top of page

Ghid cariera: cum te angajezi part time ca student in 2018

Timp efectiv de citire: ~12 min


Ghid cariera: cum te angajezi part time ca student in 2018

Doar pentru că ești student, nu înseamnă că trebuie să stai neapărat într-o cameră de cămin înghesuită împreună cu 2 străini ciudați și să mănânci supă la plic cu cartofi prăjiți 3 ani de zile.


Opțiuni sunt multe: poți să aplici la internshipuri, joburi part time, ai la dispoziție tot felul de joburi online, iar oferta de locuri de muncă pentru studenți este destul de variată, mai ales în București.


Folosindu-se de un loc de muncă part time și având puțină educație financiară, mulți studenți reușesc să trăiască destul de confortabil păstrându-și demnitatea intactă. La fel poți și tu. Sau te poți apuca de antreprenoriat și poți culege roade substanțiale după ce termini facultatea, pentru că acolo roadele vin abia după ce ai acumulat ceva experiență. După cum spuneam și mai sus, soluții există, trebuie doar să vrei.




Oare am nevoie neaparata de un job part time ca student?


Ok, întrebarea poate suna stupid, însă cred că merită să te întrebi dacă un loc de muncă part time este chiar lucrul de care ai nevoie momentan.


Gândește-te bine și întreabă-te exact de ce anume vrei un loc de muncă part time. O faci doar pentru bani sau e și altceva la mijloc? Poate vrei să acumulezi experiență pe CV sau poate e un job online cool care îți place. Poate fi și un amestec de motive.


Dacă o faci doar pentru bani, e bine să ai un buget personal pus la punct, iar aici intră în ecuație educația financiara de care vorbeam mai sus.


"Ce buget? Doar sunt student."


Chiar și așa, sigur cheltui niște bani, iar țigările și cafeaua nu cred că se dau gratis în campus. Pune pe foaie banii care îți intră și cei care îți ies din buzunar periodic ca să îți dai seama care este suma de care ai nevoie lunar.


E o treabă plictisitoare și va trebui să te responsabilizezi puțin, însă este începutul unei strategii cel puțin câștigătoare pentru tine pe termen lung.


Si cine știe, poate nici măcar nu ai nevoie să te angajezi ci pur și simplu ai nevoie de un ban pe lângă ca să-ți fie bine. În acest caz joburile online sunt cel mai bun prieten al tău.


De la joburi care implică sondaje de opinie, până la cele care te pun să faci tranzacții online pentru alte persoane sau să faci review-uri pe site-uri, oferta de joburi online este variată iar câștigurile, deși mici la început, se pot acumula substanțial pe parcurs, mai ales dacă faci mai multe lucruri în același timp.




Gaseste-ti echilibrul - Locuri de munca pentru studenti

Echilibru intre viata de student si locul de munca

Deși este total de înțeles faptul că ai nevoie de bani (cine nu are?), să pui locul de muncă mai presus de studii este o greșeală. Momentan România trece printr-o acută criză a forței de muncă, iar asta se întâmplă de ceva ani buni.


Ce înseamnă asta pentru tine? Înseamnă că se caută oameni cu studii superioare și că angajatorii plătesc mai mult să aibă oameni calificați. În combinație cu niște aptitudini pe care le vei dezvolta ca profesionist într-un domeniu, diploma pentru care te pregătești îți va fi foarte folositoare pe viitor.


Nu mă înțelege greșit, nu vreau să spun faptul că locurile de muncă pentru studenți nu sunt ceea ce trebuie sau că n-ar trebui să îți găsești un loc de muncă part time de la început, însă este foarte important să îți dai seama cât de mult timp poți aloca unei astfel de activități.


Estimările te sfătuiesc să nu lucrezi mai mult de 15 ore pe săptămână ca student.


Vorbește cu potențialii angajatori și află cam câte ore ți se permite să muncești minim în fiecare săptămână. Explică-le faptul că pentru tine studiile sunt importante și stabilește-ți un prag de ore peste care nu vei munci. Fii sincer când vorbești cu ei și nu accepta un loc de muncă unde vei fi muncit mult și plătit foarte prost, altfel vei avea de pierdut.




Unde cauti un loc de munca part time

Unde gasesti un job pentru studenti

Bun, ai pus lucrurile pe foaie și ai decis că cea mai buna soluție este să îți iei un job part time. Foarte bine, însă, așa cum se întâmplă de obicei, dacă vrei bani, în primul rând trebuie să știi unde să cauți oportunitățile.


Deși ești abia la început și nu ai experiență în câmpul muncii, nu dispera, există soluții și pentru tine, la fel cum există și pentru mii de alți studenți care se află în aceeași situație în acest moment.


