top of page

Romania - Canada. Ghid practic de diferente interculturale pentru corporatisti

Timp efectiv de citire: ~5 min

Canada elan

În prezent, în România, aproape trei sferturi din efectivul total de salariați sunt angajați ai sectorului privat. O mare parte din acest număr o reprezintă angajați pentru diverse corporații ce au o prezență puternică pe piața românească. Printre cerințele postului se numără adesea și călătoriile în interes de serviciu în afară țării. Majoritatea sunt tineri si acesta este genul de loc de muncă pe care și-l doresc cu predilecție. Puțini sunt cu adevărat conștienți că, printre alte obstacole pe care trebuie să le depășească, un angajat al unei filiale multinaționale riscă să fie victima unor mari diferențe culturale profesionale.


În sprijinul acestora am alcătuit un ghid de diferențe dintre modul în care noi românii gândim, luăm decizii și comunicăm și națiunile care se află în topul numărului de imigranți. Comparațiile vă vor arăta poziția mentalității românești generale vizavi de tiparul uneia dintre țări. Profilele au fost alcătuite cu date extrase de organizații mondiale ce oferă traininguri în acest sens cum ar fi https://www.communicaid.com sau http://www.tmaworld.com/.


Acest articol va face parte dintr-o serie de 17 articole ce va evidenția diferențele culturale dintre Romania și alte 17 țări și pe care o puteți găsi aici. Astăzi ne vom uita la diferențele cultural-profesionale dintre



România și Canada


Una dintre țările care numără un mare număr de români ce lucrează în interiorul granițelor sale este Canada. În 2017 numărul românilor din Canada se situa la peste 250.000.


Haideți să vedem împreună un rezumat al principalelor asemănări și diferențe și apoi vom vorbi în parte despre câteva dintre acestea.



Comunicare (Rațională vs Afectivă)


Mentalitatea românească


Lucrurile se fac bine în România atunci când există relații interumane. Reuniunile sociale (cu băutură și mâncare) reprezintă oportunități bune pentru construirea de relații de afaceri. Românii sunt foarte ospitalieri și se bucură de socializare, care implică, în general, multă mâncare și băutură. Este obișnuit, de exemplu, să oferiți mâncare și băutură în timpul unei întâlniri, care va începe întotdeauna cu mici discuții care nu au legătură cu munca.

În ciuda preferinței puternice pentru consolidarea relațiilor interumane, în România nu există o mentalitate a serviciilor pentru clienți. În cadrul comunismului, atenția acordată clienților nu exista - oamenii erau plătiți indiferent de cât de bine își făceau munca.


Mentalitatea canadiană


Canadienii sunt foarte prietenoși și primitori cu cei nou veniți și consideră ca fiind importantă o relație de încredere între ei pentru buna desfăşurare a afacerilor. Ei sunt deschiși și acceptă oamenii indiferent de fondul lor. Acest lucru este foarte evident în societatea lor, pe care sunt mândri să o descrie ca un "mozaic cultural" (spre deosebire de "oala sub presiune" a SUA). Societatea canadiană este extrem de diversă, aproximativ două treimi din canadieni fiind de origine europeană și având peste 100 de limbi vorbite în ţară. Diferențele etnice sunt acceptate, întreținute și sărbătorite. În același timp, toți cetăţenii sunt încurajați să împărtăşească o identitate comună canadiană. În multe privințe, Canada ține cont de înclinațiile întregului spectru al societăţii sale diverse. Canadienii apreciază pe cineva care are interesul de a-i cunoaște dar, de asemenea, vor și rezultate din afacerile cu partenerii lor. Vor există diferențe vizibile între ei, în funcție de originea lor etnică. Canadienii muncesc să trăiască și nu invers. Ei mențin o separare destul de mare între muncă și viața socială. Sunt pregătiţi să muncească din greu și mult timp, dar în general nu vor să muncească acasă și să lucreze la sfârșit de săptămană. De asemenea, consideră apelurile telefonice în afara orelor normale de lucru ca fiind o intruziune în viața personală. Prânzurile de afaceri sunt obișnuite, așa cum este și distracția la domiciliu ocazională împreună cu un partener de business. Acestea sunt oportunităţi ideale pentru a vă arăta interesul față de cultura canadiană și pentru a construi relația și a promova legături strânse.



Diferente culturale Romania Canada


Luarea deciziilor (Risc - Siguranță)


Mentalitatea românească


Românii sunt extrem de orientați către siguranță. Ei muncesc din greu pentru a crea condiții stabile de trai. Le place senzația de sigurantă atunci când riscul este minimizat și rezultatul este sigur. Nu sunt, în general, considera a fi foarte antreprenoriali. In prezent, economia rămane dominată de industrie, sectorul serviciilor rămânând în urma altor state est-europene.


