top of page

Cum faci politica de birou fara sa-ti vinzi sufletul

Timp efectiv de citire: ~5 min


Inger si demon corporatist

"Politică" este un cuvânt murdar. Și nu mă refer aici la politica practicată de cei implicați în orânduirea țării. Cu siguranţă sunt destui oameni mai bine pregătiți și mai dornici de a explica acest subiect. Politica de birou însă împarte suficiente caracteristici cu sora ei mai mare și, ceea ce este valabil pentru ambele, este inevitabilă. Fie că-ți place sau nu, fie că participi sau nu la ea, legile nescrise ale politicii de la locul de muncă au o mare influență asupra a ceea ce se întâmplă cu tine, cu proiectele tale și cu echipa ta, deci e greu să fii indiferent față de ele.


Mai multe studii au arătat că, indiferent de domeniu, abilitatea angajaților de a înțelege jocurile politice de la muncă este un factor care prezice cel mai bine performanța. Abilitățile politice depășesc chiar și inteligența și personalitatea în drumul către succes în carieră. Această descoperire s-a dovedit a fi aplicabilă atât pentru angajații din posturile de conducere superioare, precum și pentru angajații din posturile de nivel inferior.


În mod surprinzător și paradoxal însă, alte studii arată că atunci când angajații își percep locul lor de muncă ca fiind un loc dictat de legile jocurilor politice, aceștia sunt mai puțin implicați, mai puțin productivi și mai susceptibili să demisioneze.


Asta nu înseamnă totuși că ar trebui să te separi de colectiv sau să devii paranoic. Pur și simplu înseamnă că n-ar fi rău să îţi sporești inteligența social-politică. Câteva schimbări ușoare la nivel de percepție și abordare pot aduce efecte dramatice asupra carierei tale. De exemplu, dacă ai fost tratat în mod incorect de un coleg, ai de 3,5 ori mai multe șanse ca, atât ceilalți colegi, cât și superiorii tăi, să te ajute dacă soliciți feedback privind calitatea muncii tale decât dacă ceri feedback asupra tratamentului primit. Și de 16,5 ori mai multe șanse să te ajute dacă privești problema din perspectiva găsirii unei soluții. Toate acestea sunt dovezi clare că se poate supraviețui, și chiar prospera în fața jocurilor politice, fără a-ți vinde sufletul.


Diverse indicii pentru înțelegerea politicii de birou sunt oferite şi de cultura organizațională. Unele aspecte ale sale sunt trăsături pozitive pe care organizațiile și le însușesc și apoi le promovează ca valori (Exemplu: înaltă performanță, corectitudine politică, etc), pe când altele sunt mai puțin pozitive (Exemplu: evitarea conflictelor). Termenul "politică" este folosit adesea pentru a descrie mai degrabă aspectele întunecate ale culturii, deși în sens absolut cuprinde și părțile sale pozitive. Învățând să decodezi înțelesul comunicării în fiecare situație și să te adaptezi, vei deveni rapid un jucător important pe această scenă, fără a-ți știrbi reputația de om cinstit.



Care este diferența dintre politica bună și cea rea?

Ingeri si demoni

Partea întunecată a politicii este destul de ușor de identificat. Include luptele pentru putere, manipularea, "săparea" colegilor și zvonurile pe care oamenii le folosesc pentru a avansa în detrimentul altor persoane sau al organizației.

Toate aceste aspecte reprezintă de fapt promovarea personală prin orice mijloace necesare. De cele mai multe ori, aceste fapte sunt mascate, se fac pe ascuns, sunt imorale și uneori pot fi de-a dreptul machiavelice.


