Top 7 Carti de Dezvoltare Profesionala pentru Femei
Timp efectiv de citire: ~10 min
Cu bucurie sinceră observăm că articolele precedente cu și despre cărți au avut succes. Asta înseamnă că, în pofida problemelor de tot felul, românul încă citește, că foame de cunoaștere încă există. Motiv pentru care ne-am hotărât să publicăm frecvent câte un articol ce va conține cărți atent selecționate pentru dezvoltarea ta personală și profesională.
Fiind în luna cadourilor, vrem să facem un cadou binemeritat femeilor ce ne citesc în mod consistent și ne susțin comunitatea. Așa că, doamnelor și domnișoarelor îndrăgostite de carte, în sprijinul vostru am pus laolaltă 7 titluri de cărți de dezvoltare profesională pentru femei. Ele vor veni în ajutorul vostru atunci cand vreți să vă găsiți un loc numai al vostru sau să vă reinventați cariera de la 0. Indiferent dacă lucrați în marketing, asigurări, banca sau avocatură, există întotdeauna loc pentru mai mult. Iar dacă citiți aceste rânduri este clar că vă este familiară puterea pe care o pot avea cărțile potrivite asupra carierei voastre. După cum spunea Oscar Wilde, "cărțile pe care le citești atunci când nu trebuie să citești nimic vor fi cele care vor determina persoana care vei fi atunci când nu te poți abține".
În continuare veți găsi un număr de 7 cărți împărțite în 3 categorii:
Scrise de femei, pentru femei
Cărți despre autodescoperire
Cărți pentru reconversie profesională
Din nefericire unele dintre cele mai bune cărţi în domeniu nu sunt încă traduse în limba română, însă ne-am propus să nu facem rabat de la calitate, așa că veți găsi și unele propuneri de carte în limba engleză.
Scrise de femei, pentru femei
1. Manualul Femeii de Succes
PREZENTARE
Andra Olărean este o femeie de succes din Romania ce se află în continuă dezvoltare. La 29 de ani, Andra Olărean devenea notar public. Lucru care nu sună impresionant decât dacă luăm în considerare faptul că şi-a început cariera la 15 ani ca jurnalist de radio, că la 18 ani și-a dezvoltat propriul business, iar la 23 de ani deja deținea o televiziune regională și o sală de fitness. Impresionant, nu?
Este fondatoarea “Grupul femeilor de succes”, un grup pentru femei puternice prin intermediul căruia promovează dezvoltarea personală a tuturor femeilor din România. Consideră că cea mai bună investiție pe care o poți face este în tine însăți, citind și călătorind.
2. Tânără, vreau carieră!
PREZENTARE
Prin interviuri luate unora dintre cele mai de succes femei de afaceri, prin cercetări meticuloase şi prin discuţii faţă în faţă cu sute de fete aflate la începutul carierei, Hannah Seligson a reuşit să adune între paginile acestei cărţi tot ce vreti să ştiţi, dar v-a fost teamă să întrebaţi. Cartea include nu doar sfaturi din viaţa reală, puncte de vedere clare şi liste utile, ci şi trucuri inedite, pe care le puteţi folosi fără exerciţiu prealabil pentru a începe cu dreptul.
Absolventă a Universităţii Brown, Hannah Seligson este în prezent jurnalistă independentă şi autoare de cărţi. Tânără, vreau carieră! este volumul ei de debut, care s-a bucurat de recenzii pozitive în publicaţii de calibru din SUA. În 2009 a apărut cel de-al doilea volum al autoarei, care încă nu se găseşte tradus la noi, A Little Bit Married: How to Know When to Walk Down the Aisle or Out the Door.
BONUS: Cum am câștigat lupta
PREZENTARE
Cum Am Câștigat Lupta vorbește despre debutul Monicăi Seles în circuitul tenisului profesionist și despre momentele care i-au marcat cariera de jucătoare de top, cum ar fi câștigarea primului titlu de Mare Șlem la French Open în 1990. Trei ani după această victorie, a dominat lumea tenisului până când un fan al lui Steffi Graf a înjunghiat-o în spate în timpul unui meci la Hamburg. În acel moment, viața Monicăi Seles a luat o turnură sumbră.
