top of page

Atinge-ti Scopurile! Cum Setezi Obiective SMART pentru 2019


Obiective SMART in 2019

2019 deja e aici iar tu probabil te gândești la obiectivele not-so-SMART pe care ți le-ai propus anul asta și cum lucrurile vor funcționa altfel decât în trecut. Și, cine știe, dacă ești o persoană mai organizată, te gândești chiar la modul în care îți vei defini obiectivele.


Sunt șanse mari să mai fi trecut deja prin proces: ți-ai pus în minte să faci ceva, ai încercat iar după câteva zile sau săptămâni ți-ai pierdut motivația și ai eșuat lamentabil.


Începutul anilor aduce de obicei astfel de preocupări și adesea promisiuni cum ar fi "să slăbesc mai mult", "să câștig mai mulți bani", "să fiu mai fericit în dragoste". Din nefericire însă, majoritatea dintre noi dau greș an de an, până când renunță cu totul la a-și mai propune în mod oficial să facă ceva. Ori în acel moment, după cum spunea Lewis Carroll, dacă nu știi încotro te îndrepți, orice drum ai lua o să te ducă acolo.


Goal setting-ul ca și proces reprezintă dezvoltarea unui plan de acțiune menit să ghideze și să motiveze o persoană spre atingerea unui obiectiv. Contrar practicii comune, procesul de setare a unui scop presupune niște criterii pentru a-i asigura succesul. Una dintre metode (și aici abundă internetul de surse de documentație) ar fi metoda SMART.


Un sfat sincer ar fi să începi cu un singur scop, spre exemplu "vreau să slăbesc", pe care să-l diseci și să-l treci prin metoda SMART de setare a scopurilor. Fiecare dintre noi gândește diferit și vei vedea probabil cum procesul în cazul tău va trebui modificat pe ici pe colo ca să-ți convină 100%.


Odată ce ai învățat cum să îți setezi scopurile într-un mod adaptat la stilul tău de gândire, poți face asta practic pentru tot ceea ce-ți dorești să realizezi.


Metoda SMART pentru definirea scopurilor presupune câteva criterii pe care le vom exemplifica mai jos. Dar înainte de a face asta, încă un mic sfat: ia-ți o foaie și un pix în timp ce treci prin astfel de metode și procese de setarea a obiectivelor SMART. Vei avea nevoie.


Acronimul SMART de setare a obiectivelor înseamnă:

S - Specific

M - Măsurabil

A - Accesibil

R - Relevant

T - Încadrabil în Timp




Obiective SMART - Specific

Specific


Pentru a face un obiectiv SMART să fie specific, încearcă să furnizezi informații despre caracteristicile acelui anumit obiectiv. El devine SMART în momentul în care indică exact ceea ce se dorește să se obțină și nu lasă loc de interpretări. Să continuăm cu exemplul de mai sus cu slăbitul. Nu este de ajuns să spui "vreau să slăbesc". E vag, nu-ți dă exact o direcție și nu permite măsurarea progresului. Încearcă mai degrabă "vreau să slăbesc 12 kg anul acesta mâncând mai sănătos ca până acum și făcând mişcare săptămânal".




Obiective SMART - Masurabil

Măsurabil


Scopul tău trebuie neapărat să fie măsurabil. Altfel cum îți vei da seama de la lună la lună cât ai slăbit? Trebuie să incluzi cifre exacte, date care îți vor permite măsurarea exactă a progresului. Pe lângă asta, dacă un obiectiv este măsurabil, te va ajuta și la credibilitatea scopului, după cum vom vedea în pasul următor.


În consecință, vom lua obiectivul de mai sus și îl vom transforma în "vreau să slăbesc 12 kg în 2019, câte 4 kg pe lună, mâncând mai sănătos ca până acum și făcând mişcare săptămânal".




Obiective SMART - Accesibil

Accesibil


Bănuiesc că nu ai auzit până acum de zona Goldilocks. Chiar dacă ai auzit, bănuiesc și mai puternic că nu reușești să faci nici o legătură între obiectivele SMART și acest cuvânt.


Goldilocks provine dintr-o poveste americană. Este o fetită care se rătăcește într-o pădure și ajunge în casa unor urși. Aici găsește pe masă 3 castroane cu mâncare, dintre care unul era prea rece, unul prea fierbinte, dar unul era fix cum trebuie, așa că decide să se îndestuleze.


Această metaforă (zona Goldilocks) este folosită des, atât în procesele de management cât și în alte sfere cum ar fi de exemplu astronomia, pentru a descrie zona perfectă pentru dezvoltarea anumitor condiții.


Ce legătură are cu obiectivele noastre SMART? Ei bine, în momentul în care îți setezi un scop, dacă este prea fantezist, nu îl vei crede și, în consecință, nu vei purcede spre realizarea lui. Dacă este prea ușor de atins, nu vei simți nici un sentiment de împlinire la atingerea lui și cel mai probabil vei dezvolta iarăși un resentiment față de realizarea structurată a unui scop.


