top of page

Istoria Dietelor de Slabit - De la Alcool la Postul Negru. Ultima parte


Istoria Dietelor de Slabit - De la Alcool la Postul Negru

Ultima parte a acestei serii de articole continuă cu ultimele tendințe culinare și medicale în materie de slăbit. De unele din ele poate ai auzit, pe când altele iți sunt poate străine. Toate merită totuși trecute în revistă, fie și prin prisma faptului că ultimele 2-3 sunt cele mai noi concluzii referitoare la slăbit, susținute de dovezi științifice.


Partea I AICI

Partea a II-a AICI

Partea a III-a AICI


Dieta Beverly Hills, în care se mănâncă numai fructe în primele zile

Dieta Beverly Hills

Data: 1981


De la prăjituri trecem la fructe. The Beverly Hills Diet a apărut pe rafturi în 1981 și este scrisă de Judy Mazel. Ea a încercat pană la vârsta de 35 de ani să piardă în greutate cu tot felul de diete de slăbit, doar pentru a-și vedea eforturile în van. Asta pană când a mers în New Mexico și a urmat un program timp de șase luni ce i-a redus greutatea de la 90 de kilograme pană la aproape jumătate (55 de kilograme). La întoarcerea în Beverly Hills, Los Angeles, ea a perfecționat metoda și a deschis o clinică de pierdere în greutate bazată pe acest regim. De aici și numele dietei.


Mazel afirmă că anumite enzime ar trebui să fie prezente și anumite trebuie eliminate din procesul digestiv. Din acest motiv, trebuie urmat un plan strict pentru alimente:

  • persoana care urmează dieta ar trebui să nu mănânce decât fructe pentru primele 10 zile ale dietei

  • apoi în zilele 11-18 untul, porumbul È™i pâinea sunt admise pe lângă fructe

  • alimentele bogate în proteine, cum ar fi friptura sau homarul, pot fi consumate numai după ziua 19.

Chiar și în prima perioadă a dietei, un singur fruct ar trebui să fie mâncat la un moment dat, cu o perioadă de o oră între ele.


Deși unii spun că Atkins a fost prima dietă de slăbit falsă, majoritatea experților consideră de fapt că Dieta Beverly Hills este prima. Medicii consideră că, în special, prima săptămână a dietei poate fi periculoasă pentru cel ce o ține din cauza pierderii de apă și a tensiunii arteriale reduse.



Controversata dietă a tipurilor de sânge

Dieta grupelor sangvine (Blood Type Diet)


Data: 1996


Peter J Adamo, în 1996, a avut o altă abordare a modului în care funcționează dietele de slăbit. El a publicat cartea Eat Right 4 Your Type, care a propagat un nou tip de paradigmă în lumea dietei: tipurile de sânge și alimentele pe care ar trebui să le consume oamenii pe care le posedă. Teoria sa a arătat că diferiți oameni digeră lectinele diferit, în funcție de tipul lor de sânge, fapt care arată parcursul lor evolutiv.


Ce se poate mânca:


Tipul A - Agricultorul. Persoanele cu grupa A ar trebui să mănânce o dietă bogată în plante și complet fără carne roșie considerată toxică pentru ei. Un fel de dietă vegetariană.

Tipul B - Nomadul. Nomazii pot mânca plante și majoritatea cărnurilor (cu excepția puiului și a porcului) și pot mânca și unele produse lactate. Cu toate acestea, ei ar trebui să evite grâul, porumbul, lintea, roșiile și alte câteva alimente.

Tipul AB - Enigma. O combinație între tipurile A și B. Enigma trebuie să mănânce fructe de mare, tofu, lapte, fasole și cereale. Ar trebui să evite fasolea, porumbul, carnea de vită și puiul.

Tipul O - Vânătorul. Aceștia pot consuma o dietă alimentara bogată în proteine ​​bazată în mare parte pe carne, pește, carne de pasăre, anumite fructe și legume, dar o cantitate limitată de cereale, leguminoase și lactate. Seamănă foarte mult cu Dieta Paleo.

Cartea în sine a fost un succes foarte mare la timpul lansării, devenind un bestseller. Se bucură de popularitate chiar și în ziua de azi, deci să nu te mire dacă vei da de ea prin bibliotecile prietenilor.


Deși au fost făcute studii științifice privind afirmațiile doctorului Adamo, pană în prezent nu există dovezi concludente care să sprijine sau să respingă pe deplin ipoteza.



Dieta proteică Dukan, slabă în carbohidrați rafinați și grăsimi

Dieta Dukan

Data: 2000


La 4 ani după Eat Right 4 Your Type, Pierre Dukan a publicat Dukan Diet. Dukan a fost un medic generalist francez și la vremea publicării încercase deja de aproximativ 30 de ani să-și promoveze dieta de slăbit și să-i ajute pe pacienți să piardă în greutate.


Dieta Dukan este similară cu alte diete de slăbit cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi dieta Stillman sau Atkins, cu excepția faptului că este vorba de o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați + o cantitate scăzută de grăsimi. La fel ca Dieta Atkins, are mai multe etape (4) și ia în considerare faptul că după ce persoana respectivă își pierde greutatea, această greutate trebuie, de asemenea, să fie menținută.


