top of page

Scurt checklist pentru un CV de succes



Cum se face un CV de succes? Între șase și zece secunde, acesta este timpul pe care un recruiter il petrece de obicei pe un CV înainte de a decide dacă se potrivește sau nu cerințelor jobului. Având în vedere acest aspect, în momentul în care vei trimite CV-ul către angajator, acesta va trebui să fie foarte bine pus la punct. De aceea îți recomandăm cu căldură revizuirea CV-ului tău înainte de a-l trimite în mod oficial pentru un job. Un sfat util este și obținerea a cel puțin unei alte păreri pentru a vă asigura că produsul final este bun.


În următoarele rânduri îți vom oferi o listă pe care s-o poți parcurge pentru a-ți crea un CV de succes cât și un bonus util la sfârșit pentru îmbunătățirea conținutului acestuia.

Prima impresie

Un CV de succes este genul de CV care lasa o prima impresie exceptionala. Avand in vedere ca recruiterii petrec atat de putin timp uitandu-se peste Cv-ul tau, trebuie sa te asiguri ca lucrurile arata bine si ca datele cele mai importante atrag atentia.

  • Este CV-ul original? (ÃŽn cazul în care nu se bazează pe un template)

  • Este lizibil, cu secÈ›iuni clare È™i spaÈ›ii între secÈ›iuni?

  • Designul arată profesional?

  • Este inclus un rezumat al carierei, astfel încât cititorul să È™tie imediat istoricul tău?

  • Lungimea si aspectul sunt adecvate? CV-ul trebuie să conÈ›ină datele relevante fără detalii în plus.


Aspectul

Aici este vorba foarte mult de anumite detalii separate care impreuna alcatuiesc un tot unitar omogen. Culoarea, spatiile dintre texte, aliniamentele si designul trebuie sa fie simetrice si sa se impleteasca reusit pentru a face un CV de succes.

  • Este fontul potrivit pentru nivelul de experienÈ›a È™i pentru activitatea respectivă?

  • Există elemente de design (bullet points, bold, italic, linii, etc) pentru a ghida cititorul prin document È™i a evidenÈ›ia conÈ›inutul important?

  • Există un echilibru între text È™i spaÈ›iul alb?

  • SpaÈ›iile albe È™i aliniamentele sunt simetrice?

  • SpaÈ›ierea È™i dimensiunea fontului sunt utilizate în mod consecvent în tot documentul?


Revizuirea secțiunilor

  • Toate secÈ›iunile CV-ului sunt etichetate clar (titlu, subtitlu)?

  • SecÈ›iunile sunt plasate în cea mai bună ordine pentru a evidenÈ›ia punctele forte?

  • Istoricul de activitate este afiÈ™at în ordine invers cronologică (cea mai recentă lucrare)?


Scopul carierei

Desi scopul adresarii acelui CV catre firma respectiva reprezinta un articol in sine, nu ne vom referi foarte mult la acest aspect. Ce trebuie sa retii insa, si asta este foarte important, este ca in functie de jobul pe care vrei sa-l obtii, aici trebuie sa specifici si sa modelezi CV-ul tau exact dupa specificul industriei pentru a avea succes.

  • Este CV-ul orientat spre un obiectiv specific de carieră? Acest lucru este cerut mai ales în cazul joburilor orientate spre carieră.

  • Dacă este un CV pentru o schimbare de carieră (reconversie profesională), include detalii care arată cum experienÈ›a ta din trecut este relevantă pentru noul loc de muncă?


Realizările profesionale

Orice CV bun iti poate dovedi in cateva randuri ca experienta conteaza. De asemenea insa, acea experienta trebuie consolidata si expusa intr-un anume fel. Ideea din spate este ca nimanui nu-i pasa de ce anume ai fost tu pus sa faci ci daca si cum ai reusit sa obtii acele obiective. si mai mult, de cum a reusit compania sa aiba de castigat de pe urma ta.

  • CV-ul conÈ›ine o listă solidă a realizărilor tale în carieră ?

  • Sunt realizări cuantificate prin utilizarea unor numere, procente, valori sau alte măsuri concrete de succes? (Exemplu: Am ajutat la creÈ™terea vânzărilor cu 15% în 2017)

  • AfirmaÈ›iile de realizare încep cu verbe puternice È™i variate de acÈ›iune?

  • Sunt realizările separate de responsabilități?


Relevanța

Aici ne intoarcem la ce spuneam mai sus despre faptul ca trebuie sa iti croiesti CV-ul dupa specificul industriei respective. Daca sunt anumite lucruri pe care tu le faci bine, precum ar fi dactilografierea, insa tu aplici pentru un post de sofer, atunci adu mai degraba la suprafata skillurile care te avantajeaza pentru acel post.