De aceea spuneam că, dacă scopurile sunt măsurabile, ele ne vor ajuta. Pe măsură ce observi un progres al unui obiectiv care nu este nici prea greu, nici prea ușor, obiectivul devine din ce în ce mai realist și mai credibil pentru tine.


Ca să facem scopul nostru să fie accesibil, va trebui să-l modificăm puțin. Sigur, nu vrei să aștepți până la sfârșitul anului să ajungi în formă, mai ales că vine vara undeva pe la mijlocul anului, însă parcă 4 kg pe lună e cam mult. Intervin perioade în care vei avea lipsa de timp, plecări, lipsa de chef, șamd.


Că să facem scopul nostru accesibil hai să încercăm să fim mai realiști. "Vreau să slăbesc 12 kg în 2019, minim câte 2 kg pe lună, mâncând mai sănătos ca până acum și făcând mişcare săptămânal". Așa-i că deja începe să sune mai realizabil?




Obiective SMART - Relevant

Relevant


Relevanța e subiectivă. Ea se referă la ce înseamnă acel obiectiv pentru tine și unde se încadrează într-un cadru general mai larg în viața ta.


Ca regulă generală, nu ar trebui să-ți setezi obiective SMART care nu sunt congruente cu personalitatea și cu direcția pe care o dorești în viață.


Dacă vrei să fii antreprenor spre exemplu doar dintr-o presiune socială, dar ești genul de om care se mulțumește cu un serviciu de la 9 la 6 și un salariu lunar, nu va funcționa.


Chiar dacă îți dorești un succes financiar răsunător, asta vine la pachet cu muncă foarte multă, risc și stres. Dacă nu ești atras spre un stil de viață care să le cuprindă, setarea unui astfel de scop îți va aduce doar insucces și timp irosit pe lucruri inutile pentru tine.




Obiective SMART - Incadrat in Timp

Încadrat în Timp


Deși multora dintre noi nu le place să aibă un deadline, asta nu face că deadline-urile să fie inutile. Dimpotrivă.


Încadrarea în timp se referă la faptul că scopul nostru trebuie și el ancorat undeva într-un interval de timp, cazul contrar ducând la procrastinare și la muncă dezorganizată, în zadar. Încadrarea în timp conferă sens și importanță efortului tău.


Până acum avem "vreau să slăbesc 12 kg în 2019, câte 2 kg pe lună, mâncând mai sănătos ca până acum și făcând mişcare săptămânal". Ca să fie un obiectiv SMART, îl putem aduce la o formă chiar și mai precisă.


"Vreau să slăbesc 12 kg până la 1 Iulie 2019. Progresul va fi de 2 kg pe lună, adică 0,5. kg pe săptămână. Voi realia asta mâncând mai sănătos ca până acum și făcând mişcare săptămânal". Viitorul sună bine, nu-i așa? Față de un simplu "vreau să slăbesc", aș spune că deja ne îndreptăm spre ceva mai concret.


Dacă lucrurile devin prea stufoase, să știi că poți folosi modelele noastre de planificare, absolut GRATUIT. Le poți descărca AICI.


Fără să menționez alte avantaje mai complexe ale obiectivelor SMART, deja ne dăm ușor seama că:

  • sună mai credibil

  • e realizabil și realist

  • oferă un plan de acțiune, fie el cât de sumar, care poate fi susținut chiar și atunci când ai o săptămână mai slabă

  • oferă clar motivație, mai ales dacă reușești să te menții în față progresului estimat

  • chiar dacă nu reușești și să spunem că slăbești doar 10 kg până în iulie, este totuși un progres notabil care te va încuraja să continui


Model setarea obiectivelor SMART

Înainte de a te entuziasma foarte tare, atenție totuși la a face prea multe lucruri dintr-o dată. Una dintre cele mai comune greșeli în setarea scopurilor este să încerci să faci multe lucruri în același timp.


Mai ales dacă ești novice în setarea obiectivelor, izolează-ți cea mai mare dorința la începutul acestui an și aplică această metodă DOAR acolo. Pe foaie metoda sună bine, însă în realitate intervin multe obstacole și dacă nu îți concentrezi eforturile corespunzător, atunci vei sfârși prin a avea obiective multe, nerealizabile (adu-ți aminte de zona Goldilocks!) și îți vei pune singur piedică.


Ține bine minte că iepurii nu se împușcă mai mulți dintr-un foc decât în proverbe și în cazuri excepționale.


Succes!


PS: Ne-ar face mare plăcere să-ți fim de ajutor în realizarea scopurilor. Dacă ai avut probleme în trecut cu atingerea obiectivelor SMART, ne poți scrie mai jos obiectivul cu care ai întâmpinat dificultăți și care au fost acelea

Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page