Mentalitatea canadiană


Canadienii au o atitudine cuprinzătoare față de risc. Spiritul lor antreprenorial poate fi urmărit încă din vremuri de pionierat, când primii exploratori s-au angajat într-o călătorie incertă pentru a cuceri o lume nouă. Unii aventurieri au venit în speranța de a gasi aur la sfârșitul anilor 1800. Multe familii de astăzi sunt imigranți sau descendenți ai celor care și-au abandonat traiul în țările lor de origine pentru a începe o nouă viață. Întreprinzătorii se situează astăzi pe lista celor care au reușit să obțină statutul de imigrant. Canada încurajează activ antreprenorii străini să înființeze afaceri în Canada. Cetățenii canadieni și imigranții au acces la un număr de împrumuturi guvernamentale, stimulente și consultanți. Oamenii apreciază inițiativa. Angajatorii sunt în favoarea celor care manifestă flexibilitate îi sunt dispuși să se adapteze la noi condiții. Canadienii sunt în general recunoscuți ca fiind flexibili și adaptabili, deși preferă să lucreze în cadrul anumitor parametri. Ei nu aspiră la schimbare doar de dragul schimbarii si sunt pragmatici, manifesta rezistență la schimbare dacă aceasta aduce cu ea pierderi inutile de timp și de energie. Canadienii adoptă foarte repede tehnologia nouă. Utilizarea Internetului în Canada se situează printre cele mai mari din întreaga lume. Mulți canadieni urmaresc sporturi cu risc sporit, cum ar fi hocheiul pe gheaţăța, care este îi obsesia națională. Alți aventurieri îîi petrec timpul în aer liber în timpul iernii pentru a urmări sporturi extreme cum ar fi cursele de snowmobile.



Raționament (Simplu - Complex)


Mentalitatea românească


Românii tind spre complexitate în gândire și în modul de comunicare. Majoritatea românilor iubesc filosofia și le place să dezbată idei. Discuțiile filosofice lungi sunt frecvente la cină, când oamenii se incălzesc și începe să curgă conversația. Competențele retorice sunt recunoscute ca un atribut important al unei persoane. Există o serie de intelectuali români care sunt foarte apreciați atât în România, cât și pe plan internațional. Printre ei se numără și autorul și filosoful Mircea Eliade, Eugene Ionesco (dramaturg), Constantin Brâncuși (sculptor).


Mentalitatea canadiană


Canadienii sunt simpli și la obiect. Ei preferă să identifice rapid procesul și să progreseze în mod liniar spre un obiectiv prestabilit. Întâlnirile se desfășoară în conformitate cu ordinea de zi propusă și sunt urmărite, ținând cont de intervalul de timp. Prea multă dezbatere nu va fi văzută cu ochi buni, deși sistemul educațional canadian îi învață pe tineri să pună întrebări și să dezbată. Deciziile sunt luate în vederea acțiunii și a rezultatelor. Problemele care nu sunt direct relevante sau mai puțin susceptibile de a aduce valoare sunt, în general, considerate o pierdere de timp. Canadienii tind să fie mai orientați spre consens decât americanii, evaluând contribuțiile tuturor celor interesați, dar, odată ce se ia o decizie, este posibil ca acțiunea să fie rapidă. Reuniunile sunt în general încheiate prin acordul unui plan de acțiune care este distribuit tuturor participanților. Este de așteptat ca oamenii să acționeze asupra a ceea ce s-a convenit, fără a fi necesară o urmărire atentă.


Canadienii apreciază buna organizare și pregătire și se așteaptă de la ceilalți la același lucru. Sunt metodici și intotdeauna vor fi bine informati cu privire la aspectele care trebuie abordate în cadrul întâlnirilor. Vizitatorii trebuie să se pregătească în același mod pentru a convinge. Canadienii sunt foarte implicați în procesele în afaceri, cu multe sisteme utilizate în mod obișnuit în toate tipurile de organizații, cum ar fi de exemplu sisteme de măsurare a performanței. Sistemul de puncte pentru solicitanții independenți este primul sistem pe care toți potențialii imigranți îl vor întâlni.

 

Dacă doriți profilul detaliat pentru fiecare dintre aspectele menționate vă rugăm să ne lăsați un comment mai jos cu numele și adresa de email și vă vom trimite profilul complet.


Iar dacă v-a plăcut, citiți și

7 sfaturi eficiente pentru a trece un test de aptitudini

Ghid diferente interculturale. Romania - Canada - Pinterest


bottom of page