top of page

Romania - SUA. Ghid practic de diferente interculturale pentru corporatisti

Timp efectiv de citire: ~5 min



În prezent, în România, aproape trei sferturi din efectivul total de salariați sunt angajați ai sectorului privat. O mare parte din acest număr o reprezintă angajați pentru diverse corporații ce au o prezență puternică pe piața românească. Printre cerințele postului se numără adesea și călătoriile în interes de serviciu în afară țării. Majoritatea sunt tineri si acesta este genul de loc de muncă pe care si-l doresc cu predilectie. Puțini sunt cu adevărat conștienți că, printre alte obstacole pe care trebuie să le depășească, un angajat al unei filiale multinaționale riscă să fie victima unor mari diferențe culturale profesionale.


În sprijinul acestora am alcătuit un ghid de diferențe dintre modul în care noi românii gândim, luăm decizii și comunicăm și națiunile care se află în topul numărului de imigranți. Comparațiile vă vor arăta poziția mentalității românești generale vizavi de tiparul uneia dintre țări. Profilele au fost alcătuite cu date extrase de organizații mondiale ce oferă traininguri în acest sens cum ar fi https://www.communicaid.com sau http://www.tmaworld.com/.


Acest articol va face parte dintr-o serie de 17 articole ce va evidenția diferențele culturale dintre Romania și alte 17 țări și pe care o puteți găsi aici. Astăzi ne vom uita la diferențele cultural-profesionale dintre



România și SUA


Una dintre țările care numără un mare număr de români ce lucrează în interiorul granițelor sale este SUA. În 2015 numărul românilor din state se situa la peste 1.5 milioane.


Haideți să vedem împreună un rezumat al principalelor asemănări și diferențe și apoi vom vorbi în parte despre câteva dintre acestea.



Comunicare (Rațională vs Afectivă)


Mentalitatea românească


Lucrurile se fac bine în România atunci când există relații interumane. Reuniunile sociale (cu băutură și mâncare) reprezintă oportunități bune pentru construirea de relații de afaceri. Românii sunt foarte ospitalieri și se bucură de socializare, care implică, în general, multă mâncare și băutură. Este obișnuit, de exemplu, să oferiți mâncare și băutură în timpul unei întâlniri, care va începe întotdeauna cu mici discuții care nu au legătură cu munca.

În ciuda preferinței puternice pentru consolidarea relațiilor interumane, în România nu există o mentalitate a serviciilor pentru clienți. În cadrul comunismului, atenția acordată clienților nu exista - oamenii erau plătiți indiferent de cât de bine își făceau munca.


Mentalitatea americană


Majoritatea americanilor sunt foarte orientați spre ceea ce au de făcut. Succesul în afaceri este măsurat prin atingerea obiectivelor. Majoritatea americanilor ar considera că este suficientă o conversație de complezență cu partenerul, înainte de a trece la lucrurile cu adevărat serioase. Există, spre exemplu, posibilitatea mare ca ei să nu ofere băuturi răcoritoare la o întâlnire, pentru a nu pierde timpul. Au tendința de a se concentra întotdeauna pe aspectele materiale ale situației. Timpul este bani, iar rezultatele pe termen scurt, comerciale, sunt mai profitabile decât relațiile interumane. Satisfacția pentru americani provine din obținerea recompenselor palpabile în urma unei zile de muncă. Americanii trăiesc să muncească, nu invers. Relațiile sunt importante, dar vor juca adesea un rol secundar atunci când vine vorba de a livra ceva într-un anume termen. Americanii muncesc mai multe ore pe săptămână și își iau vacanțe mai scurte în comparație cu majoritatea tărilor europene. Un angajat american va rămane în contact cu compania lui în timpul concediului prin telefon sau prin e-mail. Accentul se pune pe rezultatele pe termen scurt, și nu pe termen lung. Populația este extrem de oscilantă din punct de vedere al carierei și un angajat este probabil să aibă o serie de locuri de muncă destul de diferite de-a lungul vieții, în mai multe orașe. Acest lucru poate explica de ce americanii sunt mai puțin înclinați să renunțe la a avea rădăcini undeva și să dezvolte relații pe termen lung, atât din punct de vedere social, cât și în afaceri.


Compatibilitate interculturala Romania SUA


Luarea deciziilor (Risc - Siguranță)


Mentalitatea românească


Românii sunt extrem de orientați către siguranță. Ei muncesc din greu pentru a crea condiții stabile de trai. Le place senzația de sigurantă atunci când riscul este minimizat și rezultatul este sigur. Nu sunt, în general, considera a fi foarte antreprenoriali. In prezent, economia rămane dominată de industrie, sectorul serviciilor rămanand în urma altor state est-europene.


