Furtul de identitate. Pericolul din spatele CV-ului online
Timp efectiv de citire: ~8 min
Să începem cu o poveste despre furtul de identitate. Pe data de 16 Noiembrie 2008, în ziarul Times a făcut vâlvă o poveste despre cum o tânără pe nume Caroline din Gloucestershire, UK a fost victima unui furt de identitate. Povestea sa a început când a aplicat pentru un job online iar atacatorii s-au folosit de informațiile sale pentru a-i clona identitatea și a-i fura economiile în valoare de 14.000 de lire sterline. Acest fapt a devenit aparent abia când Caroline a încercat să retragă bani de la bancă, iar funcționarul de acolo a chemat poliția, suspectând-o că face parte din grupul de hoți. În urma apelului funcționarului bancar, Caroline a fost chiar arestată înainte a i se proba nevinovăția și identitatea adevărată.
O poveste ce pare scoasă din filme, însă, așa cum este cazul de cele mai multe ori, realitatea poate întrece ficțiunea. Deși asemenea cazuri nu prind adesea din plin atenția mass media, asta nu înseamnă că nu există probabilitatea ca oricare din noi să fie victima unui astfel de atac. Simpla participare la viața online ne pune în situația de a avea expuse informații prețioase despre viața personală, informații care pot fi folosite împotriva noastră.
Ce este furtul de identitate
Furtul de identitate reprezintă furtul datelor personale (de exemplu: nume, data nașterii, numărul cardului de credit) și folosirea acestora în mod fraudulos. Această infracțiune este prevăzută în Legea nr. 161/2003, Art. 42 privind accesul fără drept la un sistem informatic, după cum urmează:
“(1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută la alin. (1), săvârșită în scopul obținerii de date informatice, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
(3) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) sau (2) este săvârșită prin încălcarea măsurilor de securitate, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.”
Cu toate acestea, în România nu există totuși un sistem legislativ complet privind această infracțiune.
Tipuri de furturi de identitate
Conform http://www.furtdeidentitate.ro, enumerăm următoarele tipuri de furt de identitate:
Skimming (clonarea cardului de credit la utilizare)
Solicitarea de informații personale în timpul navigării pe internet
Phishing (furt de date via e -mail)
Vishing (prin intermediul unui telefon din partea băncii)
Spam (click pe un link primit prin e-mail
Download (prin descărcarea de video, muzică și alte website uri necunoscute)
Trashing (prin intermediul materialelor printate care au fost
Furtul din căsuța poștală
Prin telefon de la contacte necunoscute
Ghost (adeziune la contracte online prin site-uri fantomă)
Prin intermediul rețelelor de socializare
Tot de pe http://www.furtdeidentitate.ro aflăm și o statistică în legătură cu tipurile de furt de identitate cărora le-au picat românii victime.
Documentul din care am preluat statistica a fost urcat pe site în Decembrie 2013 iar tendințele sunt în continuă creștere încă de atunci.
Cum se leagă furtul de identitate de căutarea de joburi și de CV-ul online
În linii mari, diverse locuri de muncă false sunt publicate pe site-urile de locuri de muncă. Hoții pot apoi utiliza sau vinde informațiile tale personale furnizate în CV. Aceștia au nevoie doar de 3-5 informații de bază despre tine pentru a-ți putea face rău într-un fel sau altul. Un CV conține în medie aproximativ 8 astfel de date. Printre acestea se numără: instituțiile de învățământ, numele complet, statutul marital, locul nașterii, permisul de conducere, număr de dependenți din gospodărie și vârsta, data nașterii, adresa curentă, emailul, numărul de telefon, locul de muncă curent, istoricul de muncă, informațiile personale cum ar fi hobbyurile și interesele
Cum te poți proteja
Verifică firma
Verifică mai întâi că societatea la care aplici postul sau care te-a contactat este legitimă. Multe dintre aceste companii frauduloase par în regulă; ele pot avea un logo, sau chiar numele unei companii reale. Dacă nu ești sigur, sună la compania respectivă și verifică numărul de telefon furnizat în anunț.