Având în vedere că trăim în secolul XXI, probabil primul loc în care trebuie să cauți sunt motoarele de căutare de joburi online (eJobs, BestJobs, Hipo, etc). Gândește-te la cum ai putea mai bine să îți pui în valoare abilitățile într-un CV și apoi filtrează joburile găsite după ceea ce te interesează, și anume cele part time.


Tips & Tricks de la profesioniști: Pregătește un CV personalizat pentru fiecare domeniu. Softurile de recrutare caută locurile de muncă în funcție de cuvintele cheie din job description (anunțul de postare a jobului), iar dacă tu vei întruni cât mai multe din acele condiții, vei fi găsit mai repede. Totuși evită înfloriturile în CV pentru că intervievatorii vor fi curioși în legătură cu experiența ta și îți vei da seama repede că nu merită efortul.


Pe internet totuși există și o altă abordare a căutării de locuri de muncă, și anume social media. Multe agenții și companii postează direct pe Facebook sau Linkedin și Twitter pozițiile pe care le au deschise și, de asemenea, acolo și răspund cel mai repede aplicanților.


Tips & tricks de la profesioniști: Caută pe internet informații despre subiect. La fel cum ai găsit acest blog, sunt cu siguranță multe altele care îți pot da sfaturi bune și utile în această direcție


Si la facultate poți găsi de muncă, deși poate uneori acest lucru nu este tocmai evident. Cu siguranță sunt evenimente de profil pe parcursul anului la care poți participa pentru a-ți depune CV-ul, iar dacă nu, încearcă să fii mai atent la detaliile anunțurilor de la aviziere. Sunt foarte mari șanse să găsești ceva pe acolo.


Agențiile de recrutare sunt o altă opțiune foarte bună. Gândește-te la ele ca la o agenție matrimonială, dar pentru joburi. Știu, suna amuzant, dar ele fix asta fac: caută angajatori pentru tine și angajați pentru firme. Așa că fă-ți un CV bun, intră pe Google și pe lângă angajatori direcți, fă-ți și o listă cu agenții la care să depui CV-ul. În România sunt foarte multe și cu siguranță nu vei avea probleme în a le găsi.


Cea mai clasică informație pe care ți-o pot da este să întrebi pe la prieteni, colegi de facultate și cunoștințe.


Deși sună a ceva evident, sunt sigur că încă n-ai făcut treaba asta serios și dacă am dreptate, să știi că ai putea avea de pierdut. Cuvântul și recomandarea cuiva, pe lângă un CV bun este ca un fel de scrisoare de intenție pe steroizi: te scoate în evidenţă și te califică mult mai bine în ochii unui angajator, așa că nu rata ocazia.




Cele mai bune tipuri de locuri de munca pentru studenti

Freelancing și Antreprenoriat

Freelancing si antreprenoriat in Romania

Dacă ai făcut o socoteală sumară după cum te-am sfătuit mai sus și ți-ai dat seama că vrei un loc de muncă part time doar pentru bani de buzunar mai mulți, o variantă super bună pentru viitorul tău (probabil cea mai bună pe termen lung) este să lucrezi ca freelancer și să începi să înveți ce înseamnă drumul către antreprenoriat.


România este țara în care antreprenoriatul prinde din ce în ce mai mult avânt în ultimii ani.


Freelancerul este un liber profesionist, ceea ce înseamnă că vei lucra pentru diverse persoane sau firme și ei te vor plăti. Cam ca electricianul care vine să schimbe tabloul electric, numai că tu vei face cu totul alte lucruri. Sper.


Pentru freelanceri există platforme multiple în care tu te vei înscrie și îți vei face un profil, după care vei intra în contact prin licitație cu clienți pe care vei încerca să-i convingi să îți acorde jobul respectiv.


Freelancingul este un precursor perfect al antreprenoriatului pentru că vei învăța să te vinzi și să înveți nevoile și modurile de exprimare ale clienților. Vezi aici 12 platforme de freelancing pe care poți câștiga bani ca freelancer la noi.


Părți bune: Îți faci singur programul și poți găsi jocuri care ți se potrivesc din orice domeniu, de la crearea de logo-uri, la articole din media.


Părți proaste: Rezultatele nu vin din prima, va trebui să înveți să te vinzi pe tine și produsele tale bine astfel încât să fii convingător în comunicare.



Retail


Oportunitati de joburi pentru studenti in retail

In retail este probabil cel mai ușor să găseşti un loc de muncă dacă nu ai experiență absolut deloc în nici un domeniu. Deși pe asta se bazează multă lume, locuri sunt suficiente pe piață și poți găsi unul relativ ușor.


Lucrul în retail presupune sarcini diverse, de la așezatul lucrurilor pe rafturi sau în depozit, la servicii de asistenţă clienți sau ajutor la descărcat marfă. Ca industrii paleta este largă, de la supermarketuri la magazine cu haine, oriunde există marfă expusă și un magazin fizic, vor exista joburi în retail.


Părți bune: Oferta suficientă pe piață, mai ales în preajma sărbătorilor și nu necesită experiență.


