Top 7 Tips & Tricks pentru un profil de Linkedin exceptional
Timp efectiv de citire: ~5 min
Linkedin este cea mai populară platformă de networking profesional din lume care conectează angajații cu angajatorii în mod direct. De aceea importanța brandingului personal pentru profilele profesionale pe această platforma este crucială. Din fericire, există o sumedenie de tips & tricks pentru a-ți crea un profil profesional de succes și pentru a atrage cât mai multe vizualizări.
Astăzi vom vorbi despre 7 dintre ele:
Completează-ți profilul 100%
Adaugă o poză profesională ce iese în evidență
Adaugă elementul de branding în background-ul profilului
Folosește cuvinte cheie în titlu
Spune-ți povestea profesională în mod convingător
Creează-ți un URL personalizat
Creează-ți un portofoliu în profil
Poate ai văzut pe blogul nostru că ne place să fim la curent cu trendurile din recrutare. De aceea vei găsi pe blogul nostru articole despre CV-urile creative, despre cărți ce te pot ajuta sau despre testele folosite la angajare. Ei bine, de astăzi a venit rândul să tratăm subiectul Linkedin.
Deși este mai veche decât Facebook, această platformă de socializare profesională rămâne încă o enigmă pentru mulți români care vor să se angajeze. Cu toate că, de cealaltă parte a baricadei angajării, oameni din departamentele de recrutare sau chiar vânzări o folosesc cât se poate de intens și au conturi Premium plătite.
Din fericire însă, lucrurile par să se schimbe în bine, pentru că cifre vehiculate chiar de Linkedin zvonesc un număr aproximativ de 300.000 de utilizatori în România. Dacă și tu faci parte dintre ei, sau ți-ar plăcea să faci parte, acest articol este pentru tine, pentru că în rândurile următoare vom trata câteva aspecte cheie în realizarea unui profil profesional de Linkedin reușit.
Tips & Tricks Nr. 1
Un profil complet poate nu pare deosebit de celelalte pentru un ochi neavizat, însă în momentul în care realizezi că algoritmii din spate fac ca profilele complete să fie de 40 de ori mai vizibile decât celelalte, situația se schimbă dramatic. Ca să nu mai vorbim de faptul că poți adăuga mult mai multe detalii decât îți permite un CV tradițional și ar fi păcat să ratezi această ocazie.
Încearcă să adaugi titluri sau prefixe specifice în nume, dacă ai. Spre exemplu MBA, Dr sau Sr, Jr. Acestea te vor ajută să ieși în evidență în mod pozitiv.
Atenție însă la caracterele speciale, adrese de email sau alte bazaconii în câmpul de nume. Linkedin te va taxa pentru asta. Se ajunge chiar până la avertismente de suspendare a contului.
Tips & Tricks Nr. 2
Poza de pe Linkedin este foarte importantă. Îi ajută pe cei ce îți vizualizează profilul să te identifice din lista de oameni care se afișează dar ajută și din punct de vedere psihologic, creând o relație de încredere. Există și statistici care susțin acest fapt, iar profilele cu poză sunt de 7 ori mai vizitate decât cele fără poză.
Cum ar trebui să fie poza? La modul ideal se recomandă o fotografie profesională care să scoată în evidență caracterul personal. Aici vorbim de culoarea îmbrăcămintei, fundalului, poziția în care se stă la poză, expresia facială și mimica corpului, șamd.
Pentru poză, ajută foarte mult dacă nu folosești un background alb, normal, ci poate ceva mai colorat care te să te separe de celelalte persoane în listele de oameni afișate la căutările pe Linkedin. Iar dacă vrei cu adevărat să-ți construiești un branding personal, atunci ajută dacă îți pui aceeași poză pe toate profilele de pe rețelele sociale.
Deși aceste aspecte sunt costisitoare și clar nu pentru toată lumea, ca reguli de baza, ar trebui să știi să NU pui: un selfie, un logo de companie, o poză prea casual sau chiar o poză cu animalul de companie.
Ține minte cuvintele "branding personal" atunci când vrei să îți urci o poză pe profil. Ce impresie ți-ar plăcea să-și facă angajatorii despre tine atunci când o văd?
Tips & Tricks Nr. 3
Background-ul din Linkedin are cam același rol pe care îl are și cel din Facebook. Este un afiș din care oamenii extrag informație despre cine ești, ce faci și cum preferi să faci ceea ce faci. Motiv pentru care trebuie folosit la maxim și cu atenție la detalii.
Cum să faci asta? În primul rând trebuie să pui acolo ceva reprezentativ pentru tine. Dacă lucrezi în marketing, pune referințe la companii cu care ai lucrat, dacă ești director de vânzări pune o poză corporate, iar dacă ești scriitor, nu ar strica să pui niște coperți de cărți, printre care și cele scrise de tine.
Și orice ai face, nu folosi fotografii la rezoluții mici sau blurate, vei obține un efect total opus celui pe care ți-l dorești.
Dacă nu te pricepi la poze și la design, poți apela la servicii ieftine de editare foto pe site-uri de freelancing cum ar fi Fiverr sau chiar la prieteni care știu ce fac. Dacă ești membru Premium nu e cazul, pentru că membrii Premium ai Linkedin au acces la galerii de imagini special create pentru background-uri.