Cele patru etape ale dietei sunt:

  1. Atacul. Permite pierderea a 2-3 kg în câteva zile

  2. Slăbitul propriu zis. Treptat ajută la atingerea greutății ideale prin combinarea proteinelor cu legumele

  3. Consolidarea. Ajută la prevenirea punerii în greutate ulterior

  4. Stabilizarea este faza în care puteți mânca ceea ce dorești, cu câteva reguli de bază.

Dieta are o fundație sănătoasă, dar specialiștii în nutriție spun că persoanele cu rinichi bolnavi, gută sau afecțiuni hepatice trebuie să ia măsuri speciale, deoarece dietele bogate în proteine ​​pot avea un efect nedorit în aceste cazuri.


Dieta de slăbit Dukan a primit atenție mondială numai după publicarea cărții și în prezent se bucură de o popularitate crescută.



Cea mai primitivă dietă: Dieta Paleo

Dieta Paleo


Data: 2002


In 2002, Dr. Loren Cordain a publicat The Paleo Diet: Lose Weight and Get Healthy by Eating the Foods You Were Designed to Eat, care a devenit rapid cea mai noua tendință jurul căreia s-au format comunități alimentare numeroase.


Ideea dietei de slăbit Paleo este că multe dintre afecțiunile actuale rezultă din modul în care noi oamenii nu ne-am adaptat la noul regim alimentar și, prin urmare, ar trebui să ne întoarcem să mâncăm așa cum au făcut strămoșii noștri. Ideea nu este nouă, un concept similar existând de peste un secol, dar cartea doctorului Loren a popularizat-o.


Deși este interpretată în multe moduri în zilele noastre, dieta recomandă să mănânci numai alimente presupuse a fi disponibile oamenilor paleolitici. Acestea includ: legume, fructe, rădăcini, nuci, organe, pește. Toată carnea, în mod ideal, ar trebui să provină din animale hrănite cu iarbă și cu mâncare naturală. Cel ce ține dieta ar trebui să evite complet zahărul, boabele, legumele, laptele, uleiurile vegetale, grăsimile cu prefixul "trans" (trans fat) și alimentele foarte prelucrate.


Vestea bunã e cã toate alimentele menționate sunt sãnãtoase și bune pentru noi. Vestea proastã este cã este cam greu sã o menții, iar costurile sunt cam mari pentru a deveni o soluție pe termen lung.


Ideea în sine este avantajoasă pentru sănătate și un număr mare de oameni din întreaga lume au îmbrățișat-o nu numai ca o dietă de slăbit, ci și ca mod de viață. Aceasta este probabil ceva unic pentru "Dieta Paleo", care o diferențiază de toate celelalte.


Dacă vrei să începi să mănânci ca strămoșii noștri, există o mulțime de forumuri, site-uri, grupuri, întâlniri și comunități din întreaga lume care sunt gata să te susțină și să te informeze.



Ultima tendință în regimuri alimentare: Postul intermitent

Postul Intermitent (5:2)


Data: 2012


Călătorim în timp 10 ani mai târziu și The FastDiet - Revised & Updated: Lose Weight, Stay Healthy, and Live Longer with the Simple Secret of Intermittent Fasting este acum în lumina reflectoarelor. "Dieta 5: 2", așa cum este de asemenea cunoscută, nu este o dietă la propriu, ci un program de mâncat. Omul răspunzător de popularizarea sa este Michael Mosley, jurnalist britanic de televiziune, producător și prezentator al BBC.


Teoretic, modelul alimentar te ajută să reduci rezistența la insulină, nivelul de zahăr din sânge și, ca urmare (insulina este vinovată pentru câștigul de grăsime din organismul nostru), se va activa și pierderea în greutate.


Nu există restricții alimentare într-o Dietă 5: 2, iar cel ce o ține poate mânca ce dorește în zilele fără post, atâta timp cât nu se îndoapă și încearcă să trăiască o viață obișnuită. În celelalte 2 zile, limita de calorii este stabilită la aproximativ 600, deși Mosley a rectificat recent această limită într-un articol pentru DailyMail, spunând că și 800 este o limita ce dă rezultate. Cele două zile de post nu ar trebui să vină una după alta.


Există multe planuri de masă și rețete disponibile pe internet pentru zilele în care se mănâncă 500-600 de calorii. De asemenea, un regim alimentar bogat în hrană nutritivă, fibre și alimente proteice ​​este o idee bună, la fel ca și exercițiul fizic.


Nu există restricții pentru cine ar trebui să tină acest tip de dietă de slăbit, cu excepția celor care suferă de malnutriție sau cu deficiențe hormonale sau nutritive. De asemenea, mamele care alăptează ar trebui să ceară sfatul unui medic înainte de a începe dieta.


Studiile au arătat că oamenii tind să fie mai capabili să o mențină decât o restricție calorică consecventă și continuă, iar modul de administrare 5:2 este în conformitate cu noi descoperiri științifice legate de pierderea în greutate, cum ar fi Teoria hormonală.


În prezent, postul intermitent este cea mai recentă tendință în diete de slăbit și, dacă este făcut corect, se consideră a fi una dintre cele mai practice soluții pentru pierderea în greutate pe termen lung și pentru controlul greutății. După cum spuneam și mai sus, personal îl recomand în combinație cu un stil de mâncat sănătos pentru rezultate maxime. Folosit corect (deci fără exagerări și cu perseverență), ajută la trecerea peste platourile ce se întâlnesc inevitabil în scăderea în greutate.

 

Aici istoria dietelor se termină, deși trebuie să recunosc că aștept cu mare interes noul trend în nutriție. Având în vedere descoperirile științifice din ce în ce mai avansate în domeniu, nu pot să nu mă întreb care va fi noua dietă la moda în următorii 10 ani.


Cărți menționate în articol:

Istoria Dietelor de Slabit - De la Alcool la Postul Negru. Pinterest

bottom of page