Și-a petrecut următorii doi ani departe de viața publică și de circuitul competițional, în încercarea de a depăși disperarea care-i pusese stăpânire pe viață. Într-un final, s-a întors la sportul pe care îl adora. Aflată din nou în lumina reflectoarelor, dar departe de a se fi vindecat, a continuat lupta cu propria persoană – pe timpul zilei se supunea unor antrenamente extenuante, pentru ca mai apoi, seara, să facă excese alimentare care i-au adus nenumărate mustrări din partea antrenorilor și critici brutale din partea presei.
În 2003, în urma unei accidentări grave, Monica Seles s-a retras din activitatea competițională, dar a pornit într-o cu totul altă călătorie,. A conștientizat gravele probleme emoționale care o împingeau spre mâncatul compulsiv și și-a găsit liniștea și echilibrul după care tânjea. Voința, talentul uluitor și sensibilitatea înduioșătoare ale Monicăi Seles transformă experiența acesteia într-o poveste inspirațională a unei femei puternice.
Cărți despre autodescoperire
3. How to Be Everything
PREZENTARE
Ce vrei să te faci când vei fii mare? Este o întrebare cunoscută pe care am primit-o cu toții încă de la vârste fragede. Deși banală la prima vedere, întrebarea poate avea consecințe neașteptate. Vă puteți simți ca și cum ar trebui să alegeți un singur job, o pasiune, un singur lucru care să vă definească, deși nu trebuie neapărat.
Doar pentru că aveți multe hobby-uri, pasiuni, proiecte și potentialuri nu înseamnă că știți doar câte puțin din toate. Înseamnă pur și simplu că sunteți persoane cu mult potențial orientat în mai multe direcții, iar asta este unul din cele mai mari puncte forte pe care îl puteți avea.
How to Be Everything este o carte psihologică ce vă ajută să vă canalizați diversele pasiuni și aptitudini, astfel încât acestea să funcționeze în folosul vostru. Bazată pe un TED Talk binecunoscut - Why some of us don't have one true calling - cartea lui Emilie Wapnik schimbă abordarea conform cariera ar trebui să se specializeze neapărat pe ceva și vă oferă un framework în jurul căruia vă puteți construi un stil de viață de succes în jurul personalității voastre.
Veți descoperi:
De ce abilitățile multiple reprezintă punctul vostru forte cel mai mare
Cum să vă creați o structură în jurul pasiunilor și abilităților
Cum să vă focusați pe mai multe proiecte și să le duceți pe toate la capăt
Cum să faceți față diverselor incertitudini ce apar pe parcurs
4. I Could Do Anything If I Only Knew What It Was
PREZENTARE
Dacă credeți că viaţa ar putea însemna mai mult pentru voi decât ceea ce înseamnă acum, dacă sunteți absolut convinse că ați putea face orice v-ați propune, numai să știți ce e acel ceva, ei bine, această carte recomandată pentru femei o să vă confirme bănuielile!
Viața fără direcție este o viață fără pasiune. I Could Do Anything If I Only Knew What It Was vă ghidează către o carieră satisfăcătoare baza pe propriile nevoi. Și, într-un mod cu totul grandios, vă arată cum puteți să atingeți scopuri demult pierdute, cum să treceți peste piedici, cum să alegeți temeinic ceea ce vreți să fiți și cum să vă trăiți visele.
Veți descoperi:
Ce să faceți dacă ceea ce sunteți acum nu a fost chiar alegerea voastră
Cum să vă puneți pe picioare repede
Cum să combateți negativitatea
Cum să vă regrupati atunci când vă pierdeți direcția
Cum să începeți să vă creați singure norocul
5. Body Of Work
PREZENTARE
În prezent devine din ce în ce mai rar să poți găsi o carieră sau în domeniu în care să-ți închei activitatea. Majoritatea oamenilor castigă bani printr-un mix de joburi, muncă de freelancing, ponturi de la cunoștințe și proiecte secundare. Ne extindem permanent cunoștințele și direcțiile de dezvoltare, însă cum se leagă toate între ele?
Pamela Slim, autoare a cărții de succes Escape From Cubicle Nation (o carte superbă, de asemenea), vă oferă instrumentele pentru a avea o carieră de însemnătate.
În această carte pentru femei inteligente, autoarea vă arată cum să găsiţi legături între diverse realizări și abilități, cum să vă vindeți și cum să nu încetați să vă reinventați niciodată.
