top of page

Psihologie aplicata: Tips & Tricks pentru interviu

Timp efectiv de citire: ~6 min


Tips & Tricks pentru interviu

Știm cu toții că nu este ușor să obţii un loc de muncă, mai ales unul mult dorit. Sunt multe motive pentru care unele greșeli din CV pot influența acest proces, dar dacă ai ajuns în punctul în care ți-ai trimis CV-ul și ai fost chemat la un interviu, înseamnă că ești pe drumul cel bun. Deși poate fi intimidant uneori, să știi ca intervievatorii sunt și ei oameni, la fel ca și tine. Iar asta este o veste bună, pentru că, în afară de simularea interviului, care este cea mai bună metodă de a te asigura că ești pregătit, asta înseamnă că există metode de a te face plăcut și a fi convingător de care te poți folosi pe îndelete.


Pentru a te ajuta să intri puțin în mintea intervievatorilor, îți vom oferi câteva strategii foarte utile ce vor lăsa o puternică primă impresie și-ți vor crește instantaneu șansele de angajare.


Creează o conexiune

Potrivirea culturală este un factor care influenţează poate cel mai mult determinarea candidatului câștigător. Fa cercetări pe marginea companiei respective și fă-ți o idee despre cultura sa, fie ea corporatistă sau nonconformistă. La interviu încearcă să pui și întrebări pe această temă încă de la inceput pentru a verifica dacă informațiile tale sunt corecte. Vei putea apoi să impresionezi prin cunoștințele acumulate până la sfârșitul întâlnirii. Caută intervievatorul pe rețelele de socializare și încearcă să afli lucruri despre el pentru a putea crea o conexiune la nivel personal. Dacă vei descoperi că veți alerga împreună la un maraton în cursul anului, sau că ați lucrat la aceeași firmă cu siguranta va avea o puternică simpatie pentru tine când va ieși din interviu.


Programează-ți interviul marți în jurul orei 10:30

Potrivit blogului Glassdoor, timpul cel mai bun pentru a organiza un interviu este timpul cel mai potrivit pentru intervievator, nu pentru tine. Deci, dacă HR-ul îți oferă o anumită flexibilitate în alegerea unui interval de timp, întreabă dacă ai putea veni marți în jurul orei 10:30 dimineața. Statistic, este foarte posibil că la acea oră intervievatorul să fie relaxat. In general, ar trebui să eviți întâlnirile dimineata devreme. De asemenea, n-ar strica să eviți și orele de sfârșit ale zilei deoarece cel ce te va intervieva atunci poate fi cu gândul deja acasă.


Calibrează-ți răspunsurile în funcție de vârsta intervievatorului

Poți învăţa destul de multe despre persoana din fața ta și despre ce vrea să audă în funcție de vârstă și generație. În cartea lor "Crazy Good Interviewing", John B. Molidor, Ph.D., și Barbara Paruș scriu că trebuie să te comporți puțin diferit în funcție de generatia intervievatorului. Pe scurt:

  • Intervievatorii GeneraÈ›iei Y (între 20 È™i 30 de ani): Adu-È›i exemple vizuale ale muncii tale È™i evidenÈ›iază-È›i capacitatea de a efectua mai multe sarcini în acelaÈ™i timp sau într-un timp scurt.

  • Generatia X (între 30 È™i 50 de ani): Pune accent pe creativitate si menÈ›ionează în treacat cum echilibrul dintre muncă si viata personala de care te bucuri contribuie la succesul tău. Vei fi trăznet în ochii lor!

  • AÈ™a ziÈ™ii Baby Boomer (între 50 È™i 70 de ani): Arata că lucrezi din greu È™i că ai respect pentru realizările lor.

Ține-ți palmele deschise

Palmele deschise

Acesta este un subiect cunoscut și are rădăcini adânci in psihicul uman. In "The Definitive Book of Body Language" Barbara și Allan Pease explică faptul că palma deschisă a fost legată de "adevăr, onestitate și supunere" în întreaga istorie occidentală. "Oamenii își folosesc palmele pentru a arăta că sunt neînarmați și, prin urmare, nu constituie o amenințare", scriu ei. Afișarea palmelor, în general, indică sinceritatea, în timp ce apăsând vârfurile degetelor mâinilor împreună pentru a forma o turlă de biserică indică încredere. Pe de altă parte, o conotație negativă o are ținerea palmelelor în jos, ceea ce reprezintă un semn de dominare.

Oglindește limbajului nonverbal al intervievatorului

Efectul cameleon este un fenomen psihologic care descrie modul în care oamenii tind să se placă mai mult atunci când prezintă un limbaj similar al corpului. În mod ideal, ar trebui să pară că "dansezi" puțin cu cealaltă persoană. La polul opus, dacă gesturile sale nu sunt identice deloc cu ale tale, poate părea că nu ești interesat, nu ești un jucător de echipă sau chiar că minți. Deci, dacă intervievatorul se apleacă în scaun și își pune mâinile pe masă, simte-te liber să faci același lucru. Dacă faci gestul cu puțină întârziere și natural, nici că nu va observa că îl copiezi.

Subliniază modul în care ai preluat controlul asupra evenimentelor din locurile de muncă anterioare

Cercetările sugerează că, pentru a impresiona intervievatorul, trebuie să vorbești despre experiențele de muncă din trecut în care ai luat inițiativa. În cadrul studiului, vânzătorii cu amănuntul au auzit scenarii ipotetice și li s-a cerut să indice cât de responsabili s-ar simți pentru rezultatul pozitiv (de exemplu, o clienta care merge în vacanță intră în magazin și nu știe ce să ia cu ea, așa că vorbești cu ea despre produse diferite, iar clienta cumpără cremă de bronz și ochelari de soare). Angajații care au presupus că au fost responsabili pentru cumpărare au primit în general ratinguri de performantă mai ridicate de la managerii lor. Aceeași idee se aplică în cazul interviurilor de angajare. Dacă poți arăta cum ai contribuit la un rezultat pozitiv în companie, persoana cu care discuti va fi probabil mai impresionată de tine decât dacă te comporți ca și cum nu ai adus nici o contribuție.

Fii sincer cu punctele tale slabe

Răspunzând la întrebarea "Care sunt punctele tale slabe?" impulsul inițial ar putea fi realizarea unui răspuns strategic care pune accentul pe punctele tale forte. De exemplu "Sunt perfecționist" sau "muncesc prea mult". Astfel de răspunsuri sunt false și indică ușor nesinceritatea. Este mai înțelept să spui ceva autentic, cum ar fi: "Nu sunt intotdeauna organizat și ordonat" - un răspuns mult mai uman și mai cinstit. Pe de cealaltă parte, poate crea chiar o conexiune, având în vedere că nimeni nu poate fi chiar întotdeauna organizat și ordonat.

Apelează la coaching profesional

Dacă ai fost la un număr mare de interviuri și tot nu se concretizează nimic, atunci este momentul sa iei în considerare coaching-ul profesional. Coaching-ul te poate învăța cum să-ți expui limbajul corpului corect, cum să fii implicat in interviu și cum să îţi comunici eficient abilităţile. Sesiunile de coaching înglobează astfel de metode psihologice natural în sesiunile lor pentru ca povestea eșecului unui interviu se transforme într-o poveste de succes.

 

Dacă ți-a plăcut citește și

Scurt checklist pentru un CV de succes
 
Psihologie aplicata: Tips & Tricks pentru interviu - Pinterest

bottom of page