top of page

Romania - Luxemburg. Ghid practic de diferente interculturale pentru corporatisti


Cultural. Luxemburg

În prezent, în România, aproape trei sferturi din efectivul total de salariați sunt angajați ai sectorului privat. O mare parte din acest număr o reprezintă angajați pentru diverse corporații ce au o prezență puternică pe piața românească. Printre cerințele postului se numără adesea și călătoriile în interes de serviciu în afară țării. Majoritatea sunt tineri si acesta este genul de loc de muncă pe care și-l doresc cu predilecție. Puțini sunt cu adevărat conștienți că, printre alte obstacole pe care trebuie să le depășească, un angajat al unei filiale multinaționale riscă să fie victima unor mari diferențe culturale profesionale.


În sprijinul acestora am alcătuit un ghid de diferențe dintre modul în care noi românii gândim, luăm decizii și comunicăm și națiunile care se află în topul numărului de imigranți. Comparațiile vă vor arăta poziția mentalității românești generale vizavi de tiparul uneia dintre țări. Profilele au fost alcătuite cu date extrase de organizații mondiale ce oferă traininguri în acest sens cum ar fi https://www.communicaid.com sau http://www.tmaworld.com/.


Acest articol va face parte dintr-o serie de 17 articole ce va evidenția diferențele culturale dintre Romania și alte 17 țări și pe care o puteți găsi aici. Astăzi ne vom uita la diferențele cultural-profesionale dintre




Diferente interculturale dintre România și Luxemburg

Românii reprezintă, din punct de vedere numeric, cea de-a opta cea mai importantă comunitate străină din spaţiul UE rezidentă în Marele Ducat de Luxemburg. De asemenea, un număr semnificativ de cetăţeni români trăiesc în Marea Regiune, adică în regiunile de la frontieră Luxemburgului, aflate în Franţa (Lorena), Germania (Saar, Renania-Palatinat) şi Belgia (provincia Luxembourg) şi au interese de ordin profesional, social, educativ sau cultural în Marele Ducat de Luxemburg.


Haideți să vedem împreună un rezumat al principalelor asemănări și diferențe și apoi vom vorbi în parte despre câteva dintre acestea.



Comunicare (Rațională vs Afectivă)


Mentalitatea românească


Lucrurile se fac bine în România atunci când există relații interumane. Reuniunile sociale (cu băutură și mâncare) reprezintă oportunități bune pentru construirea de relații de afaceri. Românii sunt foarte ospitalieri și se bucură de socializare, care implică, în general, multă mâncare și băutură. Este obișnuit, de exemplu, să oferiți mâncare și băutură în timpul unei întâlniri, care va începe întotdeauna cu mici discuții care nu au legătură cu munca.

În ciuda preferinței puternice pentru consolidarea relațiilor interumane, în România nu există o mentalitate a serviciilor pentru clienți. În cadrul comunismului, atenția acordată clienților nu exista - oamenii erau plătiți indiferent de cât de bine își făceau munca.



Mentalitatea luxemburgheză


Ducatul Luxemburg are o puternică amprentă multiculturală. O treime din populația sa survine din afara Luxemburgului. Poziționat între Franța, Germania și Belgia, cu un aflux puternic de imigranți din Portugalia și Italia, Luxemburgul se străduie să își păstreze intactă identitatea națională. Luxemburghezii se pricep să lucreze cu oameni din toată lumea, în special din Europa.


Ca și mod de lucru, ei sunt orientați spre relațiile sociale mai mult decât pe comunicare pur rațională. Au un simt puternic familial și multe dintre activitățile lor în timpul liber implică toată familia. Pun accent mare pe politețe și pe răbdare. Oricine își dorește să lucreze în Luxemburg trebuie să înțeleagă simțul tradițional puternic al societății lor și nevoia de a forma o relație de încredere înainte de a face business împreună. Încrederea și cooperarea lor se câștigă în timp, iar asta poate implica numeroase întâlniri față în față.


Bruschețea gândurilor și a exprimării sunt comportamente care sunt privite cu puțină toleranță, pe când atitudinea profesionistă și discreția sunt trăsături pe care un luxemburghez le va aprecia la colaboratorii săi. Fiți deschiși cu colegii dumneavoastră luxemburghezi, dar nu exagerat de curioși. O bună cale de a le câștiga simpatia este să vorbiți despre mâncare și vin, sau despre mașini. Evitați totuși discuțiile personale decât dacă sunteți invitat spre așa ceva, deoarece ei trag o linie puterica între muncă și viața personală.