Tips & Tricks Nr. 4
Ce este titlul la Linkedin? Este textul ce se află fix sub câmpul de nume. Ca să facem o comparație, este că și textul unui anunț din Google, asta pentru că Linkedin are algoritmi care vor compara acest text cu relevanța pe care o ai pentru o anumită căutare făcută.
Un exemplu: Dacă cineva caută "Mecanic electrician auto" pe Linkedin iar tu ai aceste 3 cuvinte în titlu, spre deosebire de cei ce nu au decât 2 sau poate sunt acolo dar cu greșeli, tu vei fi cel mai relevant și vei apărea în căutare primul sau poate chiar singurul (în funcție de celelalte rezultate) pentru acel angajator.
Pe lângă aceasta, câmpul este probabil primul lucru pe care îl vede angajatorul, după nume. Cât contează deci acest câmp? Foarte mult!
Ce poți face pentru a obține rezultate mai bune și a fi mai vizibil pe Linkedin:
Folosește cuvinte cheie ce știi că sunt relevante. Spre exemplu, dacă lucrezi în IT și ești tester, atunci cuvintele QA, Automation Engineer, Quality Assurance sau Tester ar trebui probabil să-și găsească loc în titlul tău.
Dacă poți, folosește și un un cuvânt sau o expresie care este unică pentru tine și care te definește.
Nu uita să adaugi în titlu și orașul pentru a atrage până la de 23 de ori mai multe vizualizări.
Gândește-te de două ori la ce pui aici și aliniază mai departe profilul cu titlul pe care ți l-ai compus.
Poți folosi unelte de marketing precum Ubersuggest sau Google Trends pentru a discerne care din cuvintele pe care te gândești să le folosești sunt cele mai căutate pe internet.
Încă un aspect important când construiești un titlu de Linkedin: evită cuvinte "expirate" de laudă precum ninja, guru, super star, rock star șamd. Acestea denotă laudă seacă și imaturitate. Dacă ești cu adevărat bun, asta se va vedea din profil.
Tips & Tricks Nr. 5
Ai auzit vreodată de elevator pitch? Ei bine, un elevator pitch este o descriere scurtă a unei idei, a unei firme sau a unei persoane care cuprinde cât mai sumar și convingător caracteristicile principale.
Gândește-te la câmpul "summary" din Linkedin ca la acest elevator pitch făcut pentru tine. Trebuie să te vinzi. Acesta este locul potrivit pentru lauda profesională. Fă-o profesionist, laudă-te în termenii industriei în care activezi, cu fapte reale și susține afirmațiile de aici prin profilul tău.
Spune chestii de genul "premiat" dacă ai câștigat premii și menționează-le, citează articole pe care le-ai scris, domeniile în care ești expert și dacă ai multe abilități la nivel de expert, creează o secțiune separată în care să le enumeri.
Un pont important pe care să-l ții minte e că te ajută enorm dacă faci acest sumar din perspectiva din care ești văzut.
Dacă nu te descurci, roagă un prieten sau un coleg de muncă (poate chiar mai mulți) să te descrie.
Mai ții minte "personal branding"? Ei bine, intervine și aici. Încearcă să pui ceva din personalitatea ta, fie că e vorba de cuvinte care îți plac sau de exprimare în general, asigură-te că sumarul îți reflectă întrucâtva caracterul.
Tips & Tricks Nr. 6
În momentul când îți creezi un profil, acesta are și un url atașat, însă nu e chiar cel mai memorabil. Dacă cineva te-a ținut minte și vrea să dea de tine pe Linkedin, există și posibilitatea să te caute direct cu ajutorul URL-ului. Exemplu: https://www.linkedin.com/in/joyoflife/
Iar dacă îți creezi un URL personalizat, îl poți include fără rușine și în CV, pe blog, în semnătură emailului, etc.
La fel ca și la câmpul de nume, ține minte să nu folosești caractere speciale aici. Și nu depăși limita de 30 de caractere.
Tips & Tricks Nr. 7
Te îndrumam mai sus să susții ceea ce descrii despre tine în sumarul profilului de Linkedin și în titlu. Ei bine, secțiunea de portofoliu te ajută să faci fix asta. Imaginile și documentele urcate aici își pot aduce aportul convingător în susținerea afirmațiilor tale.
Exemplu: Dacă ești un autor publicat, aici își pot găsi locul recenzii asupra operelor tale, videoclipuri cu interviuri sau discuții despre creația ta, invitații la diverse evenimente, poze la semnare de cărți, etc. Pe lângă acestea, poți urca în portofoliul tău de Linkedin chiar și prezentări sau link-uri către acestea și, de ce nu, chiar subcapitole din cărți.
Dacă pe măsură ce îți completezi profilul îți dai seama că aici ai urcat pe Linkedin mostre vizuale ce nu se regăsesc în sumar sau titlu, te poți duce întotdeauna înapoi să modifici secțiunile și să faci trimitere la acestea. Exemplu: Ai urcat unul din videoclipurile în care ești invitat să vorbești despre creațiile tale. Poți adăuga în titlu "speaker".
Cu peste 433 milioane de membri și recunoaștere internațională, LinkedIn nu poate fi ignorat nici în România. Un profil cuprinzător și bine făcut poate fi biletul tău pentru o mulțime de oportunități care vor bate la ușa ta virtuală. Urmează aceste sfaturi simple și vei face o primă impresie excepţională pentru angajatori și ceilalți utilizatori deopotrivă.
Dacă ți-a plăcut, citește și