Romania - Elvetia. Ghid practic de diferente interculturale pentru corporatisti
Timp efectiv de citire: ~5 min
În prezent, în România, aproape trei sferturi din efectivul total de salariați sunt angajați ai sectorului privat. O mare parte din acest număr o reprezintă angajați pentru diverse corporații ce au o prezență puternică pe piața românească. Printre cerințele postului se numără adesea și călătoriile în interes de serviciu în afară țării. Majoritatea sunt tineri si acesta este genul de loc de muncă pe care și-l doresc cu predilecție. Puțini sunt cu adevărat conștienți că, printre alte obstacole pe care trebuie să le depășească, un angajat al unei filiale multinaționale riscă să fie victima unor mari diferențe culturale profesionale.
În sprijinul acestora am alcătuit un ghid de diferențe dintre modul în care noi românii gândim, luăm decizii și comunicăm și națiunile care se află în topul numărului de imigranți. Comparațiile vă vor arăta poziția mentalității românești generale vizavi de tiparul uneia dintre țări. Profilele au fost alcătuite cu date extrase de organizații mondiale ce oferă traininguri în acest sens cum ar fi https://www.communicaid.com sau http://www.tmaworld.com/.
Acest articol va face parte dintr-o serie de 17 articole ce va evidenția diferențele culturale dintre Romania și alte 17 țări și pe care o puteți găsi aici. Astăzi ne vom uita la diferențele cultural-profesionale dintre
România și Elveția
Printre ţările Europei, Elveţia este considerată una dintre cele mai bogate. Aici salariile sunt mai mari decât media unor state cu o economie puternică, însă condiţiile pentru obţinerea unui job sunt dificile şi doar anumite categorii profesionale au şanse reale să se angajeze. După ce în 2016 românii și bulgarii s-au îndreptat masiv spre Elveția, în 2017, aceasta a reintrodus iarăși restricțiile de pe piața muncii.
Este oare Elveția o țară în care se merită să emigrezi temporar pentru un loc de muncă? Haideți să vedem împreună un rezumat al principalelor asemănări și diferențe și apoi vom vorbi în parte despre câteva dintre acestea.
Comunicare (Rațională vs Afectivă)
Mentalitatea românească
Lucrurile se fac bine în România atunci când există relații interumane. Reuniunile sociale (cu băutură și mâncare) reprezintă oportunități bune pentru construirea de relații de afaceri. Românii sunt foarte ospitalieri și se bucură de socializare, care implică, în general, multă mâncare și băutură. Este obișnuit, de exemplu, să oferiți mâncare și băutură în timpul unei întâlniri, care va începe întotdeauna cu mici discuții care nu au legătură cu munca.
În ciuda preferinței puternice pentru consolidarea relațiilor interumane, în România nu există o mentalitate a serviciilor pentru clienți. În cadrul comunismului, atenția acordată clienților nu exista - oamenii erau plătiți indiferent de cât de bine își făceau munca.
Mentalitatea elvețiană
Elvețienii germani tind să fie foarte orientați spre sarcinile de muncă și spre comunicarea rațională. Primele întâlniri se vor concentra mai puțin pe cunoașterea partenerului și vor ajunge rapid la afaceri, cu mici discuții mici, evident, pentru a se comporta într-o manieră profesională. Problemele personale și viața socială sunt strict separate de viața profesională. Întrebările personale ar trebui să fie evitate dacă subiectul nu este adus în discuție. Relația cu partenerul de afaceri are o importantă fundamentală, dar acest lucru poate să nu fie imediat evident din cauza stilului de comunicare directă.
Este important să acorzi o atenție specială startului unei relații profesionale. Poate fi util să utilizezi terțe părţi pentru introduceri - de preferință cineva cu o poziție profesională înaltă, cum ar fi un avocat sau un bancher. Elvețienii acceptă mai ușor oamenii care sunt sinceri, bine informați, politicoși și amabili. Respectarea regulilor este extrem de importantă, fie că acestea sunt scrise sau doar înțelese. Persoanele nou venite care nu se comportă în mod "corect" și ocolesc practicile acceptate sunt privite cu suspiciune. Legile guvernează multe aspecte ale afacerilor cotidiene și ale vieții de zi cu zi. De la sistemele de asigurări sociale obligatorii (cum ar fi asigurarea împotriva bolilor, accidentului și șomajului) până la timpului liber (de exemplu, când nu se spală mașina sau nu se tunde gazonul), viața elvețienilor cade întotdeauna sub incidența regulilor, fie ele scrise sau nu.
