top of page

Ghid complet pentru crearea unui plan de dezvoltare profesionala - Partea III

Timp efectiv de citire: ~10 min

Calatoreste cu intrazneala catre noua ta cariera

În a doua parte a ghidului pentru crearea unui plan de dezvoltare profesională am explorat competențele necesare succesului tău și am învățat împreună cum se face o analiză SWOT pentru evaluarea situației prezente. Astăzi vom încheia ghidul cu explorarea opțiunilor și stabilirea acțiunilor bazate pe analiza făcută.



Pasul 4: Ce opțiuni am?


"I always say: don't make plans, make options" - Jennifer Aniston


Acum, dacă știi unde vrei să ajungi, știi de ce este nevoie pentru a ajunge acolo și știi locul în care te afli, este momentul să trasezi niște căi de a ajunge în acel loc. La fel ca pe o hartă, există mai multe rute pe care le poți folosi. Acest pas nu este destinat acțiunii, ci pentru a enumera cât mai multe cursuri de acțiune pe care le poți întreprinde.


Spre exemplu, dacă dorești să ajungi manager de vânzări la compania X de la agent de vânzări la compania curentă, poți fie:

  • promova și ocupa un post similar în compania curentă urmând a te transfera în locul dorit direct pe acel post

  • intra în acea companie mai de jos, urmând a-i învăța politicile și a promova direct acolo.


În funcție de obiectivul trasat și de situația actuală, pot exista și alte opțiuni adiacente ce te pot ajuta, cum ar fi participarea în traininguri oferite de compania respectivă sau participarea la evenimente de profil unde vor fi prezenți reprezentanți ai companiei, ocazie cu care poți ieși în evidență.


În acest proces de evaluare a opțiunilor creativitatea trebuie stimulată la maxim, iar pentru asta, autocenzura, ridiculizarea și rușinea trebuiesc suprimate. Încearcă să fii cât mai sincer cu tine fără a te judeca. Prejudecățile sunt întotdeauna un obstacol ce poate interveni în limitarea gândirii tale. Pot interveni prejudecăți precum:

  • Nu este realizabil

  • Nu este suficient de bănos

  • Nu se poate realiza în felul acesta

  • Nu sunt suficient de bun/muncitor/talentat/etc

  • Va dura prea mult

  • Nu voi ajunge niciodată la nivelul acela

  • Nu există oameni care să fi făcut asta


Iar lista poate continua.


Un exercițiu bun pentru a ieși din acest mindest este exercițiul celor 9 puncte.


Exercitiul celor 9 puncte

Trebuie să unești cele 9 puncte folosind doar 4 linii drepte. Nu trebuie să ridici pixul de pe foaie și nici să repeți vreo linie. Ce crezi, se poate? Dar ce părere ai despre doar trei linii, sau doar una? Încearcă!


Ai încercat? Dacă ești curios, te poți uita la câteva rezolvări AICI.

Nu a zis nimeni că nu trebuie să depăşeşti pătratul, sau că nu poți manipula foaia pe care sunt punctele pentru a obține rezultatul dorit. După cum observi, în acest exercițiu, ca și în deciziile pe care le luăm zi de zi, există presupuneri pe care le facem automat și care ne “ajută” să ne limităm singuri. În acest scop, pentru a elimina prejudecățile de mai sus în exprimarea opțiunilor, întreabă-te ce s-ar întâmpla dacă nu ar exista obstacolul respectiv sau dacă ai avea la dispoziție resursele sau timpul necesar.



Pasul 5: Ce voi face?


"A dream becomes a goal when action is taken toward its achievement" - Bo Bennett


Este timpul să transformi datele problemei într-o decizie. Probabil cea mai bună întrebare în acest moment este Ce voi face?. Atenție, nu este Ce aș putea să fac? sau Ce mă gândesc să fac?. Nu, este o întrebare care vizează direct crearea unei decizii. Nu te grăbi să răspunzi, revizuieste și organizează din nou toate datele într-un format care să-ți folosească cât mai bine și abia apoi răspunde în forma unor pași acționabili. Aceștia trebuiesc să urmeze o ordine cronologică și trebuiesc bazați pe informațiile acumulate până acum. Spre exemplu, în cazul unei reconversii profesionale niște pași acționabili ar putea fi:

  • re-evaluarea intereselor profesionale

  • efectuarea unor baterii de teste de aptitudini și identificarea abilităților transferabile

  • potrivirea joburilor de pe piață cu aptitudinile observate

  • explorarea preferințelor către un tip sau altul de actvitate

  • explorarea cerințelor joburilor dorite

  • crearea unui program de învățare bine definit cu obiective clar și termene limită


Asigură-te că răspunsul la Ce voi face? vine din dorința ta lăuntrică de a urma un curs de acțiune și nu din acțiunile celorlalți sau din regulile sociale care îți dictează genul de răspuns “corect” în această situație.


Pe lângă Ce voi face?, urmează alte întrebări ajutătoare care să-ți definească întregul cadru de opțiuni.

