top of page

Manager autoritar sau lider inspirational? Diferenta dintre management si leadership

Timp efectiv de citire: ~5 min

Manager autoritar

Care este diferența dintre management și leadership? Iată o întrebare des întâlnită ce și-a găsit de-a lungul timpului răspuns în diferite moduri și interpretări. Diferențele majore constau în modul în care managerul, respectiv leaderul motivează oamenii cu care lucrează. Manager sau lider sunt adesea termeni folosiți în mod interschimbabil, mai ales în modul în care ne raportăm la ei la nivel mental. Cu toate acestea, numai liderii le permit celor din subordinea lor să rezolve problemele folosindu-și propria perspectivă și experiență. Un lider nu este neapărat un manager, dar fiecare manager ar trebui să fie un lider.


Peter Drucker, a observat acest adevăr încă de la începutul anilor 50, la fel cum a observat și popularizat multe alte aspecte ale managementului. El a identificat apariția "muncitorului" în era informației și diferențele profunde cauzate de modul în care organizațiile sunt structurate. Odată cu apariția erei informaționale, "managerul nu mai gestionează oamenii", scria Drucker. "Sarcina sa este aceea de a-i conduce. Scopul său este de a face productive punctele forte și cunoștințele specifice fiecărui individ."


În rândurile următoare vom explora împreună principalele diferențe dintre un manager și un lider.



Managerul


  • Managerul are subordonaÈ›i. Cu excepÈ›ia cazului în care titlul lui este onorific, prin definiÈ›ie, managerul are subordonaÈ›i.


  • DeÈ™i se diferenÈ›iază mai multe stiluri de management, stilul managerial cel mai răspândit este de obicei cel autoritar, tranzacÈ›ional. Managerul are o poziÈ›ie de autoritate investită de către companie iar subordonaÈ›ii acestuia lucrează în mare măsură aÈ™a cum sunt instruiÈ›i. Stilul de management este tranzacÈ›ional, prin faptul că managerul le spune subordonaÈ›ilor ce trebuie să facă iar ei execută. Nu pentru că sunt niÈ™te roboÈ›i sau niÈ™te sclavi, ci pentru că le este promisă o răsplată.


  • Este concentrat asupra sarcinilor, nu a oamenilor. Managerul este plătit pentru a face lucrurile să meargă (È™i el este subordonat cuiva la rândul său) în limite strânse de timp È™i bani. Prin urmare, el transmite în mod firesc această concentrare asupra sarcinilor muncii la subordonaÈ›i.


  • Vrea siguranță. Cercetări efectuate de publicaÈ›ia academică Academy of Management pe oameni din poziÈ›ii de middle È™i upper management au descoperit că aceÈ™tia provin de obicei din familii închegate, au fost crescuÈ›i de ambii părinÈ›i È™i duc o viață relativ normală È™i confortabilă. Acest lucru îi determină să fie orientaÈ›i spre evitarea riscurilor ÅŸi încearcă pe cât posibil să evite conflictele. In ceea ce priveÈ™te oamenii cu care lucrează, majoritatea își doresc că subordonaÈ›ii lor să fie suficient de multumiÈ›i încat lucrurile să se miÈ™te.


Manager autoritar

Liderul


  • Liderul are adepÈ›i (followeri), nu subordonaÈ›i. Multe organizaÈ›ii au lideri ce au subordonaÈ›i, dar asta numai pentru că sunt È™i manageri. Dar, când își exercită rolul de lider, aceÈ™tia trebuie să renunÈ›e la un control autoritar formal, deoarece pentru a fi un lider adevărat înseamnă că cineva trebuie să te urmeze, ori aceasta este întotdeauna o activitate voluntară.


  • Este carismatic. Nu inspiră oamenii spunându-le ce să facă sau ce să nu facă. Liderul comunică la nivel uman cu ei È™i le arată că dacă îl vor urma, își vor atinge scopurile È™i vor găsi chiar È™i un nivel de satisfacÈ›ie personală. Cei ce îl urmează trebuie să vrea să facă acest fapt suficient de mult încât să fie disponibili să intre în situaÈ›ii de care în mod normal s-ar teme. Liderul are o carismă mai puternică decât ceilalÈ›i din jurul lui È™i atrage uÈ™or oameni de partea cauzei sale. Ca parte a tehnicii lui de convingere, el ofera de obicei convingerea că adepÈ›ii sai nu vor primi doar recompense extrinseci, ci chiar vor deveni oameni mai buni ca urmare a acÈ›iunilor întreprinse.


  • Se concentrează asupra oamenilor, nu a sarcinilor. DeÈ™i mulÈ›i lideri au un stil carismatic, într-o oarecare măsură, acest lucru nu necesită o personalitate stridentă. Este suficient să te comporÈ›i frumos cu oamenii, să îi asculÈ›i È™i să le recunoÈ™ti meritele pentru a crea loialitate.


  • DeÈ™i liderul comunică eficient È™i se pricepe la oameni, asta nu inseamnă că este neapărat prietenos. ÃŽn mare parte pentru a-È™i păstra un aer misterios cu privire la influenÈ›a pe care o deÈ›ine, el poate păstra un anume grad de separare față de ceilalÈ›i, fie la nivel de atitudine È™i informaÈ›ii personale oferite sau în ceea ce priveÈ™te spaÈ›iul în care își desfășoară activitatea.


  • Lucrează la viziunea lui. Din acelaÈ™i studiu ce a arătat că managerii preferă evitarea riscurilor, a reieÈ™it că liderii sunt oameni ce nu se feresc de situaÈ›iile riscante, deÈ™i aceste riscuri s-au dovedit a fi adesea bine calculate. Atunci când își urmează viziunea, liderul consideră normale problemele È™i obstacolele care trebuiesc depășite de-a lungul drumului. Astfel, el își conferă atitudinea mentală de a se simÈ›i confortabil cu asumarea riscurilor. El vede potenÈ›iale oportunități pe care le va folosi în avantajul său în căile pe care alÈ›ii le evită.


Demn de atenție este faptul că un număr surprinzător de mare din acești lideri intervievați în studiu aveau o formă de handicap peste care au trebuit să treacă. Unii au avut traume in copilărie sau erau deosebit de scunzi, iar alții erau dislexici sau aveau diverse handicapuri fizice. Acest lucru i-a învăţat despre independența mentală necesară pentru a lua decizii și a nu se ingrijora de ce gândesc ceilalți.


Poate că a existat un moment în istorie în care sarcinile managerului și arta leadership-ului puteau fi separate. Spre exemplu, un șef de tură ce lucra într-o uzină a erei industriale, probabil că nu trebuie să se gandească prea mult la ceea ce se producea la finalul ciclului de producție sau la cei ce lucrau la acel produs. Misiunea lui era de a urma ordine, de a organiza munca pe tura respectivă, de a se asigura că persoanele potrivite muncesc și că treaba a fost făcută conform ordinului. Accentul era pus pe eficiență.


În prezent însă, unde valoarea vine din ce în ce mai mult din cunoașterea oamenilor și unde muncitorii nu mai sunt rotițe identice într-o maşină industrială, managementul și leadership-ul nu sunt ușor de separat. Oamenii se uită la managerii lor, nu doar pentru a primi de muncă, ci și pentru a primi o direcție, un scop. Managerii trebuie să organizeze oamenii nu doar pentru a maximiza eficiența, ci și pentru a le dezvolta abilităţile, talentul și a-i inspira.

 

Dacă ți-a plăcut, citește și

Ucigasii tacuti ai culturii organizationale
 
Diferentele dintre management si leadership - Pinterest
bottom of page