Cultural. Luxemburg


Luarea deciziilor (Risc - Siguranță)


Mentalitatea românească


Românii sunt extrem de orientați către siguranță. Ei muncesc din greu pentru a crea condiții stabile de trai. Le place senzația de sigurantă atunci când riscul este minimizat și rezultatul este sigur. Nu sunt, în general, considera a fi foarte antreprenoriali. In prezent, economia rămane dominată de industrie, sectorul serviciilor rămanand în urma altor state est-europene.



Mentalitatea luxemburgheză


Luxemburgehzii au o atitutdine rezervată față de risc. Nu obișnuiesc să se laude, să se dea mari sau să își arate în public opulența. Aceste lucruri fac parte din mentalitatea lor. Sunt oameni care acționează cu prudență în întâlniri și când fac negoț. Modul în care vă îmbrăcați la întâlnirile de afaceri de asemenea va avea o influență mare asupra modului în care se va negocia într-o relație directă. Dacă doriți să ajungeți la consens, încercați să oferiți garanții și să evitați riscurile fără o plasă de siguranță în spate. Cea mai sigură cale de a face schimbări într-o companie de aici este să oferiți motivație celor ce doresc să se schimbe și să aveți răbdare cu cei ce se schimbă mai greu.


De asemenea, există un risc major dacă jigniți pe cineva deoarece este un stat mic iar oamenii se cunosc între ei. Firmele de consultanță locale pot fi de folos în astfel de împrejurări, dar tarifele acestora sunt mari. Totuși, este o alternativă valoroasă când vine vorba de consultanță în acest spațiu multicultural.



Diferente culturale Romania - Luxemburg

Raționament (Simplu - Complex)


Mentalitatea românească


Românii tind spre complexitate în gândire și în modul de comunicare. Majoritatea românilor iubesc filosofia și le place să dezbată idei. Discuțiile filosofice lungi sunt frecvente la cină, când oamenii se incălzesc și începe să curgă conversația. Competențele retorice sunt recunoscute ca un atribut important al unei persoane. Există o serie de intelectuali români care sunt foarte apreciați atât în România, cât și pe plan internațional. Printre ei se numără și autorul și filozoful Mircea Eliade, Eugene Ionesco (dramaturg), Constantin Brâncuși (sculptor).



Mentalitatea luxemburgheză


Luxemburgehzii abordează problemele liniar. Sunt oameni pragmatici dar circulari în raționament, mai ales când vine vorba de tradiție și protocol. Este de preferat să puneți întrebări din mai multe puncte de vedere pentru a vedea exact care este contextul în care vă aflați. În schimb, dacă este vorba de un aspect financiar, abordarea este liniară și precisă. Doar în problemele legate de personal și/sau de leadership, vor exista multe întrebări legate de ierarhie și de oamenii din jurul acesteia.


Acest tip de comportament depinde masiv de contextul în care se desfășoară. Mulți dintre cei care lucrează în Luxembrug sunt de părere că deciziiile importante sunt oricum luate de cei ce dețin puterea. Luxemburghezii adeseori ocupă un loc delicat între proces și relațiile sociale așa că este bine să aveți răbdare cu ei în timpul luării deciziilor și în timpul ședințelor.



Întâlnirile 1 on 1 sunt des întâlnite în cadrul companiilor, mai ales în stadii de tatonare. Aveți grijă în cadrul acestora că informațiile pe care le furnizați sunt precise și concrete. Dacă furnizați informațiile în format scris, este și mai bine pentru a elimina erorile de comunicare, atâta vreme cât puteți vorbi și deschis pentru a dovedi că sunteți pregătit.



 

Dacă doriți profilul detaliat pentru fiecare dintre aspectele menționate, vă rugăm să ne lăsați un comment mai jos cu numele și adresa de email și vă vom trimite profilul complet.

Iar dacă v-a plăcut, citiți și

Romania - Suedia. Ghid practic de diferente interculturale pentru corporatisti
 

Romania - Luxemburg Pinterest

bottom of page