top of page

Cum Scapi De Un Obicei Prost


Cum Scapi de Obiceiurile Proaste

Cu siguranță că ai observat cât de ușor este să cazi în patima unor obiceiuri proaste:

  • Să mănânci junk food

  • Să pierzi ore în È™ir pe canapea la TV

  • Să întârzii

  • Să procrastinezi

  • Să fumezi

  • Să îți rozi unghiile


Nu există limită când vine vorba de obiceiuri proaste. Lista ar putea continua la nesfârșit. Partea cea mai neplăcută e faptul că e mult mai ușor să îți formezi un obicei prost decât unul bun. Obiceiurile bune, construite de la 0, necesită voință pe o perioada susținută și implică de obicei amânarea unei plăceri imediate, pe când un obicei prost oferă de obicei o plăcere pe moment și, într-un mod subversiv, îți aduce și unele avantaje uneori.


Ce e de făcut? Este o întrebare bună, dar poate nu cea mai bună. Cum e de făcut? este o întrebare mult mai potrivită. Obieiurile se formează într-un anume mod și se transformă urmărind același proces cu insistență.


Hai să vedem cum.

Cum funcționează un obicei


On obicei este o rutină. Deși toți spunem că detestăm să trăim într-o rutină, fiecare avem rutina noastră zilnică ce uneori își face singură de cap și fără voia noastră.


Pentru a crea o rutină ai nevoie de 3 elemente:

  • Factor declanÈ™ator

  • Rutina în sine

  • Recompensa de după

Charles Duhigg descrie foarte bine acest proces în cartea sa The Power of Habit. Hai să vedem cum se declanșează formarea unui obicei și cum funcționează în viața de zi cu zi.


Pasul unu - Factorul declanșator Îți sună telefonul. Acesta este factorul care declanșează un comportament. În funcție de experiențele tale anterioare vei alege să faci ceva atunci când întâmpini această situație.


Pasul doi - Rutina Fie răspunzi la telefon, fie te uiți la cine sună și decizi dacă răspunzi sau nu. Ambele variante sunt probabile și nu se exclud reciproc. Dar, cum un obicei este un obicei, vei observa că oamenii care tind să răspundă imediat la telefon în general, fac asta mai tot timpul, indiferent de cine sună și uneori nici nu se uită la apelant.


Pasul trei - Recompensa Afli cine a sunat și cu ce intenție. Curiozitatea îți este satisfăcută.


Cum schimbi un obicei prost


Acum că știi cum se formează un obicei, nu ar fi rău să îți iei o foaie și un pix și să te gândeșți la ceea ce faci tu la fel în fiecare zi.


Poate fumezi imediat ce se face cafeaua sau poate că imediat ce te trezești te duci la baie dar te speli pe dinți abia mai târziu. Poate că la serviciu tu și colegii tăi aveți un cod secret pentru prânz și te-ai obișnuit să te ridici imediat ce auzi un anume cuvânt. Orice ar fi, cu toții avem obiceiuri și rutine. Identifică-le pe ale tale și decide care sunt cele pe care vrei să le schimbi.


Dacă vorbești cu cineva pe tema obiceiurilor, sigur vei auzi că e vorba de voință, de stress și că e greu. Aș tinde să spun că nu e neapărat cazul intotdeauna.


În primul rând trebuie să îți analizezi comportamentul și obiceiurile zilnice, de unde și exercițiul de mai sus. Având în vedere că obiceiurile pe care le ai și vrei să le schimbi sunt destul de întărite și de vechi, ele trebuiesc schimbate și nu eliminate. Dacă încerci să îți schimbi obiceiurile tăindu-le de la radacină, vei eșua. Cel mai bun rezultat îl vei obține dacă le transformi în obiceiuri bune.


De aceea, factorul declanșator este un punct cheie. Odată ce ți-ai identificat obiceiurile, mai treci încă odată prin ele și gândește-te la cele proaste. Când se produc? Ce le determină? După ce anume urmează acel comportament de fiecare dată? Fiecare din ele are un factor determinant.


Odată ce ai identificat acest aspect putem trece la pasul următor.


Acum va trebui să alegi cu ce vei schimba acel obicei. Dacă obișnuiești să îți aprinzi țigarea imediat ce îți pui cafea în cană, anticiparea combinației de cafea plus țigare îți dă dorință, iar creierul elimină dopamină în urma actului în sine de a fuma.


Pentru asta aș spune pe bună dreptate că ai nevoie de ceva care să te ducă departe de țigări în acel moment, dar în același timp să fie benefic. Atenție, nu vorbim de lăsat de ţigări aici, ci doar de eliminarea obiceiului de a fuma imediat după cafea. Pentru a avea succes, ai putea să nu te speli pe dinți imediat după ce te trezești și apoi, după ce îți torni cafeaua în cană, să ieși din bucătărie și să te speli pe dinți.


Astfel ai urmărit procesul obiceiului dar ai schimbat comportamentul. Iar obiceiul de a te spăla pe dinți imediat după ce trezești poate rămâne relativ neschimbat prin faptul că te speli atunci pe față.


Bine, bine, vei spune, dar nu e același lucru!


Bineînțeles. Pentru ca un obicei să aibă succes ne lipsește componenta numărul 3 a ecuației: recompensa.


Dacă nu te vei recompensa după această rutină, ea nu va putea intra în comportamentul tău zilnic. Așa că dacă vrei să te lași de țigări să spunem, un pas important e să disociezi lucrurile cu care merg. La început, e în regulă să te recompensezi cu o țigare, acum că te-ai spălat pe dinți.


Efectul este același, dar are și elemente care te vor ajuta: țigarea plus cafeaua nu au chiar același gust după ce te speli pe dinți și în timp, când vei dori să te lași de țigarea de dimineață, te vei putea folosi de acest aspect pentru a putea găsi altă recompensă și pentru a elimina de tot acest obicei.


Procesul de identificare a factorilor declanșatori, rutinelor și a recompenselor este destul de laborios, deși poate părea simplu la început. Nu te lăsa descurajat dacă nu iese de prima dată, de cele mai multe ori sunt șanse mari să nu ghicești imediat factorul declanșator sau recompensa potrivită de după.


Atenție însă, ceea ce încerci să construiești trebuie să fie congruent cu personalitatea ta 100%. Dacă nu ești genul de om care se trezește de dimineață, îți va fi foarte greu să devii matinal. Este dificil să găsești o recompensă de care să te bucuri atunci când faci un lucru doar pentru că l-ar face și vecinul sau colegii de serviciu. Viața ta îți aparține, la fel ca și preferințele, așa că încearcă să îți schimbi obiceiurile într-un mod pe care să îl dorești în primul rând tu.


Cum Scapi De Un Obicei Prost - Pinterest

bottom of page