BONUS: Atitudinea este totul
PREZENTARE
De ce oare unii oameni reușesc în tot ceea ce-și propun, iar alții nu? Care este diferența dintre ei și ce ar putea face cineva pentru a se număra printre învingători?
În această carte de dezvoltare personală, aflăm că totul ține de atitudine, de capacitatea de a te imagina în postura de învingător, iar Jeff Keller dă exemple concrete de oameni care au reușit în viață doar pentru că au păstrat în minte imaginea lor atingând obiectivele propuse. Celine Dion, un exemplu de femeie de succes din carte, atunci când a fost întrebată dacă și-a imaginat vreodată la începutul carierei că va vinde milioane de discuri și că va cânta în fața a zeci de mii de persoane în fiecare săptămână, a răspuns că nu a fost luată prin surprindere de aceste lucruri, întrucât și le imaginase pe toate de la vârstă de 5 ani. Prin urmare, oricine poate deveni un învingător, dacă se vede în această postură și dacă are atitudinea potrivită.
Cărți pentru reconversie profesională
6. It's Only Too Late If You Don't Start Now
PREZENTARE
În această carte, Barbara Sher atacă miturile ce transformă vârsta mijlocie într-o criză. Este un ghid psihologic provocator dotat cu sfaturi înțelepte despre cum să vă recăpătați creativitatea și cum să porniți pe un nou drum în viață.
It's Only Too Late If You Don't Start Now vă oferă o strategie înțeleaptă dar și curajoasă de a va crea o "a două viață", indiferent de vârstă. Combinând exercițiile descrise pas cu pas împreună cu tehnici motivaționale, vă aduce față în față cu visele voastre pierdute și va va oferi uneltele necesare pentru a țese acele vise în ceva palpabil.
Veți descoperi:
Cum să vă reinventați viața într-un timp scurt
Cum să identificați și să treceți peste iluziile care credeți că vă opresc
Zeci de feluri în care vă puteți recăpăta creativitatea
7. Varsta miracolelor. Adoptarea unui nou stil de viata la varsta a doua
PREZENTARE
O carte motivațională şi practică de Marianne Williamson:
“Ceea ce am numit vârsta noastră „de mijloc“ nu trebuie să fie un punct de cotitură către neființă. De aici trebuie să ne întoarcem către viață, așa cum n-am cunoscut-o niciodată, așa cum n-am reușit niciodată s-o cunoaștem atunci când eram prea tinere și prea trufașe că să-i evaluăm limitele. E adevărat că, îmbătrânind, devenim mai umile - dar, în același timp, ne dăm seama cât de prețioasă e viața, cât de fragilă.
În acest moment, revelația că nu mai suntem tinere intră în coliziune cu un sentiment al imperiozității istoriei. Ochii ni se deschid pentru a privi gravitatea situației actuale, iar dorința noastră cea mai fierbinte este să găsim, cumva, o rezolvare. Când ne reînnoim legământul față de cursul vieții, acesta ni se reîncredinţează. Când ne dedicăm - acum, după ce ne-am maturizat în sfârșit - unui viitor care este tot ce poate fi și tot ce trebuie să fie, ne simțim iertate pentru un trecut care n-a fost așa cum s-ar fi cuvenit.
Noi, femeile din ziua de azi, dovedim un curaj nebun. Ne propunem să avem familie, carieră, fericire, liniște, ritm rapid și tinerețe veșnică. Dar cum să facem să le putem avea pe toate?”
BONUS: The Encore Career Handbook
PREZENTARE
Scrisă pentru piața din America, The Encore Career Handbook este o carte practică la fel de valoroasă și pentru români pentru că, la fel că și în State, majoritatea românilor consideră că o carieră de succes și o viață activă se termină odată cu pensionarea, uneori poate chiar înainte. Însă realitatea timpurilor prezente îi contrazice.
Pentru cei ce vor să se păstreze activi și productivi și cred că încă au o șansă la a lăsa ceva în urmă, această carte este de real ajutor. Encore Career este o hartă pe care o puteți parcurge pas cu pas pentru a vă recrea cariera.
Veți descoperi:
Cum să faceți un plan de tranziție
Ce venituri vă sunt necesare
Avantajele și dezavantajele de a vă întoarce înapoi la școală
Când și cum să vă implicați în voluntariat
Cum să faceți networking eficient
Cum să aflați ce se întâmplă pe piața muncii
Dacă ți-a plăcut, citește și