  • Cv-ul conÈ›ine informaÈ›ii relevante specifice jobului?

  • Ai inclus cuvinte cheie potrivite È™i acronime din industrie?

  • Sunt incluse informaÈ›ii suplimentare (premii, voluntariat, afilieri) È™i sunt omise informaÈ›iile personale care nu au legătură cu locul de muncă (starea civilă, vârstă, etc)?


Stilul de scriere

Daca experienta si uneori educatia reprezinta continutul de baza al unui CV, modul in care acestea sunt descrise reprezinta ambalajul lor. Un CV de succes intotdeauna va avea un stil de scriere omogen, fara greseli de ortografie si va lasa la sfarsit impresia unui om capabil care vrea sa munceasca.

  • Ai evitat să scrii CV-ul la persoana I? CV-ul trebuie să fie impersonal pentru uÈ™urinÈ›a parcurgerii

  • Este conÈ›inutul logic È™i uÈ™or de înÈ›eles?

  • Este gramatical corect, fără neglijenÈ›e sau greÈ™eli de ortografie, gramatică sau sintaxă?

  • Ai folosit verbe de acÈ›iune în descrierea realizărilor tale? Acest lucru poate avea un impact foarte puternic asupra celui ce îți parcurge CV-ul, motiv pentru care am inclus È™i câteva verbe de acÈ›iune pe care le poÈ›i folosi pentru îmbogățirea conÈ›inutului CV-ului tău.



După cum poți vedea, un CV reușit, profesionist trebuie să întrunească o mulțime de criterii. Daca simți că nu te poți descurca și ai nevoie de ajutor consultanții nostri sunt aici pentru tine. Iți putem crea un CV de impact care va impresiona angajatorii încă de la prima citire.


Dacă mai ai nevoie de informatii despre CV, lasă-ne în comentariile de mai jos sau pe pagina de Facebook sugestii despre problemele cu care te confrunți și noi vom incerca să venim în întampinarea ta și să te ajutăm.


Succes!

 

BONUS - Verbe de acţiune pentru CV

Verbe de acţiune pentru CV

Leadership

a administra a analiza

a analiza

a numi a aproba a aloca

a obtine a atinge a autoriza a prezida a lua în considerare a consolida a contracta a dirija a converti a coordona a hotărâ a delega a dezvolta a dirija a elimina a accentua a executa a îmbunătăți a stabili a executa a generata a manipula a angaja a iniţia a institui a conduce a reuși a fuziona a motiva a organiza a supraveghea a planifica a recomanda a reorganiza a înlocui

Abilități de comunicare

a adresa a publica a arbitra a articula a clarifica a colabora a comunica a compune

a condensa a conferi a consult a contacta a convinge a dezbate a defini a descrie a dirija a discuta a elabora a edita a explica a exprima a formula

a influența a interacționa a interpretat a intervieva a implica a media a modera a negocia a observa a sublinia a participa a convinge a prezenta a promova a reconcilia a raporta a solicita a specifica a vorbi

Abilități de cercetare

a analiza a clarifica a aduna a compara a efectua a critica a detecta a determina a diagnostica a evaluat a examina

a experimenta a explora a formula a identifica a inspecta a interpreta a intervieva a inventa a investiga a măsurat a organiza a cerceta a cauta a rezuma a studia a sistematiza a testa

Abilități tehnice

a asambla a construi a calcula a construi a converti a depana a proiecta a determina a dezvolta a fabrica a fortifica a instala a menține a opera a imprima a programa a rectifica a reglementa a remodela a repara a înlocui a restaura a rezolva a standardiza a studia a moderniza a utiliza

Creativitate

a acționa a adapta a începe a combina a conceptualiza a condensa a crea a personaliza a dezvolta a dirija a afișa a desena a stabili un trend

a formula a fonda a ilustra a iniţia a institui a integra a introduce a inventa a modela a modifica a origina a efectua a fotografia a planifica a revizui a revitaliza a re/profila

Lucru cu date/informație

a administra a ajusta a aloca a analiza a evalua a audita a echilibra a calculat a conserva a corecta a determina a dezvolta a estima a prognoza a reuși a comercializa a măsura a planifica a proiectat a reconcilia a reduce a cerceta a regăsi

Realizări

a realiza a termina

a completa a extinde a depăși a îmbunătăți a pioniera a reduce (pierderi) a rezolva (probleme) a restaura

a reuși

a transforma

a câștiga


bottom of page