top of page

Romania - Finlanda. Ghid practic de diferente interculturale pentru corporatisti

Cultural. Casa din Finlanda

În prezent, în România, aproape trei sferturi din efectivul total de salariați sunt angajați ai sectorului privat. O mare parte din acest număr o reprezintă angajați pentru diverse corporații ce au o prezență puternică pe piața românească. Printre cerințele postului se numără adesea și călătoriile în interes de serviciu în afară țării. Majoritatea sunt tineri si acesta este genul de loc de muncă pe care și-l doresc cu predilecție. Puțini sunt cu adevărat conștienți că, printre alte obstacole pe care trebuie să le depășească, un angajat al unei filiale multinaționale riscă să fie victima unor mari diferențe culturale profesionale.


În sprijinul acestora am alcătuit un ghid de diferențe dintre modul în care noi românii gândim, luăm decizii și comunicăm și națiunile care se află în topul numărului de imigranți. Comparațiile vă vor arăta poziția mentalității românești generale vizavi de tiparul uneia dintre țări. Profilele au fost alcătuite cu date extrase de organizații mondiale ce oferă traininguri în acest sens cum ar fi https://www.communicaid.com sau http://www.tmaworld.com/.


Acest articol va face parte dintr-o serie de 17 articole ce va evidenția diferențele culturale dintre Romania și alte 17 țări și pe care o puteți găsi aici. Astăzi ne vom uita la diferențele cultural-profesionale dintre




Diferente interculturale dintre România și Finlanda

Una dintre țările care a început să atragă un numar din ce în ce mai mare de români este Finlanda. De vină poate fi felul mai permisiv decât celelalte vecine nordice ale sale sau poate și faptul că populația Finlandei este în scădere dramatică de ceva vreme și aceștia facilitează imigrația. Haideți să vedem împreună un rezumat al principalelor asemănări și diferențe dintre noi și Finlanda și apoi vom vorbi în parte despre câteva dintre acestea.



Comunicare (Rațională vs Afectivă)


Mentalitatea românească


Lucrurile se fac bine în România atunci când există relații interumane. Reuniunile sociale (cu băutură și mâncare) reprezintă oportunități bune pentru construirea de relații de afaceri. Românii sunt foarte ospitalieri și se bucură de socializare, care implică, în general, multă mâncare și băutură. Este obișnuit, de exemplu, să oferiți mâncare și băutură în timpul unei întâlniri, care va începe întotdeauna cu mici discuții care nu au legătură cu munca.

În ciuda preferinței puternice pentru consolidarea relațiilor interumane, în România nu există o mentalitate a serviciilor pentru clienți. În cadrul comunismului, atenția acordată clienților nu exista - oamenii erau plătiți indiferent de cât de bine își făceau munca.



Mentalitatea finlandeză


Finlandezii sunt de obicei direcți și preciși în comunicare. Stilul lor explicit este prietenos și simplu. Comunicarea dvs. cu o persoană finlandeză ar trebui să fie la fel. Păstrați-vă declarațiile simple și concise. Limbajul colorat sau exprimarea alambicată și fără un scop anume precum și afirmațiile foarte îndrăznețe vor fi văzute de obicei în mod negativ. La fel ca și vecinii lor nordici, finlandezii nu sunt impresionați de extravaganță și speculație și sunt oameni care încă cred în puterea cuvântului dat.


Așteptați-vă la perioade lungi de tăcere în timpul discuțiilor. În timp ce este inconfortabil pentru unii oameni să facă asta, finlandezii pot stă adesea câteva minute fără să vorbească decât atunci când are cineva ceva nou sau diferit de adăugat față de ce s-a spus până atunci. Aveți grijă să evitați să repetați aceleași informații mereu pentru a umple golul. Acest lucru este iritant pentru finlandezi. Este mai bine să nu spuneți nimic și să respectați tăcerea în aceste momente.

Singurul caz în care finlandezii vor fi mai puțin direcți este atunci când trebuie să afirme ceva negativ. Au o cultură de mare valoare, foarte asemănătoare cu unele culturi asiatice, atât față ei cât și față de alți oameni. Vor evita să stânjenească pe cineva cu o respingere directă. Dacă trebuie să spuneți ceva negativ, de exemplu respingerea termenilor unei propuneri, încercați să vă neutralizați discursul ("există câteva aspecte de îngrijorare "), sau concentrați-vă asupra aspectelor pozitive ("susținem multe din trăsăturile acestei propuneri"), și nu o relaționați cu un anumit individ ("apreciem pe toți cei care au muncit atât de mult pentru a face acest lucru posibil"). Asta nu înseamnă că trebuie să evitați veștile rele, ci pur și simplu să poziționati informațiile negative într-un fel care este sensibil din punct de vedere cultural, astfel încât toată lumea să iasă cu fața curată și să nu fie jignită.


Engleza este vorbită în mod obișnuit în cadrul de afaceri, deși nu este o limbă oficială și nu este obligatorie în școli.


Cultural. Catedrala Norvegia Trondheim


Luarea deciziilor (Risc - Siguranță)


Mentalitatea românească


Românii sunt extrem de orientați către siguranță. Ei muncesc din greu pentru a crea condiții stabile de trai. Le place senzația de sigurantă atunci când riscul este minimizat și rezultatul este sigur. Nu sunt, în general, considera a fi foarte antreprenoriali. In prezent, economia rămane dominată de industrie, sectorul serviciilor rămanand în urma altor state est-europene.



