Romania - Cehia. Ghid practic de diferente interculturale pentru corporatisti
În prezent, în România, aproape trei sferturi din efectivul total de salariați sunt angajați ai sectorului privat. O mare parte din acest număr o reprezintă angajați pentru diverse corporații ce au o prezență puternică pe piața românească. Printre cerințele postului se numără adesea și călătoriile în interes de serviciu în afară țării. Majoritatea sunt tineri si acesta este genul de loc de muncă pe care și-l doresc cu predilecție. Puțini sunt cu adevărat conștienți că, printre alte obstacole pe care trebuie să le depășească, un angajat al unei filiale multinaționale riscă să fie victima unor mari diferențe culturale profesionale.
În sprijinul acestora am alcătuit un ghid de diferențe dintre modul în care noi românii gândim, luăm decizii și comunicăm și națiunile care se află în topul numărului de imigranți. Comparațiile vă vor arăta poziția mentalității românești generale vizavi de tiparul uneia dintre țări. Profilele au fost alcătuite cu date extrase de organizații mondiale ce oferă traininguri în acest sens cum ar fi https://www.communicaid.com sau http://www.tmaworld.com/.
Acest articol va face parte dintr-o serie de 17 articole ce va evidenția diferențele culturale dintre Romania și alte 17 țări și pe care o puteți găsi aici. Astăzi ne vom uita la diferențele cultural-profesionale dintre
O țară europeană care a fost recent sub lumina reflectoarelor este Cehia. Deși nu atrage la fel de mulți locuitori precum alte țări cum sunt cele nordice spre exemplu, românii se duc totuși la muncă și aici. Industria în Cehia este suficient de puternică încât să atragă români cu salarii de peste 2000 de euro în uzine. Calitatea vieții acestora însă este pusă sub semnul întrebării de normele de protecția muncii existene acolo. Anul trecut s-a descoperit faptul că între cele două țări există un adevărat exod neoficial al românilor care vor să lucreze, exod care uneori costă vieți. Haideți să vedem împreună un rezumat al principalelor asemănări și diferențe dintre noi și Cehia și apoi vom vorbi în parte despre câteva dintre acestea.
Comunicare (Rațională vs Afectivă)
Mentalitatea românească
Lucrurile se fac bine în România atunci când există relații interumane. Reuniunile sociale (cu băutură și mâncare) reprezintă oportunități bune pentru construirea de relații de afaceri. Românii sunt foarte ospitalieri și se bucură de socializare, care implică, în general, multă mâncare și băutură. Este obișnuit, de exemplu, să oferiți mâncare și băutură în timpul unei întâlniri, care va începe întotdeauna cu mici discuții care nu au legătură cu munca.
În ciuda preferinței puternice pentru consolidarea relațiilor interumane, în România nu există o mentalitate a serviciilor pentru clienți. În cadrul comunismului, atenția acordată clienților nu exista - oamenii erau plătiți indiferent de cât de bine își făceau munca.
Mentalitatea cehă
Cehii sunt preponderent raționali. Ei nu au nevoie să-și cunoască deosebit de bine partenerii pentru a face afaceri cu ei. La început pot părea oarecum distanți pentru că nu oferă informații personale în scopul de a construi rapport. O relație se poate dezvolta însă după un contact mai frecvent, dar, chiar și atunci, pentru cehi este normal să separe afacerile de cercurile sociale. Chiar și după mulți ani, colegii s-ar putea să nu se cunoască foarte bine în mod privat. După zeci de ani de comunism în care s-a trăit cu teama poliției secrete, mulți cehi sunt reticenți în a se apropia prea repede de străini. Construirea unei relații strânse de încredere durează. În ciuda acestui fapt, oamenii sunt totuși primitori.
Afacerile se fac atât oficial cât și neoficial iar networkingul se face în restaurante și baruri, rareori la cineva acasă.