Părți proaste: Nu ai un program stabil, se lucrează și în weekenduri și adesea vor fi mai mulți candidați pe loc.


Tips & tricks de la profesioniști: Nu te mulțumi să aplici pe căile oficiale. Dacă chiar vrei un astfel de job, printează-ți CV-ul, echipează-te cu voie bună și un zâmbet mare (pentru că în retail se face și customer service) și du-te să întrebi la magazinele unde ți-ar plăcea să lucrezi. Este cel mai rapid mod de a lua fața celorlalți candidați. Nu te descuraja dacă nu merge din prima, încearcă pana îți iese, magazine cu siguranță sunt destule.



Horeca

Joburi part time in horeca

Daca nu ai auzit de horeca, să știi că este o abreviere și reprezintă serviciile din hoteluri, restaurante și cafenele. Sunt serviciile ce implică mâncare, iar locurile de muncă din acest domeniu variază de la ospătărie pânăă la a fi bucătar sau a spăla vase.


Deși nu este pentru toată lumea, pentru că implica un grad mare de atenție, energie și responsabilitate, poate fi o variantă ce aduce destul de mulți bani la nivel de studenție. Ca să nu mai spun că multe astfel de joburi oferă mâncare gratis.


Părți bune: Ai parte de mâncare gratis, posibil nu doar la locul de muncă ci și la pachet. Nu necesită experiență.


Părți proaste: Joburile din horeca implică responsabilitate, ore prelungite de muncă și program neregulat.



Baruri și Cluburi

Joburi studentesti in baruri si cluburi

Oarecum înrudită cu horeca, munca din baruri și cluburi este diferită. Nu implică mâncare cel mai adesea, ci doar băuturi, iar oferta de angajare este și mai variată. In cluburi te poți angaja ca ospătar, picolo, barman, promoter sau la garderobă.


La fel ca și locurile de muncă din horeca, munca prin baruri necesită un program neregulat și multă atenție, mai ales la orele de vârf când aglomerația este maximă și clienții sunt nerăbdători.


Părți bune: In orice oraș universitar există baruri suficiente cat să găsești un loc de muncă, iar programul este flexibil.


Părți proaste: Uneori va trebui să renunți la planurile de distracție pentru muncă, programul este adeseori de noapte și probabil va trebui să ai de-a face cu oameni beți.




Internship - Locuri de munca pentru studenti


O categorie specială este internship-ul. Dacă ești în ultimul an, folosește-te de timpul pe care îl ai ca să cauți un internship. Aceste oferte sunt adesea part time, iar beneficiile sunt foarte mari dacă alegi să obții un internship în domeniul în care dorești să activezi pe termen lung.


Internshipurile te pot ajuta să descoperi skill-uri noi, să-ți echilibrezi programul, să înveți detalii intime despre domeniul preferat, să vezi experți de acolo în acțiune și să înveți de la ei în timp ce ești plătit pentru asta.


Internship

Atenție însă, dacă alegi să urmezi un internship, este spre binele tău să ramai ceva vreme acolo. Așa că asigură-te că faci asta după ceva gândire serioasă.


Domeniul trebuie să fie motivant și interesant pentru tine. Asta te va ajuta să te ții de treabă și să obții rezultatele scontate care, ghici ce? Te vor motiva chiar și mai mult. Așa că du-te către ceva care te pasionează.




Tips & tricks angajare studenti

Aplică devreme


Dacă te duci dintr-un oraș mic într-un oraș universitar de calibru mai mare, ca București sau Cluj, aplică la joburi cam cu o lună înainte să înceapă facultatea. Pe măsură ce studenții vor veni, vor căuta de muncă destul de repede, dar dacă tu în acel moment deja ai mai multe interviuri stabilite și trebuie doar să te prezinți, ești deja cu doi pași în fața majorității.


Ieși în evidenţă


Multă lume folosește un template de CV plictisitor și uniform. Fii altfel și alege ceva puțin mai altfel, poate un template mai elegant ce implică niște culori sobre cu puțin verde sau albastru. O astfel de alegere va sigura atragerea atenției în favoarea ta. Nu exagera totuși foarte mult. Dacă îți faci CV-ul roz ca băiat și aplici pentru un post de ospătar la restaurantul militar, s-ar putea să te descalifici singur.


Ai grijă la ce ai postat pe social media


Ești la început de drum și dacă angajatorul nu te poate califica prin experiența de muncă, în schimb va căuta să te califice după ce informații are la dispoziție. Ca urmare, contul tău de Facebook, Pinterest și Twitter va fi luat cu siguranță la bani mărunţi.

 

Dacă ți-a plăcut, citește și

Cum să găgăseşti un job după absolvire
 
Cum te angajezi part time ca student in 2018 - Pinterest

Postări conexe

Afișează-le pe toate
bottom of page