top of page

Black Friday: Istoric si previziuni. Ce a fost in 2017, la ce ne putem astepta in 2018.

Timp efectiv de citire: ~ 10 min


Black Friday: Istoric si previziuni. Ce a fost in 2017, la ce ne putem astepta in 2018.

Odată cu toamna și cu începerea școlilor, ne bate la ușă cel mai cunoscut obicei consumerist de peste ocean: Black Friday. Și pentru că știm că și pe tine te-ar interesa să profiți de ocazie, ne-am propus să aruncăm o privire retrospectivă în diverse oferte de Black Friday de la magazinele online din România, atât pentru a forma niște așteptări informate cât și pentru a ne da seama unde ai putea căuta în 2018 reduceri la produse educative cum ar fi cursuri, seminari sau cărți.


De unde vine Black Friday?


Această zi este una dintre cele mai aglomerate și cunoscute evenimente de cumpărături din lume. Atât în SUA cât și în Europa, a devenit un adevărat fenomen. La baza fenomenului black friday stau două teorii populare, însă neverificate.


Prima spune că ofertele de Black Friday au făcut ca aglomerarea fizică din magazine să fie foarte mare și, ca o consecință, și cea de pe stradă. Asta se presupune a făcut ca după primele 24 de ore de cumpărături, străzile și parcările să fie înnegrite de urme de cauciuc asuprit de greutatea produselor.


A doua teorie spune că Black Friday a fost denumită așa tot datorită politicii de reduceri masive în scopul epuizării de stoc a produselor vechi, dar de data aceasta din alt punct de vedere. Pe vremuri (sau poate și acum) pierderile se înregistrau cu cerneală roșie și profiturile cu cerneală neagră. În urma profiturilor făcute după vânzările de toamnă, se spune că multe mici business-uri din SUA care profitau la maxim de Black Friday, sfârșeau scurta perioada prin a avea carnetele pline doar cu cerneală neagră.


Mai multe despre Black Friday aici.


Indiferent de originea denumirii, cert este că această sărbătoare consumeristă a prins foarte bine la români. Majoritatea magazinelor online din țară încearcă să profite cât mai mult, nu doar de Black Friday-ul tradițional american, cât și de întreaga perioada de dinainte și după, oferind reduceri de tot felul.


Black Friday la EMAG 2018

Reduceri la cel mai mare magazin online din țară: Emag


Bineînțeles, nu puteam face o trecere în revistă a ofertelor de Black Friday fără să luăm în considerare cel mai mare magazin online din România, și anume Emag.


Începând cu 2015, reducerile acordate și campania în jurul fenomenului a luat o amploare mare la Emag, până când a ajuns să aibă la vânzare aproximativ 2.000.000 de produse în 2017. Acestea acoperă o gama variată, de la seturi de icoane până la lingouri de aur.


Anul trecut, pe lângă reduceri ce se situau în jurul procentului de 50% pentru fiecare dintre marile categorii de produse cum ar fi electronice, electrocasnice, aparate foto, video, mobilă, îmbrăcăminte, încălțăminte și biciclete, Emag avea și oferte foarte generoase pentru cărți.


Așteptările sunt mari, și există posibilitatea ca aceleași categorii de produse (care nu sunt puține) să fie aliniate și anul acesta pentru Black Friday.


Ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi ceva de la Emag anul acesta de Black Friday:


  • Fă-È›i o lista din timp cu ceea ce vrei să cumperi ca să nu stai să cauÈ›i È™i să faci comparaÈ›ii în timp ce produsele uÈ™or, uÈ™or părăsesc stocul pe parcursul zilei.


  • UrmăreÈ™te preÈ›urile ca să poÈ›i vedea cum au scăzut/urcat È™i ca să îți dai seama dacă se merită să cumperi acum ceea ce îți doreșți. MulÈ›i comercianÈ›i practică umflarea preÈ›urilor înainte, tocmai ca să poată să aibă de unde oferi reduceri de Black Friday.