Politica bună - și utilă, pe de altă parte, presupune într-adevăr avansarea intereselor, dar nu și neglijarea drepturilor altor persoane sau a intereselor organizației. Include modalități etice și lucrative de a obține recunoașterea contribuțiilor tale ca angajat, precum și influența pozitivă asupra deciziilor luate. Ea poate implica, de asemenea, acțiuni (și nu bârfe) legate de colegii egoiști, leneși sau mincinoși care acționează în detrimentul organizației și al tău în mod direct. Atâta timp cât toată lumea are de câștigat, inclusiv organizația din care faci parte, nu este nimic în neregulă cu avansarea propriilor interese. Deși expresia este folosită și cu conotații negative, de obicei oamenii care știu să facă în aşa fel încât toată lumea din jurul lor să câștige sunt oamenii despre care se spune că "au relații".



La ce să fii atent când practici o politică de birou pozitivă


Ca și în multe alte domenii, știința are un cuvânt greu de spus în această privință. Cercetări efectuate la începutul anilor 2000 arată că abilitățile politice pot fi împărțite în patru dimensiuni:


  • Abilitatea socială: abilitatea de a citi ceilalți oameni și capacitatea de a înțelege cum ești privit. Majoritatea oamenilor se gândesc la conștiința de sine (self-awareness) ca fiind un proces introspectiv, când în realitate esența ei este, de fapt, conștiința asupra altora; și anume să știi cum te văd ceilalți oameni și cum influențezi tu comportamentul lor.


  • Influența interpersonală: abilitatea de a afecta modul în care gândesc cât și ce gândesc ceilalți. Aceasta implică, în primul rând, ca tu să-i înțelegi pe ceilalți, să le înțelegi preferințele și motivațiile pentru ca, apoi, să poți comunica cu ei într-un mod care implică direct interesele lor.


  • Abilitatea de a-ți face relații: capacitatea de a forma relații avantajoase reciproc cu o gamă largă de oameni diferiți. Pentru a putea avea influență trebuie întotdeauna să ai sprijin din partea celorlalți. După cum spune o veche zicală din business "contactele înseamnă contracte."


  • Cât de sincer pari: a apărea ca un om cinstit și deschis în ochii celorlalți. Nu este suficient să știi doar tu că ești cinstit; sinceritatea (ca și frumusețea de altfel) se află în în ochii privitorului. Cât de cinstit știi tu că ești este mult mai puțin important decât cât de cinstit cred ceilalți că ești.


Aceste abilități politice sunt aceleași care fac diferența dintre un șef arogant și unul care este apreciat pentru sinceritate și capacitățile sale de comunicare. De obicei, managerii mai puțin pricepuți din punct de vedere politic și al comunicării au un impact negativ asupra angajaților atunci când oferă feedback cu privire la performanță. În schimb, angajații care lucrează cu manageri mai calificați din punct de vedere politic percep atât feedback-ul asupra calității muncii cât și ordinele directe într-o lumină mult mai favorabilă. Pe scurt, nu este vorba doar de ceea ce faci (mai ales ca manager) ci și de modul în care faci acest lucru.


Tip: Secretul pentru a fi un om influent dar fără a fi viclean, egoist sau manipulativ este componenta numărul patru din listă: cât de sincer pari în ochii celorlalți. Oamenii vor avea mult mai multă încredere în tine și vor fi mai dispuși să-ți ia în considerare ideile în măsura în care simt că nu le ascunzi nimic. Bineînțeles, este foarte dificil să pari 100% sincer fără a fi 100% sincer. Și astfel ne întoarcem la principala diferență dintre politica de birou bună și cea rea..


Indiferent dacă alegi sau nu să joci vreun rol în scena politicii de la locul de munca sau dacă ești sau nu dezgustat de rolurile celorlalți, alegerea de a nu juca nici un rol îţi va crea în timp un dezavantaj extraordinar de mare. După cum spunea Platon, riscul de a refuza să participi în politică este că deciziile importante care te afectează se încheie cu victoria celor inferiori ție. Aşa că implică-te în jocul politic într-un mod autentic și pozitiv și, cine știe, în timp s-ar putea să ai un impact atât de pozitiv încât să poți chiar să-l și schimbi.

 

Dacă ți-a plăcut, citește și

Ucigasii tacuti ai culturii organizationale
 
Politica de birou fara sa-ti vinzi sufletul


bottom of page