemplu, să oferiți mâncare și băutură în timpul unei întâlniri, care va începe întotdeauna cu mici discuții care nu au legătură cu munca.
În ciuda preferinței puternice pentru consolidarea relațiilor interumane, în România nu există o mentalitate a serviciilor pentru clienți. În cadrul comunismului, atenția acordată clienților nu exista - oamenii erau plătiți indiferent de cât de bine își făceau munca.
Mentalitatea germană
Majoritatea germanilor tind să aibă o gandire puternic logică, orientată asupra sarcinilor lor.
Afacerile și viata privată sunt în general considerate a fi sfere separate de acțiune. Relațiile sociale sunt pentru întâlniri private, afective. În viața de afaceri, este important pentru germani să se concentreze asupra sarcinii pe care o au de rezolvat. Timpul este scurt și eficiența este importantă în viziunea lor. Germanii presupun că acreditările partenerului sunt valide și de încredere. Se așteaptă ca parteneriatul de afaceri să funcționeze, fără a stabili mai întâi o relație personală.
Se acordă o mare importanță contractelor și reglementărilor scrise. Ceea ce este scris este mult mai probabil să fie acceptat ca dovadă. În relațiile de afaceri este normal să trimiteți memorii, scrisori și faxuri mai degrabă decât să vă angajați în comunicare directa. O semnătură personală este importantă pentru autentificare, motiv pentru care un e-mail poate fi uneori considerat insuficient și o copie de rezervă, cu o semnătură, solicitată prin poștă. Ceea ce este scris și convenit trebuie să fie respectat, cu puțin sau deloc spațiu pentru schimbarea circumstanțelor.
Atenția față de nevoile clienților poate părea că lipsește cu desăvârșire în anumite servicii. Abia în ultimii ani s-au modificat legile pentru a permite ca magazinele și serviciile publice (de exemplu, bibliotecile) să fie deschise mai mult seara și în weekend. Asistenții pentru cumpărături nu par să pună întotdeauna pe primul loc relatiile cu clienții. Ei pot fi considerați uneori neprietenoși deoarece se concentrează foarte mult asupra produsului. Acești angajati sunt adesea specializați pe zona lor de produse și se mândresc foarte mult cu acest lucru.
Luarea deciziilor (Risc - Siguranță)
Mentalitatea românească
Românii sunt extrem de orientați către siguranță. Ei muncesc din greu pentru a crea condiții stabile de trai. Le place senzația de sigurantă atunci când riscul este minimizat și rezultatul este sigur. Nu sunt, în general, considera a fi foarte antreprenoriali. In prezent, economia rămane dominată de industrie, sectorul serviciilor rămanand în urma altor state est-europene.
Mentalitatea germană
Poziția germană este, în general, destul de conservatoare. Cei mai mulți preferă ordinea și stabilitatea. Societatea este foarte reglementată. Germanii respectă legea. Ei vor adera adesea la reguli chiar și atunci când acestea ar părea inconsecvente sau că nu au sens. Oamenii au un puternic simț al ordinii și al justiției și pot fi deranjați atunci când ceilalți nu respectă regulile. Ei consideră că este datoria lor de a corecta pe cei care abuzeză de reguli (de exemplu atunci când cineva traversează pe roșu sau când vecinii fac zgomot în anumite momente ale zilei). Non-conformismul nu este, în general, binevenit.
Schimbarea este ceva dificil pentru mulți germani. Opoziția față de recenta reformă a limbii germane ("Rechtsschreibreform") este în curs de desfășurare, chiar și după introducerea sa acum mai mulți ani.
În comerț, există lipsă de capital de investitii pentru întreprinderile mici. Băncile mari doresc siguranță, finanțând mari corporații cu care au fost legate timp de mulți ani.
Carierele au fost în mod tradițional văzute ca un angajament de-a lungul vieții, adesea pentru o singură companie sau pentru stat. Există avantaje semnificative de a rămâne cu un angajator, decât de a schimba companiile pentru a avansa în cariera. Majoritatea germanilor nu consideră schimbatul locului de munca ceva pozitiv. Si, într-adevăr, acest lucru este adesea penalizat de companii, deoarece sistemele de promovare recompensează durata serviciului în defavoarea realizărilor. Astfel de sisteme au fost supuse unor critici din ce în ce mai mari încă din perioada crizei economice din anii '90, deoarece se consideră că acestea încurajează o mentalitate conservatoare, inflexibilă ("Beamtenmentalitaet" a multor mari corporații).
Germanii cred cu tărie în protejarea libertății individuale, iar numărul mare de procese civile reflectă acest lucru. Oamenii recurg rapid la mijloace legale pentru a rezolva divergentele cu alte persoane. Marea majoritate iau asigurări pentru protecție juridică și asistență în cazul în care sunt dați in judecată sau doresc să dea în judecată pe altcineva (de exemplu, "Rechtschutzversicherung").
Raționament (Simplu - Complex)
Mentalitatea românească
Românii tind spre complexitate în gândire și în modul de comunicare. Majoritatea românilor iubesc filosofia și le place să dezbată idei. Discuțiile filosofice lungi sunt frecvente la cină, când oamenii se incălzesc și începe să curgă conversația. Competențele retorice sunt recunoscute ca un atribut important al unei persoane. Există o serie de intelectuali români care sunt foarte apreciați atât în România, cât și pe plan internațional. Printre ei se numără și autorul și filozoful Mircea Eliade, Eugene Ionesco (dramaturg), Constantin Brâncuși (sculptor).
Mentalitatea germană
Germanii iau foarte în serios analiza și cercetarea în general. Ei se bazează foarte mult pe informații palpabile. Colectarea datelor și rezolvarea problemelor sunt deseori efectuate într-un mod sistematic pentru a se asigura că toate aspectele sunt acoperite. Planificarea proiectului este facută la un nivel înalt de detaliu. Rezultatele trebuie să fie realiste și măsurabile.
Utilizarea normelor și a standardelor, cum ar fi "DIN" (normă germană de grad industrial) și "TUV" (pentru standardizarea tehnică), este foarte răspândită. Trecerea gradului pentru obținerea certificatului de calitate tehnică este considerată a garanta excelența produsului sau a serviciilor. Consumatorii sunt sfătuiți să cumpere produse cu marca germană de calitate (deutsches Guetesiegel). Pentru a evalua diferite propuneri, se acordă o mare încredere în fapte si lucruri concrete. Nu se acordă atenție modului în care oamenii se pot simți în privința soluției. Revista de consum: "Stiftung Warentest" a fost mult timp foarte populară în Germania. Ea a fost primul loc în care cineva putea cerceta orice produs de consum înainte de a cumpăra.
Societatea germană contemporană este extrem de educată și mulți fac un sport din a dezbate și a discuta. Pentru a fi convingător, outsiderul trebuie să știe că orice teorie necesită susținere cu dovezi concrete.
Dacă doriți profilul detaliat pentru fiecare dintre aspectele menționate va rugam să ne lăsați un comment mai jos cu numele și adresa de email și vă vom trimite profilul complet.
Iar dacă v-a plăcut, citiți și