top of page

Ghid complet pentru crearea unui plan de dezvoltare profesionala - Partea II

Timp efectiv de citire: ~6 min


Stabilirea necesitatilor

În prima parte a acestui ghid am explorat obiectivele tale profesionale și cum se încadrează ele în viziunea ta asupra vieții pe care ți-o dorești. Astăzi vom continua cu următorii doi pași din creare planului de dezvoltare profesională.

Pasul 2: De ce ai nevoie pentru a ajunge acolo?

"An investment in knowledge pays the best interest" - Benjamin Franklin


Începe prin a a face o listă cu cei mai de succes oameni din domeniul ales de tine. Citește despre ei și află care au fost punctele de cotitură în drumul lor și care consideră ei că au fost factorii care le-au adus succesul.


Dacă îți dorești o poziție într-o companie, citește site-urile de joburi de profil și află care este scara ierarhică pe care trebuie să o urci pentru a ajunge unde dorești. Află care este prima treaptă pentru tine și ce își doresc în acest moment companiile de la posturile respective. În locurile unde ai lucrat, cum se făceau recrutările? Dacă știi mai bine procesul, vei ști cum să te pui mai bine în avantaj la interviu. De asemenea, citește despre cum se fac promovările într-o companie tipică din acel domeniu. Îți va fi util să știi exact pe ce trepte trebuie să calci.


De exemplu, dacă scopul tău este să devii Manager Regional, identifică ce etape individuale sunt necesare. Acestea ar putea fi de a progresa spre o poziție de leadership, fiind promovat apoi ca Regular, Senior Manager și în cele din urmă Manager Regional. Ia în considerare că fiecare dintre aceste poziții va avea cerințe diferite în materie de abilităti.


Pe de cealaltă parte, dacă targetul tău este de a face ceva pe cont propriu și îți dorești să fii antreprenor, afla care sunt etapele necesare pentru a crea produsul sau serviciul pe care dorești să-l vinzi, află cum se vinde acesta si mai ales cui. De asemenea, și aici, va trebui să faci o listă cu competențele necesare succesului într-un astfel de mediu. De obicei antreprenoriatul necesită mult mai multă muncă individuală și implică un risc de eșec mai mare.


Există două tipuri de competențe care sunt relevante, indiferent de obiective:

  • Competențele soft. Acestea sunt abilitătile care se aplică fiecărui loc de muncă. Sunt competențe necesare pentru a relationa cu oamenii (interpersonale, de comunicare, etc) și care îți permit să ai succes la locul de muncă.

  • Competențele hard. Sunt calificările necesare pentru a realiza ceva în mod efectiv. De exemplu: abilităti de folosire a calculatorui, abilităti administrative sau abilități de execuție a unei munci fizice.


Fă-ți o listă cu cele necesare din fiecare categorie.



Pasul 3: Ce știu, ce NU știu? Fă o analiză SWOT

"Ambition is best tempered with self-knowledge!" - William Hague


După ce ai stabilit obiectivele, e timpul să arunci o privire la realitatea prezentă. Deși pentru unii oameni acesta este privit ca primul pas, este o greșeală tactică să începi cu el pentru că toată analiza făcută aici își obține direcția și valoarea din obiectivele trasate mai sus. Fără acele obiective nu am ști la ce să ne raportăm când o facem.


Ca să-ți faci propria analiză SWOT, trasează un pătrat mare și împarte-l în patru căsuțe egale pe o coală de hârtie suficient de mare cât să poți scrie în fiecare căsuță în parte. Căsuța din stânga sus va fi pentru punctele forte (Strenghts), ce din dreapta sus pentru punctele slabe (Weakneses), cea din stânga jos pentru oportunități (Opportunities) iar cea din dreapta jos pentru amenințări (Threats). In general vorbind, cele două căsuțe de sus se referă la calitățile și trăsăturile tale, ele au de-a face cu factorii interni. Cele două de jos se referă la împrejurările tale practice, au de-a face doar cu factorii externi.


În timpul realizării analizei, încearcă să te referi cât mai mult la două aspecte:

  • La obiectivul ales și la informațiile adunate până acum în legătură cu atingerea sa

  • La activitatea ta profesională de până acum. Aceasta îți poate da indicii importante referitoare la situația ta actuală.


De departe cel mai important criteriu în examinarea realității este obiectivitatea, așa că, deși obiectivitatea absolută nu există, încearcă pe cât posibil să rămâi cât mai sincer cu tine.


Analiza SWOT

Puncte forte - Strenghts


Gandeste-te care sunt punctele tale forte dar sunt și cele care te diferențiază de ceilalți. Reprezintă avantajul tău competitiv in realizarea obiectivului.


Cercetează-i pe cei care au ales cariera pe care doreşti sa o urmezi şi gândește-te la punctele tale forte în raport cu ei Spre exemplu - dacă ești foarte bun în comunicare dar la fel sunt și majoritatea, atunci nu este un punct forte, este o necesitate. Însă dacă ești o persoană mai introvertită care tinde să și asculte, iar cei la care te raportezi nu fac asta, atunci este un punct forte.



Punctele slabe - Weaknesses


Aici vei identifica zonele în care ai nevoie de îmbunătățire precum și lucrurile care te țin pe loc în cariera aleasă.


Gândește-te la zone în care ești mai slab față de ceilalți de lângă tine și nu te teme să-ți recunoști propriile slăbiciuni. Așa vei ști unde trebuie să te îmbunătățești ca să reușești. Dacă îți place muzica și ți-ar plăcea să înveți să cânți la chitară spre exemplu, însă observi că nu ești foarte priceput la citirea notelor muzicale, atunci aceasta ar putea reprezenta un aspect la care trebuie să lucrezi.


Referitor la acest exemplu, există oameni care nu pot cânta decât cu partitura în față pentru că nu au ureche muzicală și există oameni care pot cânta foarte bine, deși nu pot citi notele muzicale. Aceștia sunt oameni precum Mcihael Jackson sau The Beatles.



Oportunități - Opportunities


Privește factorii externi de care te poți folosi pentru a face progrese. Uită-te și la punctele tale forte sau cele slabe și vezi dacă eliminarea sau existența vreunuia îți poate aduce o ocazie neobservată pană atunci.


Pot există spre exemplu noi trenduri și noi curente în industria în care vrei să performezi de care te poți folosi. Evoluția tehnologiei și dezvoltarea continuă a tuturor domeniilor ca urmare a acestui fapt aduce întotdeauna noi și noi oportunități de care te poți folosi. Avantajele generației tinere constau în flexibilitatea și ușurința cu care pot înțelege aceste trenduri pe când avantajele generațiilor de dinainte constau în experiență, un mindset mai analitic și nu în ultimul rând, în răbdare și capacitate de concentrare.



Amenințări


Ia în considerare factorii care îți amenință eforturile de a-ți atinge scopurile. Aici putem include situația economică, competiția acerbă sau, de ce nu, situații din viața personală pe care le poți anticipa și care te pot ține pe loc dacă survin.


Partea a III-a AICI.

 

Dacă ți-a plăcut, citește și

Analiza SWOT
 
Ghid complet de dezvoltare profesionala - Pinterest

bottom of page