Romania - Austria. Ghid practic de diferente interculturale pentru corporatisti
Timp efectiv de citire: ~5 min
În prezent, în România, aproape trei sferturi din efectivul total de salariați sunt angajați ai sectorului privat. O mare parte din acest număr o reprezintă angajați pentru diverse corporații ce au o prezență puternică pe piața românească. Printre cerințele postului se numără adesea și călătoriile în interes de serviciu în afară țării. Majoritatea sunt tineri si acesta este genul de loc de muncă pe care și-l doresc cu predilecție. Puțini sunt cu adevărat conștienți că, printre alte obstacole pe care trebuie să le depășească, un angajat al unei filiale multinaționale riscă să fie victima unor mari diferențe culturale profesionale.
În sprijinul acestora am alcătuit un ghid de diferențe dintre modul în care noi românii gândim, luăm decizii și comunicăm și națiunile care se află în topul numărului de imigranți. Comparațiile vă vor arăta poziția mentalității românești generale vizavi de tiparul uneia dintre țări. Profilele au fost alcătuite cu date extrase de organizații mondiale ce oferă traininguri în acest sens cum ar fi https://www.communicaid.com sau http://www.tmaworld.com/.
Acest articol va face parte dintr-o serie de 17 articole ce va evidenția diferențele culturale dintre Romania și alte 17 țări și pe care o puteți găsi aici. Astăzi ne vom uita la diferențele cultural-profesionale dintre
România și Austria
Una dintre țările care numără un mare număr de români ce lucrează în interiorul granițelor sale este Austria. În 2013 numărul România era pe locul 3 la numarul de imigranți din Austria.
Haideți să vedem împreună un rezumat al principalelor asemănări și diferențe și apoi vom vorbi în parte despre câteva dintre acestea.
Comunicare (Rațională vs Afectivă)
Mentalitatea românească
Lucrurile se fac bine în România atunci când există relații interumane. Reuniunile sociale (cu băutură și mâncare) reprezintă oportunități bune pentru construirea de relații de afaceri. Românii sunt foarte ospitalieri și se bucură de socializare, care implică, în general, multă mâncare și băutură. Este obișnuit, de exemplu, să oferiți mâncare și băutură în timpul unei întâlniri, care va începe întotdeauna cu mici discuții care nu au legătură cu munca.
În ciuda preferinței puternice pentru consolidarea relațiilor interumane, în România nu există o mentalitate a serviciilor pentru clienți. În cadrul comunismului, atenția acordată clienților nu exista - oamenii erau plătiți indiferent de cât de bine își făceau munca.
Mentalitatea austriacă
Austriecii sunt echilibrați. Ei pot fi deschiși și politicoși, dar și formali. Austriecii au o parte practică dar, de asemenea, își petrec timpul construind și încredere și înțelegându-i pe omologii lor. Sunt liberali din punct de vedere social și se bucură de multe servicii gratuite în societatea lor egalitară. Își petrec timpul în activități culturale și artistice (inclusiv grădinărit acasă și activități montane cum ar fi drumeții și schi). Sunt mai conservatori însă când vine vorba de îmbrăcăminte, punctualitate și formalitate. Au un fundal cultural bogat, care se învecinează din punct de vedere geografic cu multe țări europene (inclusiv Germania și Italia), astfel încât sunt capabili să lucreze cu alte culturi. Încercați să petreceți timp cu colegii dvs. austrieci pentru a descoperi sentimentele și atitudinile lor adevărate, precum și capacitatea lor individuală de a se adapta la schimbare.
Austriecii sărbătoresc Gemütlichkeit, care în mod liber tradus înseamnă o apreciere a lucrurilor bune din viată și un sentiment general de "confort". De exemplu, cineva cu păr încurcat, purtând un costum vechi, ieftin și pantofi care nu au fost făcuți de ceva timp, ar fi privit negativ în cultura lor. Nu este vorba despre bogăție sau statut (așa cum mulți oameni bogați nu participă la aceste chestiuni!), Este mai degrabă o declarație a abilității a cuiva de a se îngriji pe sine și de a se prezenta în mod corespunzător. Încrederea, onestitatea, respectul și cooperarea trebuie câștigate și pentru asta este nevoie de timp. Petreceți timp ascultând și încercați să înțelegeți cultura locală. De asemenea țineți minte să vă păstrați un aspect personal îngrijit. Alte semne de integritate profesională precum punctualitatea, folosirea unei adresări oficiale pentru cineva pe care tocmai l-ați întâlnit, ospitalitatea respectuoasă, bunele maniere sociale și politețea în conversație sunt modalități extrem de valoroase de a construi relații.