Creează-ți conturi și un email separate pentru căutare
Păstrează-ți căutarea de joburi separată de aplicațiile și informațiile folosite în viața de zi cu zi. Când te înscrii pe un site de căutare de joburi, creează-ți un nume de utilizator și o parolă diferită de cele pe care le utilizezi la alte conturi. Este util de asemenea să creezi o adresă de e-mail care este doar pentru căutarea unui job. Pe lângă oferte legitime de locuri de muncă, aproape sigur vei primi și diverse oferte de a face bani prin varii metode sau invitații de la “prinți nigerieni”, lucru în special valabil atunci când aplici la joburi pe site-uri internaționale că Monster sau Indeed. Unii oameni chiar folosesc adresa unei cutii poștale în loc de adresa lor de domiciliu în CV (lucru în special folosit în SUA). Dacă ai bănuiala că vânătoarea de joburi va dura mai mult, poți achiziționa chiar o cartelă telefonică special pentru interviuri.
Utilizează cu încredere setările de confidențialitate
Utilizează setările de confidențialitate ale site-urilor de joburi. Deși au și site-urile autohtone astfel de setări, acest lucru este cu atât mai important în cazul site-urilor internaționale. Monster.com, de exemplu, îți permite să îți ascunzi informațiile de contact, numele companiei actuale și referințele de la angajatori. Angajatorii interesați te pot contacta printr-o adresă de e-mail confidențială de la Monster. Numai atunci când decizi să aplici pentru această poziție, aceste informații sunt puse la dispoziția companiei. Pentru o mai mare intimitate, Monster îți permite să îți redactezi CV-ul complet privat. Angajatorii nu îți pot căuta CV-ul, dar tu poți căuta locuri de muncă și poți trimite CV-uri. Multe site-uri de căutare de locuri de muncă au politici de confidențialitate similare. Cu toate acestea, este de reținut că, cu cât sunt mai multe setările de confidențialitate pe care le setezi, cu atât mai mult scade vizibilitatea CV-ului tău.
Elimină cât mai mult din informațiile personale
Poți crește securitatea CV-ului tău eliminând următoarele informații personale:
Adresa (păstrează orașul)
Numărul de telefon (cu excepția cazului în care este vorba numai de mesagerie vocală)
Data nașterii (nu este o informație esențială pentru CV)
Referințe personale de orice fel
În plus, este mai bine să elimini numele fiecărei companii din istoricul locurilor de muncă, înlocuindu-le în schimb cu descrierea tipului de afacere. Acest lucru îi va împiedica pe recrutori să contacteze angajatorii înainte de a vorbi personal cu tine.
Limitează informațiile personale pe care le dezvălui angajatorului. Nu include niciodată data de naștere, CNP-ul, numărul permisului de conducere, numărul contului bancar sau numărul cărții de credit în CV sau în scrisoarea de intenție. Nu divulga aceste informații nici unei companii pană când nu te-ai întâlnit personal cu oameni de acolo și nu ți s-a oferit o poziție la ei.Atenție însă, acest fapt, îți poate scădea credibilitatea în ochii unor recrutori. Așteptările de la un CV în România sunt diferite de cele ale unui CV depus pentru un job în afara granițelor.
Ține cont la ce joburi ai aplicat
Ține cont unde trimiți CV-ul. Hoții folosesc o metodă prin care îți comunică prin e-mail că ți-au văzut CV-ul pentru un anumit loc de muncă. Adesea, acestea sunt posturi pentru care nu ai aplicat. Pentru a evita această înșelătorie comună , urmărește îndeaproape istoricul aplicărilor. Chiar dacă ai trimis CV-ul pe site-ul respectiv din email, verifică dacă firma este legitimă. Nu răspunde pană când nu ai verificat că poziția și compania sunt legitime. Unii răufăcători folosesc nume reale ale companiilor, dar creează posturi false.
Furtul de identitate este un subiect foarte complex asupra căruia vom reveni poate cu altă ocazie mai detaliat. În caz totuși că identitatea ta este furată, închide-ți toate conturile despre care crezi că au fost sparte. Du-te la bancă și verifică orice tranzacție suspectă. Creează-ți o nouă adresă de email personală și un set nou de cărți de credit/debit. Alertează organele de poliție cât mai repede și monitorizează-ți atent conturile online din acel moment. De asemenea, fii atent la orice pachete suspecte sau confirmări de livrări ar putea să sosească la adresa ta.
Dacă ți-a plăcut, citește și