top of page

Cum sa-ti Atingi Obiectivele in 5 Pasi Simpli

Săptămâna trecută am publicat un articol despre cum să-ți setezi obiective SMART în 2019. Tot acolo spuneam că folosirea corectă metodei SMART este doar primul pas din atingerea unui obiectiv.


Am ales această metodă deoarece este ușor de înțeles și funcționează, însă nu este singura metodă de definirea a obiectivelor. Important este ca acest prim pas - setarea unui obiectiv - să fie făcut corect.


Lucrurile încep să se complice însă când urci o treaptă mai sus: realizarea obiectivelor de orice fel, chiar și SMART. Dacă metodele de definire a acestora abundă, internetul dezvăluie însă mai puțin despre cum să ajungi unde ți-ai propus.

Cum sa-ti atingi obiectivele. Pasul 5

De aceea, în acest articol, îți voi prezenta pe larg un plan de implementare al obiectivelor SMART în 5 pași simpli. Pașii sunt simpli, însă nu și ușori.


Pentru a discuta concret, voi folosi un exemplu de dezvoltare personală: păstrarea calmului si comunicarea pe un ton calm în situațiile de stres cotidiene (familie, serviciu, trafic, etc).


Nu este neapărat necesar să ai un plan de implementare în cazuri simple în care există sarcini succesive - spre exemplu citirea unei (sau mai multor) cărți. Nu există decizii importante de luat, prioritatea capitolelor este deja setată iar execuția acestora în ordine, într-un anumit timp, te va duce la rezultat.


Exemplul nostru însă este destul de complex. Încă din start îți poți pune întrebări de genul:

  • Ce înseamnă mai exact situații de stres? Care este un exemplu tipic în care eu îmi pierd răbdarea și toleranță?

  • Ce metode am la dispoziție pentru a deveni mai calm?

  • Care din metode sunt mai bune?

  • Cât durează pentru a-mi însuși această schimbare de atitudine?

  • Cum pot face loc acestor schimbări în viața mea de zi cu zi?

  • Cât de realizabil sună?

  • Ce schimbări sunt necesare?



Cum sa-ti atingi obiectivele. Pasul 1

Pasul 1 - Găsește-ți motivația


Poate unul dintre cei mai importanți pași este găsirea motivației. De ce vrei să ai o atitudine mai calmă? Motivele sunt diferite pentru fiecare. Poate că vrei să nu te mai enervezi în trafic când îți taie fața câte un posesor grăbit de merțan sau BMW, sau poate că te enervează șeful și colegii de muncă. Indiferent care ar fi, identifică motivul pentru care vrei să-ți atingi obiectivul SMART.


Odată identificat motivul, nu uita să iei o foaie A4 și un pix și să îl scrii, cum vei scrie de altfel fiecare pas din acest proces. Pe această foaie vom lucra împreună și vom realiza planul tău de implementare a obiectivului.


Dacă îți e mai ușor, poți intra AICI și poți descărca GRATIS modelele noastre de lucru atât pentru crearea obiectivelor SMART cât și pentru planul de implementare a acestora.


De obicei un obiectiv important presupune un drum mai lung, de multe ori anevoios. De-a lungul său vor fi zile în care nu vei avea chef sau timp să te ții de promisiune. În astfel de momente e bine să-ți aduci aminte de ce faci ceea ce faci. Îți va da un plus de vigoare și te va ajuta să treci peste clipele în care nu vezi sensul acțiunilor.



Cum sa-ti atingi obiectivele. Pasul 2

Pasul 2 - Identifică posibilitățile


În lumea coachingului, acesta ar fi pasul în care obiectivele SMART sunt verificate și confruntate cu realitatea.


Să fii calm în situații de stres este o atitudine, nu doar un comportament. Dacă vrei să o aplici oriunde ar surveni o situație de stres, atunci schimbarea trebuie privila la un nivel mai amplu.


Ca soluții am putea avea:

  • exerciții prin care identifici situațiile comune în care îți pierzi calmul și planificarea unor comportamente adecvate

  • mediatia, fie ea simplă sau ghidată

  • exerciții de mindfulness

  • identificarea factorilor fizici - poate ești irascibil pentru că ai probleme cu somnul

  • exerciții de respirație menite să te calmeze în situații tensionate

  • o întâlnire cu un psiholog - dacă nu ești așa din fire atunci poate te frustrează ceva ce nu conștientizezi

După cum vezi există mai multe metode de a obține același rezultat. Asta este în general valabil pentru orice situație și pentru orice scop pe care vrei să-l atingi. Fă-ți timp pentru a identifica posibilitățile (sigur nu e doar una) prin care îți poți atinge obiectivul SMART și vezi care din ele ți se potrivesc cel mai mult.



Cum sa-ti atingi obiectivele. Pasul 3

Pasul 3 - Prioritizează metodele


Unul din secretele oamenilor de succes este prioritizarea. Întotdeauna există mai multă muncă de făcut decât este timp.


Cheia aici este să alegi ce funcționează cel mai bine pentru tine, în cel mai scurt timp. Cu alte cuvinte să ai cel mai mai bun "Return On Time Invested".


Prioritizarea se face în funcție de alte criterii de la persoană la persoană. Ea depinde numai de tine.


Cum prioritizezi? Destul de simplu.


Ia fiecare variantă în parte și citește mai multe despre cum funcționează. Iar dacă lista ta cu metode este cam subțire, întreabă pe cineva care crezi că te-ar putea ajuta sau caută pur și simplu pe internet. Vei fi surprins câtă inspirație poți găsi!