  • Poate una dintre cele mai grele este Cand o vei face? Cu toții avem idei mărețe pe care dorim să le înfăptuim, însă, până când acestea sunt încadrate într-un spațiu temporal, nu căpăta o formă concretă. Să spui pur și simplu “anul acesta” nu este suficient. Pentru a pune în acțiune planul tău de dezvoltare profesională trebuie să fii foarte specific. Gândește-te bine la primul pas și acordă-ți un termen limită. Fă astfel cu fiecare pas care urmează și creează-ți un calendar pentru toate acțiunile până la împlinirea obiectivului.

  • Ce obstacole aș putea întâmpina pe parcurs? Este important să te pregătești și să anticipezi, atât cât poți , circumstanțele care ar putea surveni în inhibarea acțiunilor tale. Pe lângă factorii externi, aici intră în calcul inclusiv factorii interni, precum o fire nehotărâtă sau o predilecție spre procrastinare. Pe lângă factorii identificați în analiza SWOT, aici trebuiesc listați și cei de interni de o asemenea natură

  • De ce fel de susținere am nevoie? - Fie pentru a-ți duce la bun sfârșit planul sau doar pentru a-l pune pe picioare. Dacă spre exemplu nu te poți trezi dimineață pentru a face o activitate, roagă pe cineva să te sune sau experimentează cu diverse metode pentru a găsi ce funcționează pentru tine.

  • Cine îmi poate oferi acea susținere? Acest aspect este important deoarece este inutil să îți dorești sprijin, fără însă face pașii necesari pentru a-l obține. Identifică persoane cheie ce te pot ajuta și explică-le din timp că le vei cere ajutorul și pentru ce. Vei observa, mai des decât ai putea crede, că majoritatea oamenilor nu au o problemă în a-ți oferi ajutorul.

  • Planul de acțiuni definit de tine se ridică la înălțimea așteptărilor mele? Este de asemenea important să verifici dacă ceea ce ți-ai propus servește obiectivului ales pe termen lung, cât și sistemului tău de valori. Dacă acestea nu intră în rezonanță, motivația ta interioară nu va fi suficient de puternică pentru a duce lucrurile la bun sfârșit. Dacă răspunsul la această întrebare este da, atunci va urma întrebarea:

  • Pe o scară de la 1 la 10, cât de sigur sunt că voi duce planul la bun sfârșit? Dacă răspunsul la această întrebare este undeva sub 8, atunci trebuie revizute obiectivul, planul și / sau acțiunile necesare deoarece există o mare probabilitate să nu le duci la bun sfârșit. Ca măsuri rapide, ai putea mări timpul de execuție sau ai putea sparge sarcinile în altele de dimensiuni mai mici.


Adunarea informatiilor

Planul tău poate include cursuri, seminarii, workshopuri, evenimente de profil, cărți care trebuiesc citite sau consultanți la care trebuie să apelezi. De asemenea, o idee bună este să găsești pe cineva din domeniul respectiv care te poate îndruma și poate fi un mentor pentru tine.


Etapele tale de acțiune pe care urmează să le implementezi vor avea mai multe șanse de succes dacă vor fi împărțite în bucăți mai mici al căror rezultat poate fi cuantificabil și îmbunătățit. Spre exemplu dacă vei lua hotărârea să înveți ceva nou, cel mai bine ar fi să înveți câte puțin - o oră - în fiecare zi și la sfârșitul fiecărei săptămâni să te autoevaluezi. Astfel vei crea un proces de învățare adaptat la propriul program și vei avea și feedbackul necesar pentru a face schimbări rapide în caz că ceva nu funcționează cum trebuie. Majoritatea covârșitoare a oamenilor de succes au obiceiul de a se concentra asupra procesului și nu a rezultatului. Având un proces de învățare bine pus la punct ce include un feedback rapid și frecvent, vei ști ce merge bine și ce nu, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.


Cum este și cazul cu majoritatea planurilor, execuția este un factor critic pentru succes. Monitorizează-ți progresul pe parcurs. Acest lucru nu numai că te va ajuta să te ții de plan, dar îți va oferi și informații despre cât ești de aproape sau departe de atingerea obiectivelor tale. Este recomandat să faci o reevaluare la sfârșitul fiecărei perioade de șase luni sau un an pentru a vedea dacă ai nevoie de mai mult sau mai puțin timp și / sau dacă ai nevoie sau nu să îți ajustezi obiectivele.


Urmărește-ți scopurile cu îndrăzneală și angajază-te în cât mai multe activităţi de dezvoltare profesională posibil. La sfârșitul acestei experiențe nu va avea de câștigat doar cariera ta, ci vei avea și o poveste frumoasă și convingătoare de spus în timpul interviurilor.


Succes!

 

Dacă ți-a plăcut, citește și

Reconversia profesionala la 40 de ani. Mit sau realitate?
 
Ghid complet de dezvoltare profesionala - Pinterest



bottom of page