  • Fă-È›i un cont pe site È™i salvează acolo datele de plată pentru a putea cumpăra dintr-un singur click. De Black Friday în primele minute, respectiv ore lucrurile se vând atât de repede încât sunt mari È™anse să nu apuci nimic dacă nu eÈ™ti pregătit. Viteza cu care efectuezi o tranzacÈ›ie e vitală.


  • Dacă eÈ™ti utilizator de smartphone, îți poÈ›i instala È™i aplicaÈ›ia de la Emag că să primeÈ™ti notificări în legătură cu statusul comenzilor È™i cu ofertele disponibile.



Black Friday la carti in 2018


Black Friday la cărți


Din fericire, nu doar electrocasnicele sau telefoanele fac obiectul acestor reduceri, ci și cursuri, cărți, semnării și în general orice resurse de care te-ai putea bucură pentru a-ți spori cultură, abilitățile și șansele de angajare și de dezvoltare personală sau profesională.


Așa că după ce am trecut în revistă cele necesare pentru un shopping mai reușit pe EMAG, acum vom intră în lumea vânzătorilor de cultură, pregătire profesională și informație de pe piața din România.


În cazul cărților, la fel ca și în cazul de mai sus, sfatul nostru ar fi să scoți lista de shopping și să o sufli de praf, pentru că există o mare posibilitate ca o parte din ea să poată fi achiziționată la prețuri bune anul acesta de Black Friday.


Oricât de bine echipată ar fi biblioteca ta, cu siguranță există și alte cărți pe care le vrei, iar marile reduceri de Black Friday reprezintă momentul oportun.

Editurile au oferit anul trecut discount-uri spectaculoase, de până la 80-90%. Reducerile au fost întâlnite atât la cărțile românești, cât și la cele în limba engleză. De asemenea, foarte multe librării virtuale au în ofertă și cărți în format digital.

În 2017 Libris a avut o strategie de marketing foarte bună, asigurând transportul tuturor comenzilor pe teritoriul României absolut gratuit, lucru care le-a adus un profit foarte frumos și a făcut mulți clienți fericiți. Tot Libris a asigurat cumpărătorilor și o surpriză gratuită pe data de 21 noiembrie 2017- un cadou misterios asigurat fiecărei comenzi. Cred că ne putem aștepta ca și în 2018 Libris să vină cu oferte frumoase de Black Friday, deci stați cu ochii pe ei.



Edituri care vand carti de Black Friday in 2018


Nemira este și ea una dintre editurile cunoscute pentru reducerile acordate în perioada aceasta. În 2017, Nemira a acordat reduceri de până la 89% la peste 800 de titluri.


Anul trecut Cărturești a avut reduceri cuprinse între 20 și 70% pentru cărți, cadouri și filme pentru toate gusturile. Reducerile au favorizat mai ales cărțile în limba engleză. Cărturești a avut un Black Friday în spiritul american tradițional în 2017 și a păstrat oferta strict pentru 24 de ore.


La Elefant, anul trecut reducerile au urcat până la 90 de procente. Multe din cele peste 100.000 de titluri de pe Elefant au fost oferite la prețuri care au rivalizat cu vânzători de calibru precum Amazon. Reducerile de anul acesta aici.


Pe lângă cărți, Elefant a oferit și vouchere de reduceri de 100 de euro la Vodafone și chiar la mașini precum Fiat și Mini Cooper.


Va sfătuim, pentru rapiditatea comenzii, să nu faceți comandă online cu livrare, ci printr-unul din cele peste 40 de pick-up point-uri pe care Elefant le are dispuse în București.


La Okian reducerile de Black Friday de obicei nu se limitează numai la cărți. Cei de acolo au oferte bune și la jocuri (educative, board games, puzzles), accesorii și cadouri, precum și collectibles pentru cei mai mari fani Game of Thrones, Harry Potter și altele. Reducerile de anul acesta aici.