După ce ți-ai format o idee despre efectele fiecărei metode, e timpul să le dai o notă de la 1 la 5 în funcție de cât de mult crezi că vor funcționa pentru tine. Apoi, în funcție de notele cele mai mari, alege 2 și mergi mai departe cu ele.



Cum sa-ti atingi obiectivele. Pasul 4

Pasul 4 - Creează un proces


De dragul unui exemplu mai complex, hai să presupunem că ești fumător, că îți place să bei o cafea foarte tare acasă înainte să pleci la muncă și că ai 2 copii pe care trebuie să-i lași la școală zilnic înainte de serviciu.


Colac peste pupăză, ai decis că meditația ți-ar fi cea mai utilă pe termen lung, că trebuie neapărat să renunți la acea esență de cafea pe care o bei dimineață și să te bucuri de o cafea normală la muncă.


Toate bune și frumoase, însă obiceiul fumatului la cafea dimineață îl ai de ani buni, iar meditația necesită 20 de minute din viața ta în fiecare zi, pe care nu știi de unde să le iei și unde să le pui.


Fii pe pace, lucrurile nu sunt deloc atât de negre precum ai crede. Analizează-ți în profunzime comportamentul de dimineață de acasă, precum și cel de la muncă. Fă o scurtă listă și cu lucrurile pe care le faci când ajungi acasă.


Sunt șanse mari să realizezi că de fapt cafeaua era un bonus la țigarea de dimineață, pe care o poți fuma și la un ceai sau la o cafea decofeinizată, pentru a nu mai porni atât de vioi în traficul de dimineață.


Din moment ce nu mai savurezi cafeaua acasă, înseamnă că timpul respectiv îl poți folosi pentru altceva, poți pleca mai devreme la serviciu sau de ce nu, poți medita)! Iar dacă nu ai unde, atunci, din moment ce ți-ai analizat obiceiurile, știi că după ce lași copii la grădiniță te poți bucura (slavă traficului infernal!) de 30 de minute de timp în mașină singur spre muncă. Iată un moment perfect pentru a-ți pune un exercițiu ghidat de meditație!




Pasul 5 - Analizează progresul


Progress is impossible without change, and those who cannot change their minds cannot change anything - George Bernard Shaw


Schimbarea și evoluția sunt puncte cheie în acest proces de realizare a obiectivelor SMART. De aceea voi sublinia încă odată importanță unui plan și a unei introspecții bine făcute asupra modului de implementare.


Ca întrebări suplimentare la analiza obiceiurilor tale, poți lua în considerare întrebări de genul:

  • Ce altceva mai fac când mă trezesc?

  • Este la fel în fiecare dimineață?

  • Ce diferă în timpul săptămânii? Ce diferă în weekend?

  • Pot să fac asta timp de 30 de zile neîntrerupt? Ce m-ar împiedica?


Acest tip de întrebări îți vor arăta că sunt și excepții de la soluția găsită de tine. Poate că în anumite zile nu ești singur în mașină, în altele trebuie să pleci mai de dimineață și în weekend cu siguranță ai alt program. Cu cât pui pe foaie mai multe detalii, cu atât mai ușor îți va fi să implementezi un proces și să te poți ține de el.


Dacă lucrurile devin prea stufoase, îți reamintesc din nou că poți folosi modelele noastre de planificare, absolut GRATUIT. Le poți descărca AICI.


OK. Ai trecut prin metoda SMART, ți-ai definit obiectivul, ți-ai găsit motivația, ai identificat posibilitățile, ai prioritizat metodele, ți-ai creat un proces și ai încercat chiar să-l și implementezi. Însă nu merge.


Copiii îți fac o mulțime de nervi în mașină, până când pui tu meditația ghidată îți taie cineva calea și nici țigarea nu poți să o fumezi dimineața pentru că nu-ți place cafeaua decofeinizată iar la ceai nu merge oricum ai da-o.


Ce e de făcut? O mulțime de lucruri!


Poți să vezi de ce nu stau copiii cuminți (sau măcar relativ liniștiți) în mașină și să tratezi problema explicându-le faptul că nu îți e bine dacă fac asta sau poți să le impui chiar o regulă mai strictă. Sau poate că și ei sunt frustrați de câte ceva de la școală, ceva ce poate fi rezolvat.


Dacă nu poți fi atent la exercițiul de meditație, caută ceva cu o coloană sonoră mai stimulantă sau mai relaxantă pentru tine. Cât despre țigări, cu siguranță există soluții, fie și o gură mică din cafeaua ta normală plus fumarea unei singure țigări cât să calmeze nervii. Cu siguranță surorile ei vor veni una după cealaltă în mașină ca adjuvant meditativ, după ce coboară copii. Iar dacă nu fumezi în mașină, cu atât mai bine, prima țigare la o cafea tare la muncă va deveni în timp un moment foarte așteptat.


Concluzie: Unele obiective sunt mai ușoare și presupun sarcini clar definite și/sau repetitive. Acolo este suficientă o scurtă analiză a timpului disponibil și a locului unde potfi efectuate.


În cazuri mai complexe, așa cum de multe ori este cazul în viața reală, obiectivele noastre sunt greu de definit și metodele de a ajunge acolo sunt dificil de implementat. De aceea, lipsa unui plan adaptativ este o piatră de încercare deja crăpată. Iar lipsa completă a unui plan este garanția eșecului. Sper că acest articol să-ți fie de ajutor în realizarea obiectivelor SMART în noul an și nu numai.


Mult Succes!

bottom of page