Romania - Italia. Ghid practic de diferente interculturale pentru corporatisti
Timp efectiv de citire: ~5 min
În prezent, în România, aproape trei sferturi din efectivul total de salariați sunt angajați ai sectorului privat. O mare parte din acest număr o reprezintă angajați pentru diverse corporații ce au o prezență puternică pe piața românească. Printre cerințele postului se numără adesea și călătoriile în interes de serviciu în afară țării. Majoritatea sunt tineri si acesta este genul de loc de muncă pe care și-l doresc cu predilecție. Puțini sunt cu adevărat conștienți că, printre alte obstacole pe care trebuie să le depășească, un angajat al unei filiale multinaționale riscă să fie victima unor mari diferențe culturale profesionale.
În sprijinul acestora am alcătuit un ghid de diferențe dintre modul în care noi românii gândim, luăm decizii și comunicăm și națiunile care se află în topul numărului de imigranți. Comparațiile vă vor arăta poziția mentalității românești generale vizavi de tiparul uneia dintre țări. Profilele au fost alcătuite cu date extrase de organizații mondiale ce oferă traininguri în acest sens cum ar fi https://www.communicaid.com sau http://www.tmaworld.com/.
Acest articol va face parte dintr-o serie de 17 articole ce va evidenția diferențele culturale dintre Romania și alte 17 țări și pe care o puteți găsi aici. Astăzi ne vom uita la diferențele cultural-profesionale dintre
România și Italia
Una dintre țările care numără un mare număr de români ce lucrează în interiorul granițelor sale este Italia. În 2015 numărul românilor din Italia se ridica la 1.131.839 de locuitori în mod oficial.
Haideți să vedem împreună un rezumat al principalelor asemănări și diferențe și apoi vom vorbi în parte despre câteva dintre acestea.
Comunicare (Rațională vs Afectivă)
Mentalitatea românească
Lucrurile se fac bine în România atunci când există relații interumane. Reuniunile sociale (cu băutură și mâncare) reprezintă oportunități bune pentru construirea de relații de afaceri. Românii sunt foarte ospitalieri și se bucură de socializare, care implică, în general, multă mâncare și băutură. Este obișnuit, de exemplu, să oferiți mâncare și băutură în timpul unei întâlniri, care va începe întotdeauna cu mici discuții care nu au legătură cu munca.
În ciuda preferinței puternice pentru consolidarea relațiilor interumane, în România nu există o mentalitate a serviciilor pentru clienți. În cadrul comunismului, atenția acordată clienților nu exista - oamenii erau plătiți indiferent de cât de bine își făceau munca.
Mentalitatea italiană
Italienii consideră că relațiile personale sunt foarte importante în afaceri. Viața de afaceri și viața socială sunt amestecate. Familiile sunt foarte apropiate în Italia - "familia" fiind înțeleasă ca fiind o rețea vastă de rude. Nu este neobișnuit ca mai multe generații să trăiască în același bloc. Unele familii extinse împart chiar apartamente studio (cu o cameră) în orașe foarte aglomerate, cum ar fi Napoli.
Marea majoritate a afacerilor din Italia sunt întreprinderi mici și mijlocii, care de obicei sunt de familie. Atunci când obții un loc de muncă sau o promovare, este adesea pentru că știi pe cine trebuie, nu neapărat datorită abilităților iar această mentalitate străbate toate mediile de afaceri, de la afaceri mici, de familie sau corporații cu mii de angajați. Relațiile de afaceri de succes se bazează pe încrederea castigată de-a lungul timpului prin socializare, precum și prin relații de afaceri. Emoțiile contează mult în procesul de luare a deciziilor, deci este crucial să fii plăcut și acceptat pentru a fi văzut ca fiind demn de încredere. O introducere prin intermediul unei terțe părți poate fi un mod avantajos de a începe o colaborare.
Există totuși mari diferențe regionale în Italia-mai ales între regiunile din nord care sunt industrializate puternic și bogate și cele din sud sărace-"Mezzogiorno". Italienii din nord sunt mai raționali, mai ordonați și concentrați pe muncă și pe avuție. Din această cauză ei lucrează de multe ori peste program și pot avea mai multe locuri de muncă simultan.