Pe lângă cele enumerate mai sus, merită menționate și alte magazine online precum: editura For You, Book City, Cartepedia, editura Litera, editura Humanitas, Diverta sau Books-Express.



Black Friday 2018 la cursuri și traininguri


Black Friday la cursuri și traininguri


Nu știu dacă ți-ai pus problema până acum de a achiziționa și alte lucruri de Black Friday în afară de chestiile uzuale ca cele discutate mai sus. Dacă însă vrei să faci o schimbare în rutina cumpărăturilor de toamnă, anul acesta poți alege să investești în tine și să cheltui bugetul alocat reducerilor de sezon pe cursuri și traininguri.


Oferta este bogată, de la cursuri de dans, balet și fotografie, până la cursuri online de programare sau marketing. Cu siguranță au fost momente când ți-ai dorit să știi mai multe. Ei bine, acum poți fi omul gospodar câte își face iarna car și vara sanie și poți profita de reducerile de Black Friday pentru a te înscrie la un curs ce îți va folosi pe viitor.


Bridge Study Language House acorda în 2017 reduceri de 40% la înscrierile la cursurile de engleză, germană sau franceză. Cursurile lor au în componenţă 30 de ore şi se desfăşoară pe o durată de 6 săptămâni cu 2 şedinţe pe săptămână, de obicei de la 18.30 la 21.00. Detalii pe https://www.blsh.ro/


Codecs este o altă firmă de cursuri, traininguri și programe de management ce oferă reduceri de Black Friday. Anul trecut majoritatea cursurilor lor au fost reduse cu 20% deci, probabil, ne putem aștepta la reduceri și în 2018. Trainingurile lor includ management, sales și team effectiveness.


Reduceri de 25% la majoritatea trainingurilor și a cursurilor au avut în 2017 și cei de la Credis. Oferta a acoperit în special cursurile pentru programare, rețelistică, software testing și lucru în mediul digital. Într-o Românie orientată din ce în ce mai mult spre IT, oferta sună bine.


O ofertă inedită poate veni și din partea celor de la Vreau să fiu stewardesa. Dacă visul tău a fost vreodată să fii stewardesă și nu ai găsit curajul, oferta acestora includea în 2017 următoarele cursuri, toate la 50% reducere.

  • English for Cabin Crew

  • Curs pregătitor pentru interviul la o companie aeriană

  • Corporate Cabin Crew Training – Silver Service & Etiquette


Reduceri de Black Friday 2018 la Fundatia Calea Victoriei

Un mare concurent pe piața cursurilor din București este Fundația Calea Victoriei, la care am apelat și noi cu succes în mai multe dăți. Aceștia oferă o mare varietate de cursuri reduse de Black Friday cât și mai devreme de această dată. Cursurile oferite în cadrul fundației includ fotografie, machiaj, improvizație, astronomie, blogging și NLP. Se merită să treci pe la ei pentru o ofertă completă.


Ce-ai zice de niște cursuri creative? Fie că e vorba de marketing digital, copywriting, etichetă în afaceri sau planificarea evenimentelor, cei de la Cursuri Creative, te pot ajuta. Oferta lor de Black Friday de anul trecut includea un curs cumpărat și unul oferit gratis.


Bineînțeles, nu putem uita nici de platformele online. Una dintre cele mai mari platforme de cursuri online este Udemy care s-a lansat recent și în România.


Aici poți găsi informații și cursuri cam despre orice. De obicei cursurile gratuite oferă informație mai puțin structurată decât cele plătite. O strategie foarte bună este să intri din timp pe platformă, să adaugi în wishlist ceea ce-ți dorești iar apoi când vor veni reducerile de Black Friday să observi diferența și să vezi dacă îți convine. Udemy obișnuiește să facă reduceri la cursuri și de 95% uneori, și în special de Black Friday.

 

Dacă ți-a plăcut, citește și

Top 7 carti de dezvoltare profesionala pe care ar trebui sa le citesti in 2018
 

bottom of page