Luarea deciziilor (Risc - Siguranță)
Mentalitatea românească
Românii sunt extrem de orientați către siguranță. Ei muncesc din greu pentru a crea condiții stabile de trai. Le place senzația de sigurantă atunci când riscul este minimizat și rezultatul este sigur. Nu sunt, în general, considera a fi foarte antreprenoriali. In prezent, economia rămane dominată de industrie, sectorul serviciilor rămanand în urma altor state est-europene.
Mentalitatea elvețiană
Elvețienii preferă să evite riscurile. Ei au o reputație de oameni stabili și siguri, cu o toleranță de risc scăzută. Acesta este unul dintre motivele pentru care firmele internaționale aleg adesea locația sediului lor european sau global în Elveția. Sectorul de servicii reprezintă două treimi din PIB-ul Elveției, în special în domeniul bancar și al asigurărilor. Băncile elvețiene sunt paradisul fondurilor din întreaga lume. Ca indivizi, elvețienii preferă să economisească pentru achiziții importante decat să se împrumute. Ei tind să fie mai degrabă conservatori decât aventuroși în comportamentul, obiceiurile și îmbrăcămintea lor. Este important să se respecte și să se mențină aparențele. Oricine se comportă diferit, vorbește tare sau este în orice fel ostentativ este probabil să fie privit ca un rebel. Copiii sunt crescuți să se comporte într-o manieră "exemplară": să-și respecte bătrânii și tradiția, să respecte regulile și să fie muncitori și de încredere. "Rebelii" se pot trezi adesea raportați la poliția locală de către concetățenii lor. Se pune mare preț pe reguli în societatea elvețiană. Improvizația nu este o trăsătură puternică a nici unui cetățean elvețian. Aceasta nu înseamnă că ei nu sunt inventivi, ci mai degrabă că noul și neașteptatul nu este ușor îmbrățișat. Schimbarea necesită pregătirea adecvată pentru a avea succes. Dacă poți, cel mai bine este să eviți modificările majore în timp ce un proiect este în curs de desfășurare.
Raționament (Simplu - Complex)
Mentalitatea românească
Românii tind spre complexitate în gândire și în modul de comunicare. Majoritatea românilor iubesc filosofia și le place să dezbată idei. Discuțiile filosofice lungi sunt frecvente la cină, când oamenii se incălzesc și începe să curgă conversația. Competențele retorice sunt recunoscute ca un atribut important al unei persoane. Există o serie de intelectuali români care sunt foarte apreciați atât în România, cât și pe plan internațional. Printre ei se numără și autorul și filozoful Mircea Eliade, Eugene Ionesco (dramaturg), Constantin Brâncuși (sculptor).
Mentalitatea elvețiană
Elvețienii germani preferă raționamente logice și explicații care sunt bine fondate și prezentate într-un mod concis. Este puțin probabil ca aceștia să accepte propuneri de tip "bullet point", fără a fi siguri de profunzimea cercetării din spate. Sunt direcți în stilul de comunicare, astfel încât vor ajunge la subiect rapid, desi se feresc de soluții rapide și ușoare. Elvețienii francezi și italieni sunt, de asemenea, interesați de o explorare amănunțită a contextului unei probleme, însă vor fi mai verbali. Elvețienii sunt considerați a fi negociatori capabili, datorită stilului lor discret și capacității de a-și susține poziția. Ei sunt încrezători în calitatea înaltă a bunurilor și serviciilor lor și sunt dificil de pus sub presiune.
Multi dintre ei au o predilecție către detaliu și precizie, lucru exemplificat în industria lor - instrumentele de precizie reprezintă a treia cea mai mare categorie de export din Elveția. Ei au învățat să trăiască cu complexitatea mediului lor de-a lungul veacurilor. Numărul unităților distincte de guvernare (cantoane), fiecare cu propria lor monedă și vamă, a descurajat comercianții internaționali în secolul al XIX-lea, deoarece era atât de complex. Birocrația elvețiană astăzi este lungă și greoaie, deși tendința este spre o mai mare eficientizare. Impozitele sunt percepute atât de guvernul federal, cât și de cantoane și comune. Fiecare dintre cele 26 de cantoane are propria legislație fiscală, astfel încât povara fiscală variază în funcție de locul în care se află o afacere.
Dacă doriți profilul detaliat pentru fiecare dintre aspectele menționate va rugam să ne lăsați un comment mai jos cu numele și adresa de email și vă vom trimite profilul complet.
Iar dacă v-a plăcut, citiți și