Cehii sunt mândri de posesiunile lor materiale și ar putea dori să vi le prezinte, la fel ca și confortul de care pot dispune acasă. Cu toate acestea, o asemenea comparație ar putea să îi facă să pară inferiori, lucru de care se tem.Cehii nu sunt obișnuiți să facă așa numitul small talk și de obicei trec direct la subiect fără menajamente.
Luarea deciziilor (Risc - Siguranță)
Mentalitatea românească
Românii sunt extrem de orientați către siguranță. Ei muncesc din greu pentru a crea condiții stabile de trai. Le place senzația de sigurantă atunci când riscul este minimizat și rezultatul este sigur. Nu sunt, în general, considera a fi foarte antreprenoriali. In prezent, economia rămane dominată de industrie, sectorul serviciilor rămanand în urma altor state est-europene.
Mentalitatea cehă
Cehii preferă să reducă riscurile și să fie siguri de rezultat. Le place să funcționeze într-un mediu controlat și sigur și nu își vor asuma riscuri inutile. Tendința de aversiune față de risc se reflectă și în stilul lor calm de a comunica. Cehii sunt cunoscuți pentru capacitățile lor de negociere și pentru evitarea conflictelor. Poporul ceh este cunoscut și pentru revolta lor pașnică împotriva comunismului, cunoscută și ca Revoluția de Catifea din 1989. Republica Cehă a luat ființă în 1993, fără referendum și fără violență atunci când poporul ceh și-a luat brusc rămas bun de la veciniilor slovaci.
Cehilor le place să aibă o doză mare de siguranță în viața de zi cu zi și au grijă să-și asigure această siguranță prin economii și prin asigurări. De aceea, nu le place foarte mult ideea de datorie. Odată ce își știu posesiunile în siguranță, își pot asuma restul de riscuri cu inima împăcată.
În Cehia există birocrație puternică. Antreprenoriatul și afacerile mari deopotrivă trec prin proceduri anevoioase, deși există inițiative de a trece la sisteme mai simple prin prisma aderării la UE.
Raționament (Simplu - Complex)
Mentalitatea românească
Românii tind spre complexitate în gândire și în modul de comunicare. Majoritatea românilor iubesc filosofia și le place să dezbată idei. Discuțiile filosofice lungi sunt frecvente la cină, când oamenii se incălzesc și începe să curgă conversația. Competențele retorice sunt recunoscute ca un atribut important al unei persoane. Există o serie de intelectuali români care sunt foarte apreciați atât în România, cât și pe plan internațional. Printre ei se numără și autorul și filozoful Mircea Eliade, Eugene Ionesco (dramaturg), Constantin Brâncuși (sculptor).
Mentalitatea cehă
Cehii preferă abordarea directă. Le place genul de implementare rapidă și nu petrec de obicei foarte mult timp căutând întregul context. Dacă au de ales, aleg un proces prin care informațiile nonesentiale sunt filtrate cumva din comunicare. Le place totuși să aibă puțin mai multe detalii decât americanii, care sunt iubitori de informație în stil stil bullet-point.
Ordinea și structura este importantă pentru cehi. Întâlnirile de obicei sunt planificate în avans. Lucrurile din agendă sunt luate pe rând, iar abaterile de la subiect nu sunt privite cu ochi buni. După ședințe, de obicei se stabilesc puncte de acțiune care se confirmă în scris. Prezentatorilor li se cere să își fi făcut temele și să fie bine informați pentru a susține argumentul din toate punctele de vedere. Feedback-ul nu se dă în stil liber și direct. Istoria i-a învățat pe cehi să fie precauți și rezervați. Asta nu înseamnă totuși că informația nu circulă, doar că trebuie obținută uneori pe cale mai puțin oficială. În Cehia, acest mod de comunicare poartă numele de "JPP", ceea ce se traduce prin "bârfă".
Dacă doriți profilul detaliat pentru fiecare dintre aspectele menționate, vă rugăm să ne lăsați un comment mai jos cu numele și adresa de email și vă vom trimite profilul complet.
Iar dacă v-a plăcut, citiți și