Romania - Marea Britanie. Ghid practic de diferente interculturale pentru corporatisti
Timp efectiv de citire: ~5 min
În prezent, în România, aproape trei sferturi din efectivul total de salariați sunt angajați ai sectorului privat. O mare parte din acest număr o reprezintă angajați pentru diverse corporații ce au o prezență puternică pe piața românească. Printre cerințele postului se numără adesea și călătoriile în interes de serviciu în afară țării. Majoritatea sunt tineri si acesta este genul de loc de muncă pe care și-l doresc cu predilecție. Puțini sunt cu adevărat conștienți că, printre alte obstacole pe care trebuie să le depășească, un angajat al unei filiale multinaționale riscă să fie victima unor mari diferențe culturale profesionale.
În sprijinul acestora am alcătuit un ghid de diferențe dintre modul în care noi românii gândim, luăm decizii și comunicăm și națiunile care se află în topul numărului de imigranți. Comparațiile vă vor arăta poziția mentalității românești generale vizavi de tiparul uneia dintre țări. Profilele au fost alcătuite cu date extrase de organizații mondiale ce oferă traininguri în acest sens cum ar fi https://www.communicaid.com sau http://www.tmaworld.com/.
Acest articol va face parte dintr-o serie de 17 articole ce va evidenția diferențele culturale dintre Romania și alte 17 țări și pe care o puteți găsi aici. Astăzi ne vom uita la diferențele cultural-profesionale dintre
România și Marea Britanie
Una dintre țările care numără un mare număr de români ce lucrează în interiorul granițelor sale este Marea Britanie. În 2016 numărul românilor din UK se ridica la 325.000 de locuitori în mod oficial.
Haideți să vedem împreună un rezumat al principalelor asemănări și diferențe și apoi vom vorbi în parte despre câteva dintre acestea.
Comunicare (Rațională vs Afectivă)
Mentalitatea românească
Lucrurile se fac bine în România atunci când există relații interumane. Reuniunile sociale (cu băutură și mâncare) reprezintă oportunități bune pentru construirea de relații de afaceri. Românii sunt foarte ospitalieri și se bucură de socializare, care implică, în general, multă mâncare și băutură. Este obișnuit, de exemplu, să oferiți mâncare și băutură în timpul unei întâlniri, care va începe întotdeauna cu mici discuții care nu au legătură cu munca.
În ciuda preferinței puternice pentru consolidarea relațiilor interumane, în România nu există o mentalitate a serviciilor pentru clienți. În cadrul comunismului, atenția acordată clienților nu exista - oamenii erau plătiți indiferent de cât de bine își făceau munca.
Mentalitatea britanică
Britanicii tind să se concentreze mai mult pe sarcină decât pe comunicare. Este important să câștigi încrederea partenerului și, pe termen lung, relația cu acesta este preferată, dar aceasta nu este o condiție prealabilă pentru a face afaceri. Britanicii sunt competitivi. Ei vor să se afle în cursă și vor să fie văzuți că participă, cu toate acestea însă, în caz de succes, nu țin neapărat să se laude; modestia este înrădăcinată adânc în caracterul britanic. Spiritul de echipă este încurajat. Fraze tipice în societatea britanică sunt "fie ca cel mai bun să câștige" sau, în caz de eșec, "mult noroc data viitoare". În trecut, networking-ul celor cu influenţă (the "old boy networks") funcționa excepțional și era cea mai bună garanție a succesului unei afacerii. Astfel de relații încă există și pot fi utile, însă necesitatea moderna de a livra este în prezent imperativă. Britanicii lucrează cel mai mult din toată Europa ca număr de ore. Din multe puncte de vedere, ei sunt destul de aproape de societatea americană, în special în ceea ce privește performanța și capacitatea de concentrare. Urmând aceeași tendință, preferă să opereze într-un mediu structurat, cu planuri și procese. În general, britanicii respectă regulile, deși multe din ele pot fi nescrise și chiar nerostite. Este important pentru un outsider să cunoască "codul comportamental" pentru a fi respectat și a nu ofensa.
Luarea deciziilor (Risc - Siguranță)
Mentalitatea românească
Românii sunt extrem de orientați către siguranță. Ei muncesc din greu pentru a crea condiții stabile de trai. Le place senzația de sigurantă atunci când riscul este minimizat și rezultatul este sigur. Nu sunt, în general, considera a fi foarte antreprenoriali. In prezent, economia rămane dominată de industrie, sectorul serviciilor rămanand în urma altor state est-europene.
Mentalitatea britanică
Marea Britanie este o națiune insulară și are o mentalitate de asemenea, insulară. Nu a fost nevoie de o mare schimbare de-a lungul secolelor. Deși Imperiul britanic s-a prăbușit, Marea Britanie a ieșit totuși victorioasă în două războaie mondiale, așa că, pentru ei, identitatea națională a rămas intactă (deși în prezent nu este clar ce ar putea constitui în realitate această "identitate"). Există încă o rezistență masivă la prea multă influență străină (vezi Brexit). Aceasta rezistență însă nu este nouă. Dovada stă și reacția Marii Britanii la deschidere, resimțită încă de la construirea "Channel Tunnel", care leagă acum Marea Britanie de continent. De asemenea, la alegerile europene, britanicii au avut frecvent cea mai mică prezență la vot. In societatea britanică există o mare tendință de control. Asta a dus ca în toate orașele să fie folosite cu larghețe camere de supraveghere. În același timp, britanicii sunt dispuși permanent să încerce noi tehnologii de combatere a criminalității și sunt în fruntea dezvoltării a astfel de sisteme la nivel mondial. În mediul de afaceri, cei mai mulți caută mai degrabă să îmbunătățească deja ceva existent decât să încerce ceva complet nou. Inovarea este promovată, dar se preferă perfecționarea, pentru a evita riscurile, acolo unde este posibil. Această atitudine poate fi explicată de teama de eșec, deoarece britanicii sunt destul de neiertători și amprenta unui eșec poate dura mult timp.
Raționament (Simplu - Complex)
Mentalitatea românească
Românii tind spre complexitate în gândire și în modul de comunicare. Majoritatea românilor iubesc filosofia și le place să dezbată idei. Discuțiile filosofice lungi sunt frecvente la cină, când oamenii se incălzesc și începe să curgă conversația. Competențele retorice sunt recunoscute ca un atribut important al unei persoane. Există o serie de intelectuali români care sunt foarte apreciați atât în România, cât și pe plan internațional. Printre ei se numără și autorul și filozoful Mircea Eliade, Eugene Ionesco (dramaturg), Constantin Brâncuși (sculptor).
Mentalitatea britanică
Modelul de gândire tipic britanic tinde să fie destul de complex. Acest lucru se datorează unei situații conflictuale. Există o dorință generală la nivel de mentalitate de a obține lucrurile rapid și de a reduce complexitatea lucrurilor. In același timp, britanicii doresc să fie corecți și să acorde atenția cuvenită opiniilor tuturor celor interesați de o anume situație. Își doresc să fie politicoși și atenți cu ceilalți și de obicei evită să fie insistenți (comportament considerat "nepoliticos"). Britanicii preferă consensul și compromisul. În plus, stilul britanic de comunicare este destul de implicit, deci adeseori mesajele vor fi comunicate în mod indirect. De asemenea, sunt oameni ce nu agreează conflictele, de obicei încercând să evite problema, în loc să o adreseze direct.
Dacă doriți profilul detaliat pentru fiecare dintre aspectele menționate, vă rugăm să ne lăsați un comment mai jos cu numele și adresa de email și vă vom trimite profilul complet.
Iar dacă v-a plăcut, citiți și