Mentalitatea finlandeză


Finlandezii trăiesc o viață aventuroasă și sunt familiarizați cu riscurile, cu condiția ca înainte să fi evaluat bine situația. Deși nu caută riscul doar de dragul de a face asta, nu se tem de a schimba direcția unei situații. Un exemplu strălucitor de gândire progresivă finlandeză: au un grad ridicat de confort față de corpurile lor, adesea preferând nuditatea atunci când se relaxează în saună. Finlandezii se separă după sex în saună (cu excepția saunelor pentru familii). Comportamentul ar putea fi privit ca fiind ciudat sau chiar vulgar în unele părți ale lumii, însă este normal și natural în Finlanda. Dacă criticați această practică în fața unui finlandez, s-ar putea să vă considere ca fiind puțin îngust în vederi.


Din punct de vedere istoric, finlandezii și-au depășit propriile zone de confort în momente de criză. De exemplu, în cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea, Finlanda și-a transformat baza economiei din agricultură și silvicultură în economia industrială. Acest lucru a fost văzut de mulți ca un exemplu al hărniciei Finlandei.


Un alt exemplu al mentalității finlandeze în legătură cu asumarea riscului: în 1995, Finlanda a devenit membră a Uniunii Europene. În 2002, finlandezii au înlocuit moneda națională cu euro. În timp ce alte țări nordice și europene încă dezbat dacă să adopte euro, Finlanda și-a asumat riscul.


Spiritul aventuros finlandez este echilibrat de un sentiment profund de onestitate și deschidere, în special în domeniul financiar. Scandalurile financiare sau înșelătoriile sunt extrem de rare la ei. Oferirea de mită unui finlandez este tratată direct ca o insultă. Finlanda înregistrează cote extrem de înalte în ceea ce privește onestitatea și etica.


De asemenea, există un grad ridicat de egalitate între sexe. Femeile dețin un număr relativ ridicat de posturi avansate în guvern, instituții sociale și afaceri. Sancțiunile pentru hărțuirea sexuală sunt severe, iar angajatorii trebuie să-și protejeze angajații de comportamente inadecvate. Minorităţile sunt de asemenea bine protejate. Într-o altă mișcare progresivă din 2002, parteneriatele civile între cupluri de același sex au fost legalizate.



Diferente culturale Romania - Finlanda

Raționament (Simplu - Complex)


Mentalitatea românească


Românii tind spre complexitate în gândire și în modul de comunicare. Majoritatea românilor iubesc filosofia și le place să dezbată idei. Discuțiile filosofice lungi sunt frecvente la cină, când oamenii se incălzesc și începe să curgă conversația. Competențele retorice sunt recunoscute ca un atribut important al unei persoane. Există o serie de intelectuali români care sunt foarte apreciați atât în România, cât și pe plan internațional. Printre ei se numără și autorul și filozoful Mircea Eliade, Eugene Ionesco (dramaturg), Constantin Brâncuși (sculptor).



Mentalitatea finlandeză


Raționamentul finlandez tinde să fie liniar, pragmatic și orientat spre acțiune. Discuțiile lungi nu sunt necesare. De fapt, finlandezii nici nu se vor implica într-un astfel de dialog. Se folosesc perioade de tăcere și pauze pentru a comunica în modul cel mai eficient. Nu se obișnuiește să se abată conversația de la subiect . Finlandezii sunt impresionați de procese bine structurate care sunt simple și clare. Referințele vagi și obiectivele neclare sunt frustrante pentru ei. Când prezentați ceva în fața unui auditoriu finlandez, utilizați listele și concluziile sumare. Detaliile pot fi retrogradate în anexe. Dacă finlandezii au întrebări, vă vor întreba direct și fără ezitare.


Popoarele care apreciază raționamentul circular pot vedea aceste tactici orientate spre acțiune ca premature sau iresponsabile. Cu toate acestea, cele (precum Finlanda) care apreciază raționamentul liniar văd iresponsabilitatea în întârzieri și nesfârșite discuţii. Mențineți tăcerea și vorbiți doar atunci când aveți ceva nou sau diferit cu care să contribuiți. Dacă vă subliniati punctele de vedere prin repetare, veți face ca face ca ideile dvs. să pară slabe și neargumentate corespunzător. De asemenea, încercați să minimalizați limbajul corpului.


Când comunicați cu finlandezii, țineți-vă ideile scurte și la subiect. Utilizați cuvinte sau gesturi verbale strategic și rar. Urmați comunicarea cu ceea ce credeți că trebuie făcut în respectiva situație și fiți pregătit să vă asumați responsabilitatea pentru spusele dumneavoastră. Veți pierde credibilitatea cu o audiență finlandeză dacă (1) vă va lua timp îndelungat să vă articulați gândurile sau vorbiți pe lângă pentru a umple tăcerea ce se va lăsa natural, (2) veți evidenția lucrurile care sunt deja evidente, (3) nu oferiți nici o soluție reală a problemei sau (4) nu vă asumați responsabilitatea pentru propriile dvs. acțiuni.


 

Dacă doriți profilul detaliat pentru fiecare dintre aspectele menționate, vă rugăm să ne lăsați un comment mai jos cu numele și adresa de email și vă vom trimite profilul complet.

Iar dacă v-a plăcut, citiți și

Romania - Elvetia. Ghid practic de diferente interculturale pentru corporatisti


Romania - Finlanda Pinterest

bottom of page