top of page

Freelancer in Romania: Cum sa fii productiv si eficient cand lucrezi de acasa

Timp efectiv de citire: ~8 min

Birou freelancer

În acest articol voi vorbi despre obstacolele pe care le întâlnești ca freelancer la noi în România și despre câteva reguli simple pentru a-ți spori productivitatea și eficiența atunci când lucrezi de acasă.


Odată cu creșterea platformelor online de freelancing, acest tip de angajare a devenit popular și la noi, eu personal lovindu-mă de el încă de prin 2010. De-a lungul anilor am avut diverse joburi ce mi-au cerut să îmi mut biroul în apartament perioade mai lungi de timp, atât pentru contractori din afară cât și pentru cei autohtoni.


De multe ori, când vorbesc despre asta, aud ceva de genul "Wow! Eu nu cred că aș putea să lucrez niciodată acasă multă vreme. Cum reușești?" Într-adevăr, deși există momente în care te poți așeza la birou și să te ridici seara, de regulă este greu să fii productiv acasă. Uneori îmi zbura mintea la alte lucruri, dar cel mai adesea, nu reușeam să intru chiar în starea aceea productivă pe care o ai atunci când lucrezi împreună cu alți colegi la birou (Și aici nu glumesc, la birou chiar o am!). De aceea, mi-am dezvoltat în timp diverse metode practice pentru a-mi spori productivitatea și a avea un spațiu de lucru eficient. În acest articol le vei găsi pe cele mai bune dintre ele. Indiferent dacă ești freelancer sau dacă ai un business și lucrezi de acasă, aceste îndrumări te vor ajuta sa fii mai operativ și să te simți excelent când te așezi la biroul tău din dormitor sau din sufragerie.



Creează-ți o structură


Din nefericire, trebuie să recunosc că nu suntem cunoscuți peste hotare pentru spiritul nostru organizatoric infailibil. Dimpotrivă. Aşa că, în primul rând, ca freelancer român, ai nevoie de organizare mentală și de niște obiceiuri sănătoase. Am trăit suficiente momente în care eram lipsit de chef să lucrez, mai ales de dimineață, așa că trebuia să compensez și să rămân în priză până seara târziu. Ca rezultat, stresul creștea, iar uneori îmi era greu să adorm noaptea. Așa că încearcă să nu depinzi de motivație. E mult prea riscant. După cum spunea Stephen King: "Amatorii stau și aşteaptă inspirație. Ceilalți se ridică și merg la muncă".

Pentru a-ți crea o structură, începe prin a răspunde la următoarele trei întrebări:

Care sunt orele mele de lucru? Crede-mă, nu vrei să fii disponibil 24 din 24. Pe lângă faptul că este fizic imposibil, nu practici o muncă eficientă şi pui bazele unui dezastru total pentru echilibrul dintre viața profesională și cea personală. Niciodată nu vei putea să te relaxezi în acest ritm. Unde este locul în care lucrez? Ai nevoie de zone de lucru special amenajate pentru acest scop. Asta ar putea însemna biroul sau, de ce nu, chiar canapeaua din living. Indiferent de alegere, lucrează în aceeași cameră în fiecare zi. Îți vei antrena creierul pentru a asocia această zonă cu productivitatea și eficiența. Din același motiv, nu trebuie să lași zona de lucru să se "verse" și în spațiul tău personal, altfel casa ta nu va mai avea senzația de acasă. Când voi răspunde la e-mailuri? Stabilește-ți un program și nu te abate de la el. Răspunde clienților numai în orele stabilite ori de câte ori este posibil.



Ține-ți mereu biroul curat

Dacă vrei să te asiguri că te simți copleșit de munca ta, fii neglijent cu biroul tău. Uită-ți acolo cana de cafea, documente, pixuri și articole de papetărie, obiecte personale și ambalaje și, îți garantez că de fiecare dată când te vei așeza la birou, vei simţi că ai foarte mult de muncă și că nu poți face față. În plus, prostioarele și jucăriile puse pe birou îți pot distrage atenția atunci când nu ai foarte mult chef de treabă, chiar dacă sunt drăguțe și adaugă o notă personală spațiului tău. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie neapărat să-ți creezi un birou de freelancer mercenar - sec și impersonal, dimpotrivă. Un super sfat la acest capitol este să alegi câteva chestii care să-ți personalizeze biroul și să nu le schimbi multă vreme. Alege câteva poze cu tine, familia, câinele, mașina ta, etc. Pune-le acolo într-o anumită ordine și nu o schimba ceva timp. Astfel, te vei obișnui cu ce este pe birou și posibilitatea de a-ți atrage atenția ceva de acolo va fi mult mai mică, având în vedere că nu e nimic nou. Acest lucru funcționează chiar dacă ai obiecte în culori țipătoare. Creierul nostru se familiarizează foarte ușor cu mediul, atât vreme cât acesta rămâne constant, astfel încât, în timp, nici nu-l mai observăm. Din acest motiv, spre exemplu, nu ne observăm nasul, deși el este tot timpul în câmpul nostru vizual. Dacă ai o mare problemă cu documentele în general şi asta te împiedică să fii productiv acasă, ai putea foarte bine să iei în considerare digitalizarea acestora prin intermediul unui scanner pentru documente. Deși nu toate documentele se pretează la acest proces, cu siguranță mare parte din ele pot fi scanate, păstrate și folosite într-un mod productiv și eficient.