Luarea deciziilor (Risc - Siguranță)
Mentalitatea românească
Românii sunt extrem de orientați către siguranță. Ei muncesc din greu pentru a crea condiții stabile de trai. Le place senzația de sigurantă atunci când riscul este minimizat și rezultatul este sigur. Nu sunt, în general, considera a fi foarte antreprenoriali. In prezent, economia rămane dominată de industrie, sectorul serviciilor rămanand în urma altor state est-europene.
Mentalitatea italiană
Italienii sunt, în general, foarte deschiși și sunt oameni cărora le place schimbarea, acest fapt având rădăcini istorice și politice. Începând cu cel de-al doilea război mondial, au avut loc peste 50 de schimbări în guvern (deși implică același partid Crestin Democrat). Italia a pionierat schimbări majore în istorie (Imperiul Roman, Renașterea precum și faptul ca Italia a fost membra fondatoare a Uniunii Europene). De asemenea, Italia este locul de naștere al multora dintre cei mai mari exploratori, oameni de știință și artiști din lume (Marco Polo, Christopher Columbus, Leonardo da Vinci, Michelangelo). Abilitatea înnăscuta de a veni cu idei creative este vizibilă în multe dintre cele mai faimoase exporturi din Italia - modă, design, textile, pantofi, bunuri de lux. Stilul este aproape sinonim cu Italia. Designerii italieni sunt recunoscuți pe plan mondial, nu doar pentru proiectarea produselor italiene, ci și pentru mobilierul american, limuzinele germane și camerele japoneze, de exemplu. Italienii de Nord (în special milanezii) sunt considerați ambițioși și antreprenoriali. Aceștia sunt adesea foarte creativi cu riscurile pe care și le asumă în ceea ce privește aspectele economice, deși pot fi destul de conservatori și conformisti din punct de vedere social. Italienii adoră riscul calculat și întâmpină schimbările cu zâmbetul pe buze.
Raționament (Simplu - Complex)
Mentalitatea românească
Românii tind spre complexitate în gândire și în modul de comunicare. Majoritatea românilor iubesc filosofia și le place să dezbată idei. Discuțiile filosofice lungi sunt frecvente la cină, când oamenii se incălzesc și începe să curgă conversația. Competențele retorice sunt recunoscute ca un atribut important al unei persoane. Există o serie de intelectuali români care sunt foarte apreciați atât în România, cât și pe plan internațional. Printre ei se numără și autorul și filozoful Mircea Eliade, Eugene Ionesco (dramaturg), Constantin Brâncuși (sculptor).
Mentalitatea italiană
Italienilor le place să exploreze profund contextul unei probleme. Atitudinea lor este una ideologică. Stilul italian implică stabilirea unor principii înainte de a se discuta anumite subiecte. Într-o astfel de situație se pot lua în considerare mai mulți factori care pot fi considerați adesea irelevanți de cei cu o abordare mai pragmatică (germani, scandinavi).
Italienii tind să-i considere pe partenerii lor mai pragmatici ca fiind incapabili de gânduri înalte și mult prea preocupați de detalii minore. Atunci când fac prezentări, italienii tind să acopere și fundalul topicului și includ și considerațiile teoretice ale acestuia. Acest lucru nu este pe placul cetățenilor non-latini care pot considera că este dificil să urmeze firul și să nu fie convinși de această abordare.
Italienii tind să convingă în discuții mai mult decât să informeze. Ca vorbitori, ei sunt adesea foarte implicați și plini de viaţă, comunicând angajamentul lor vizibil și audibil, de unde și faima gesturilor pe care ei le folosesc în comunicare. Acest talent de a fi elocvent este foarte admirat în cadrul vorbitorilor de limbi latine - modul în care un argument este prezentat este adesea mai important decât cât de bun este în sine. Stilul și designul sunt de asemenea importante în comunicarea cu italienii, la fel ca și implicarea emoțională a vorbitorului.
Dacă doriți profilul detaliat pentru fiecare dintre aspectele menționate va rugam să ne lăsați un comment mai jos cu numele și adresa de email și vă vom trimite profilul complet.
Iar dacă v-a plăcut, citiți și