Luarea deciziilor (Risc - Siguranță)
Mentalitatea românească
Românii sunt extrem de orientați către siguranță. Ei muncesc din greu pentru a crea condiții stabile de trai. Le place senzația de sigurantă atunci când riscul este minimizat și rezultatul este sigur. Nu sunt, în general, considera a fi foarte antreprenoriali. In prezent, economia rămane dominată de industrie, sectorul serviciilor rămanand în urma altor state est-europene.
Mentalitatea austriacă
Austriecii preferă o viață ușoară și, prin urmare, nu sunt prea ambițioși. Succesul personal înseamnă a duce o viață bună pentru sine, a avea o casă de nivel mediu mobilată cu gust, care este confortabilă și un loc de muncă cu așteptări de rutină și colegi politicoși. Ca atare, au o atitudine destul de conservatoare față de risc. Riscul înseamnă posibilitatea de a da greș si de a fi judecat de către colegi. Ei vor fi într-adevăr mai optimiști dacă riscul este agreat la niveluri mai înalte ale ierarhiei, dar dacă riscul se află în opoziție directă cu grupul sau echipa socială a cuiva, iar persoana este rugată să acționeze împotriva înțelepciunii și credințelor colective ale echipei, atunci va fi mult mai dificil. Cea mai bună modalitate de a motiva austriecii să își asume mai multe riscuri este să se ofere stimulente pentru schimbare și sprijin din vârful organizației, pentru ca liderii să motiveze și să inspire pe acei oameni care sunt mai dornici de schimbare.
Pentru antreprenori: aveți grijă deosebită atunci când vă selectați partenerii de afaceri din Austria. Asigurați-vă că aceste persoane au statura și respectul comunității de afaceri. Dacă nu sunt priviți în mod pozitiv, propunerea de afaceri este compromisă de la început, indiferent cât de mult potențial ar putea exista. Firmele mari de consultanță în afaceri din Austria vă pot fi de ajutor, însă experiența lor va fi costisitoare. Pot exista, de asemenea, grupuri de consiliere locală care vă pot ajuta să găsiți resursele potrivite pentru afacerea dvs. Este întotdeauna important să-i liniștiți pe colegii dvs. austrieci că intențiile dvs. sunt bune și că perspectiva dvs. este pe termen lung. Fiți pregătit să descrieți nivelul de asistență pe care sunteți pregătit să îl oferiți, pentru a reduce riscul.
Raționament (Simplu - Complex)
Mentalitatea românească
Românii tind spre complexitate în gândire și în modul de comunicare. Majoritatea românilor iubesc filosofia și le place să dezbată idei. Discuțiile filosofice lungi sunt frecvente la cină, când oamenii se incălzesc și începe să curgă conversația. Competențele retorice sunt recunoscute ca un atribut important al unei persoane. Există o serie de intelectuali români care sunt foarte apreciați atât în România, cât și pe plan internațional. Printre ei se numără și autorul și filozoful Mircea Eliade, Eugene Ionesco (dramaturg), Constantin Brâncuși (sculptor).
Mentalitatea austriacă
Austriecii preferă fapte, detalii și concluzii, amestecate cu o înțelegere fermă a unor factori mai complecși în timpul discuțiilor, precum personalitățile celor implicați sau o perspectivă istorică a celor discutate. Întâlnirile cu ei pot trece la alt subiect și se pot îndrepta spre o gamă largă de aspecte aparent fără legătură. Aceste discuții pot dura destul de mult și rezultatele lor nu pot fi anticipate sau controlate. Lăsați conversațiile să evolueze în mod natural, fără a încerca să grăbiți lucrurile sau să solicitați decizii. Acest lucru va rezulta doar în procesul de luare a deciziilor proaste.
Procesul de luare a deciziilor este adesea ierarhic în companii, iar deliberările pot fi lente și metodice. Odată ce decizia este luată, liderii o vor onora. Mențineți o atitudine pozitivă, dați timp pentru dezbatere și atenționați-i pe cei care doresc să împingă lucrurile spre o soluție mai rapidă. Formulați întrebări deschise, așteptați, vorbiți deschis și sincer despre propriile gânduri și motivații. Austria este o societate complexă, astfel încât aceștia pot aprecia faptul că se dorește ca lucrurile să se miște mai rapid rapid, dar vor avea totuși partea lor de întrebări ce vor tinde sa fie mai complexe. Reducerea unui argument la o concluzie prea simplistă este privită adesea doar ca apanajul unei lipse de pregătire si de bunăvoință.
Dacă doriți profilul detaliat pentru fiecare dintre aspectele menționate va rugam să ne lăsați un comment mai jos cu numele și adresa de email și vă vom trimite profilul complet.
Iar dacă v-a plăcut, citiți și