Creează-ți confort

Freelancer birou curat

Când vrei să fii cu adevărat productiv pe termen lung, un aspect crucial este să te simți bine și să ai ergonomie la locul de muncă. Investiții într-un scaun, un mouse sau o tastatură ergonomică merită atât de mult încât nici nu-ți poți imagina. Te vor scăpa de dureri de spate și de umeri, de migrene și de dureri de încheieturi ce apar după sesiuni lungi înțepenit în poziții fixe. Alocă-ți buget pentru aceste lucruri și investește într-un spațiu de lucru mai ergonomic. Vei fi mult mai productiv, vei putea sta la birou mai mult și, în timp, corpul tău îți va mulțumi.



Micșorează posibilitatea de a fi deranjat


Întreruperile cauzate de telefon ne pot costa chiar până la 6 ore pe zi. Șocant, dar adevărat. În 2010, când îmi înmuiam timid degetele în lumea proiectelor individuale, freelancerii din România, cu excepția unui mic procent, nici nu se gândeau la statistici de profil și la medote de creștere a eficacităţii lucrului de acasă. În timp totuși, am învățat să folosesc diverse tehnici de dezvoltare a eficienței muncii la standarde mai mult decât acceptabile, ca de exemplu metoda Pomodoro, iar recent, am renunțat definitiv la telefon în timpul sesiunilor de lucru acasă. La serviciul de zi încă îl mai țin pe birou, dar pe silent.


Iată şi câteva repere pentru creșterea productivităţii a căror veridicitate am văzut-o demonstrată de-a lungul timpului:


  • Pune-È›i telefonul pe Silent sau pe Do Not Disturb în timp ce lucrezi, mai ales dacă e vorba de ceva important.


  • Nu te uita pe site-uri de social media.


  • ÃŽnchide-È›i emailul ca să nu fii deranjat sau să ai tentaÈ›ia de a-l verifica.


  • ObiÈ™nuieÈ™te-È›i copii să nu te deranjeze, măcar perioade scurte, de câte o oră, în timp ce ai treabă. Dacă nu este posibil în totalitate, o pereche de căști ce anulează zgomotul sunt o idee foarte bună.



Folosește soft-uri pentru îmbunătățirea productivității


Pentru a fi productiv acasă, trebuie să stii să-ți dozezi timpul. Un soft destul de folositor este Harvest - un instrument de urmărire ce te poate ajuta să ții evidența timpului petrecut pe anumite sarcini. Odată ce te vei obișnui cu el, vei observa utilitatea de a putea vedea exact cum îți folosești timpul cand lucrezi de acasă, astfel încât să te poți eficientiza și mult. Este o soluție minunată dacă ești genul de om care lucrează cu multe lucruri în același timp sau care se lasă ușor distras de YouTube sau Facebook.


O alternativă, în caz că Harvest nu este pe gustul tău, poate fi și RescueTime - tot un instrument de monitorizare ce contorizează cât de mult timp petreci în anumite programe. Softul poate trimite apoi un raport pentru a te informa pe ce îți cheltui timpul. Este un instrument puternic, arătând nu numai unde îţi petreci efectiv vremea, dar și ce ore sunt cel mai puțin / cel mai mult productive, împreună cu cele mai bune și cele mai proaste zile ale săptămanii (și ale lunii). Varianta Premium iti permite chiar să blochezi site-urile care îți distrag atenția. Chiar și așa, versiunea gratuită cuprinde o colecție impresionantă de opțiuni.


Dacă ai devenit freelancer în România de ceva vreme este chiar imposibil să nu ştii deja de Evernote. Este unul dintre softurile cele mai folosite la noi în ceea ce privește documentele sau notițele. Se poate folosi într-un mod variat, de la pentru documente de lucru și acte, până la versiuni PDF ale manualelor pentru aparate electrocasnice. Elimină aglomerația hârtiilor din casă și te ajută să găseşti documentele de care ai nevoie în câteva secunde. O particularitate convenabilă este că are şi o aplicație gratuită pentru telefon, astfel încât să poți accesa documentele sau să îți ții evidența notițelor oriunde.



Ține-ți lucrurile utile lângă tine


Este extraordinar atunci când poți minimiza numărul de drumuri necesare pentru a face rost de ceva. Întreruperile mici îți distrag atenția, după care vei pierde și mai mult timp încercând să te întorci într-o stare mentală productivă. O soluție bună este păstrarea tuturor lucrurilor esențiale chiar la birou. Exemplu de lucruri utile pe care să le ai la îndemână:

  • O cană de ceai sau sticlă cu apă

  • ȘerveÈ›ele

  • Telefon

  • Pix È™i agendă

  • Card

  • Cablu de date

  • Token pentru internet banking


Indiferent dacă lucrezi la un birou sau într-o canapea de acasă, sper că aceste sfaturi te vor ajuta să-ți creezi un spațiu de lucru mai curat și să fii un freelancer mai eficient și mai productiv!

 

Dacă ți-a plăcut, citește și

7 motive pentru care sa accepti sau nu o oferta de angajare
 
Freelancer productiv si eficient



bottom of page