CV-ul creativ. Avantaj sau handicap in cursa pentru un loc de munca?
Timp efectiv de citire: ~6 min
Ce preferă angajatorii, când vine vorba de formatul unui CV? Formal și sobru sau un model non-tradițional și creativ? Oare dacă investești niște timp și-ți faci un CV online, asta te va ajuta să te angajezi? Nu neapărat. Însă, în funcție de tipul de loc de muncă pe care îl cauți, un CV creativ te poate ajuta cu siguranță să ieși în evidență.
In România nu există încă date concrete în acest sens, însă un studiu realizat în SUA de The Creative Group arată că "70% dintre angajatori preferă CV-urile clasice (PDF / Word) chiar și pentru posturile de creație." Doar 20% dintre cei interesați au fost interesați de CV-uri infografice online.
Punctele forte ale unui CV creativ
CV-urile creative sunt website-uri personale care de obicei poartă și numele aplicantului sau un nume relevant pentru acesta. Ele permit mai ales celor care se ocupă de web design sau IT să-și afișeze aptitudinile într-un mod inventiv și unic.
Ca și template, ele pot fi simple sau chiar își pot merita din plin numele de creative. Template-urile simple au secțiuni clasice de genul sumar, experiență, educație și detalii suplimentare, iar cele mai sofisticate pot fi adevărate portofolii dinamice și interactive unde angajatorul poate face o evaluare directă a capacităților artistice ale aplicantului. De obicei în acestea, informațiile se găsesc într-o pagină separată cu un titlu sugestiv de genul "Despre mine".
CV-urile creative nu sunt însă pentru toată lumea. Ele favorizează anumite poziții din industriile de creație, cum ar fi marketingul sau designul. Asta le face utile pentru solicitanții care doresc să posteze filme, clipuri audio, fotografii sau alte lucrări legate de industria lor. O variantă a acestora, pe site-uri de social media, este utilă pentru oricine caută job în domeniu.
Un alt punct forte al acestora este că te pot ajuta mult atunci când nu ai un istoric de muncă foarte mare. Poți pune astfel accent mai mult pe competențe decât pe istoric.
Deși pentru mulți oameni realizarea unui model de CV creativ poate părea doar un vis frumos, adevărul este totuși mai îngăduitor. Ca urmare a cererii, pe internet au apărut platforme ce înlesnesc crearea nu a unuia, ci a multiple variante de CV, cu minim de efort. Ele folosesc template-uri ușor de customizat și multe dintre ele oferă chiar și un ghid simplu și intuitiv pentru customizare. Despre ele vom vorbi puțin mai jos.
Punctele slabe ale unui CV creativ
Chiar dacă CV-urile non-tradiționale devin din ce în ce mai populare, asta nu înseamnă însă că ar trebui să începi imediat să-ți faci unul.
Majoritatea companiilor de la noi preferă încă un model de CV clasic, tipărit. Si asta pentru că firmele mai mari utilizează sisteme de evidență a aplicanților în raport cu pozițiile pentru a afișa în mod automat CV-urile relevante. Aceste sisteme caută cuvinte cheie care indică dacă un candidat are sau nu o competență și / sau experiență dorită pentru această poziție. Acesta este motivul pentru care te sfătuim ca, atunci când îți redactezi CV-ul, sa îl revizuiești în funcție de job-ul pentru care aplici.
Deoarece sistemele de tracking necesită CV-uri bazate pe text, majoritatea companiilor nu vor lua în seama un model de CV alternativ (cazul nefericit și foarte probabil) sau îți vor cere să îl refaci într-un format covențional (cazul fericit și mult mai puțin probabil).
Mai există și firme care pur și simplu au vederi tradiționale și nu acceptă aceste CV-uri din principiu. Prin urmare, este important să iei în considerare aceste aspecte atunci când te gândești dacă are sens să îți faci sau nu un CV creativ.
Începe cu un CV convențional
Cel mai bine este să începi cu o versiune “de bază”, sa spunem, a CV-ului. Acele sisteme de evidență pe care angajatorii le utilizează pentru a afișa CV-urile nu pot citi informațiile vizuale. Asta te poate salva de muncă mai târziu când ți se va cere cu siguranță o astfel de variantă. Si, în plus, ai ocazia de a învăța ce informații sunt relevante și ce nu, pentru a fi crea un CV vizual cel puțin la fel de bun ca și unul normal.
Motivul cel mai important însă este să poți oferi companiei angajatoare exact ceea ce cere. Dacă dorește un document PDF sau Word, e bine să îl ai.
Sunt două mari motive pentru care CV-urile clasice continuă să joace un rol major în procesul de recrutare:
Majoritatea angajatorilor petrec efectiv câteva secunde pentru o primă analiză a CV-urilor. Dacă nu pot discerne rapid punctele forte ale solicitantului și valoarea pe care o poate oferi, vor trece la următorul CV imediat.
Chiar și atunci când aplici pentru roluri creative, CV-ul este analizat tot din punct de vedere al abilităților și istoricului prima dată. În aceste cazuri, un CV tradițional poate fi mai ușor și mai rapid de citit decât un CV infografic sau video.
Daca simți nevoia de o schimbare, poți adăuga noi elemente la CV-ul tău. De exemplu, ai putea să folosești un template care îți place, sau sa adaugi URL-ul profilului de LinkedIn.
Dacă ești o persoană cu imaginație sau lucrezi într-un domeniu creativ, un CV online nu este o idee rea. Dimpotrivă, mai ales dacă vrei să furnizezi exemple online ale muncii tale pentru a-ți evidenția aptitudinile și experiența într-un mod mai atrăgător. Cu toate acestea, CV-ul creativ ar trebui să fie doar ceva alternativ pe care îl trimiți angajatorului pentru a te departaja de ceilalți concurenți și a-l convinge în mod practic de experienta ta, un fel portofoliu.
Unde îți poți face un CV creativ?
Vestea bună este că nu trebuie să fii om tehnic pentru a crea un CV alternativ. Există pe internet o mulțime de site-uri gratuite care te pot ajuta să proiectezi și să creezi CV-ul perfect.
Pe About.me, poți crea un CV de o pagină. Îți poți conecta apoi prietenii de pe Facebook, Twitter și alte rețele sociale pe pagina nou creată. Platforma permite, de asemenea, și să-i urmărești pe cei ce ți-au văzut profilul.
Prezi este un program de prezentare care îți permite să creezi un CV online care include text, imagine și video. Deși trebuie să plătești pentru caracteristici premium, cum ar fi spațiul de stocare suplimentar, funcțiile principale de creare a CV-ului sunt gratuite.
VisualCV oferă posibilitatea de a include videoclipuri, documente, diagrame și grafice. Ca utilizator, primești o adresă URL pe care o poți da la prieteni, persoane de contact și angajatori.
Cu ajutorul Visualize.me, poți crea CV-uri infografice online pe baza profilului tău de LinkedIn.
Dacă ți-a plăcut, citește și