Mentalitatea americană


Americanii se simt confortabil cu asumarea riscurilor. Sunt optimiști și convinși că viitorul va fi mai bun și că schimbarea inseamnă progres, lucru care nu poate fi decât pozitiv. Aproape orice e nou e mai bun decât ce e vechi. Această atitudine a fost transmisă generațiilor incă de la fondatorii Statelor Unite care au părăsit tările lor pentru un nou început într-un teren necunoscut. Noii coloniști au perseverat în convingerea că dacă ceva nu functionează prima oară, a doua oară va fi mai bine. (If at first you don’t succeed, try again). Acest lucru explică de asemenea tolerantă ridicată la eșec, ceea ce este acceptabil atâta timp cât este privit că o experientă de invătare.


Cultura americană creează "antreprenori" și se poate lăuda cu unii dintre cei mai de succes oameni ai zilelor noastre (Warren Buffet, Bill Gates, Steve Jobs). Acest lucru contrastează cu alte culturi ce tolerează mai puțin riscurile, în care aceleași persoane ar putea fi privite ca excentrice sau nonconformiste. Angajatorii caută persoane care sunt creative, au o atitudine pozitivă și abilităti excelente de rezolvare a problemelor. Ei recunosc necesitatea de a avea o fortă de muncă capabilă să se adapteze la circumstanțe ce se află în continuă schimbare. Angajarea și concedierea rapidă, în funcție de nevoie, este o practică acceptată și nu este impiedicată de legile muncii, așa cum este cazul în multe alte tări. Este acceptabil că indivizii să fie lăudati pentru merite personale. În unele companii, această este o practică formalizată cu premii de genul "angajatul săptămanii (sau lunii)". Companiile recunosc că, pentru a păstra cei mai buni angajați, trebuie să fie oferite oportunităti pentru dezvoltarea personală și profesională a acestora.



Raționament (Simplu - Complex)


Mentalitatea românească


Românii tind spre complexitate în gândire și în modul de comunicare. Majoritatea românilor iubesc filosofia și le place să dezbată idei. Discuțiile filosofice lungi sunt frecvente la cină, când oamenii se incălzesc și începe să curgă conversația. Competențele retorice sunt recunoscute ca un atribut important al unei persoane. Există o serie de intelectuali români care sunt foarte apreciați atât în România, cât și pe plan internațional. Printre ei se numără și autorul și filozoful Mircea Eliade, Eugene Ionesco (dramaturg), Constantin Brâncuși (sculptor).


Mentalitatea americană


Americanii preferă explicațiile simple. O serie convingătoare de argumente împreună cu un set de lucruri palpabile este cel mai probabil mod de a câștiga o argumentare sau o propunere de business. Discuția doar de dragul discuției este privită ca o pierdere completă a timpului. Oamenii se grăbesc să-și finalizeze sarcina și să meargă mai departe. Americanii sunt invață devreme să rămană focalizați și să vorbească la obiect. Ei disting între "ar fi bine să știu" și "trebuie să știu". "De ce să facem lucrurile mai complexe? Simplitatea este cheia!" Acestea sunt fraze obișnuite în societatea americană. Volumele masive de literatură sunt dedicate laturilor practice ale învățării. O intreagă serie de cărti intitulată "... for Dummies" vizează persoane care consideră cărtile practice tradiționale ca fiind "supraincărcate cu detalii tehnice și sfaturi pe care nu le veți folosi niciodată". Folosirea limbajului reflectă preferința fată de simplitate, lucru care se vede mai ales atunci când se compară engleza britanică și cea americană. În engleza americană, cuvintele sunt mai frecvent scrise după cum sună ("color", nu "colour"). Multe abrevieri și acronime sunt folosite de dragul simplitătii și vitezei. De exemplu TBA-to be announced (care va fi anunțat) sau ASAP-as soon as possible (cât mai curând posibil) și chiar evenimente istorice ca 9/11- (atacurile teroriste asupra Pentagonului și World Trade Center). Prezentările sunt în general ținute cu elemente vizuale și respectând principiul KISS (scurt și simplu).


 

Dacă doriți profilul detaliat pentru fiecare dintre aspectele menționate va rugam să ne lăsați un comment mai jos cu numele și adresa de email și vă vom trimite profilul complet.


Iar dacă v-a plăcut, citiți și

Cum sa alegi un consilier in cariera potrivit pentru tine

Ghid diferente interculturale. Romania-SUA - Pinterest

bottom of page