top of page

Tips & Tricks in Cariera. Cum Faci o Prima Impresie Buna in 7 Secunde

Timp efectiv de citire: ~ 5 min

Tips & Tricks in Cariera. Cum Faci o Prima Impresie Buna in 7 Secunde

Toată lumea știe ce înseamnă prima impresie, însă nu multă lume știe că prima impresie se formează în doar 7 secunde. Asta înseamnă că, în timpul unui interviu trebuie să fii conștient de acest aspect și să profiți la maxim de primele secunde pentru a lăsa o primă impresie bună asupra intervievatorului.



Importanța primei impresii



"If people are failing, they look inept. If people are succeeding, they look strong and good and competent. That's the 'halo effect.' Your first impression of a thing sets up your subsequent beliefs. If the company looks inept to you, you may assume everything else they do is inept." - Daniel Kahneman


În concepția greacă comunicarea avea trei părți: ethos, pathos și logos. Dacă logos-ul și pathos-ul țineau de "ce" și de "cum" se vorbește, ethos-ul ținea de "cine" vorbește. Acea identitate care conferă credibilitate comunicării.

Atitudinea ta, modul de a te îmbrăca, de a merge, gesturile, mimica feței, toate contribuie la ethos-ul tău și la ce impresie lași în societate.


Un studiu din 1980 făcut de D.L. Hamilton arată că pe lângă lucrurile care te definesc ca întreg, o importanță covârșitoare asupra primei impresii o au aspectele care ies în evidență. Dacă ai fost neatent cu garderoba, cu atitudinea, sau erai cu mintea în altă parte în primele clipe ale comunicării, ei bine, șansa ta tocmai s-a dus.


Mulți dintre angajatori recunosc că dacă angajatul face o impresie proastă, interviul pleacă din start cu stângul și candidatul va trebui să compenseze pe parcurs, deși el habar nu are despre acest aspect.


Prima impresie, deși se formează în aproximativ 7 secunde, procesul se termină complet după 30 de secunde. În tot acest timp, ai fost analizat din cap până în picioare. Nu există niciodată a două șansă pentru a lăsa o primă impresie bună.


Prima impresie se face in 7 secunde


Psihologia primei impresii



Din punct de vedere evolutiv, prima impresie are sens, pentru că abilitatea de a recunoaște expresia unui străin de pe față și intenția după ansamblul posturii, cândva putea reprezenta diferența dintre viață și moarte.


În timp, rolul primei impresii s-a schimbat, însă având în vedere efectele puternic înrădăcinate în subconștient, nu ne putem abține să nu ne judecăm semenii instantaneu, după semnalele pe care le recepționăm.


Un studiu făcut de Janine Willis și Alexander Todorov la Universitatea Princeton a arătat că încrederea într-o persoană la nivel instinctiv se cântărește și se notează cel mai repede: 100 de milisecunde! Mai mult decât atât, indiferent de eforturile pozitive ale persoanei în timpul acelei întâlniri, nivelul de încredere acordat în timpul primei impresii rămâne neschimbat.


Un alt studiu al lor făcut în 2014 arată că, deși nu este întotdeauna corectă, prima impresie are regulile sale fixe. Una din ele este că tonul vocii mai sus, mai pițigăiat, câștigă mai repede încredere decât un ton al vocii mai baritonal. Se speculează că acest comportament își are rădăcinile în faptul că tonul scăzut al vocii este dat de un nivel de testosteron mai ridicat și deci, persoana reprezintă un potențial de pericol mai mare.


Deși lucrurile aveau sens acum câteva sute de mii de ani, în societatea noastră de acum nu mai au. Și asta pentru că, în mod normal, liderii de orice fel au în genere tonuri ale vocii mai scăzute. Până și chiar politicienii sunt pregătiți de speakeri cu experiență să-și coboare tonul vocii atunci când țin discursuri. Având în vedere că cele două se bat cap în cap, rezultatele sunt relativ nefericite: statistic vorbind, sunt mult mai mulți bărbați în poziții de conducere de orice fel, însă nivelul de încredere de care se bucură este uneori șubred și fluctuant.

Strangerea de mana este estiala pentru a face o prima impresie reusita

De asemenea, strângerea de mână este deosebit de importantă în formarea primei impresii. Strângerea de mână ideală este fermă, însă nu foarte strânsă și se adaptează mâinii celeilalte, iar poziția căutată trebuie să fie cea neutră. Dacă ridici palma în sus arăți predispoziția spre un caracter slab, iar strângerea de mâna cu palma în jos trezește resentimente, având în vedere că este un gest dominant impus.



Cum faci o primă impresie bună



Zambeste atunci cand cunosti oameni pentru o prima impresie de efect

Zâmbește


Este binecunoscut faptul ca zâmbetul ne mai face mai de încredere și chiar mai atrăgători ca persoane. Aşa că, atunci când întâlnești pe cineva, zâmbește-i! Cu siguranță zâmbetul tău va putea comunica mult mai multe în cele câteva secunde în care îl vei afișa decât vei putea să spui în cuvinte.


Atenție totuși la zambetele false, nimic nu dăunează mai mult unei prime impresii decât un zâmbet forțat. O grimasă din gură în timp ce restul feței stă imobilizată, pe lângă faptul că denotă un zâmbet fals, arată chiar și puțin grotesc.


Menține contactul vizual


O altă caracteristică a primei impresii ce vine din subconștient este contactul vizual. Dacă nu menții contactul vizual în timp ce vorbești, vei fi perceput ca nedemn de încredere, agitat sau chiar instabil psihic.


Așa că, dacă vrei să-ți maximizezi șansele, din momentul în care ti-ai îndreptat privirea către interlocutor, privește-l în ochi și păstrează contactul pe parcursul strângerii de mână introductive. Apoi încearcă să privești cealaltă persoană perioade de câte 3 secunde în timp ce vorbiți. Cele 3 secunde sunt suficiente să arăți că oferi atenție, fără însă a deveni prea ciudat sau prea insistent cu privirea.


Tine minte numele celor cu care stai de vorbă


Deși e greu să reții numele interlocutorilor, mai ales când aceştia sunt numeroși, pentru o comunicare reușită, este deosebit de indicat. Adresându-te interlocutorului tău după nume este un semn de respect și apreciere. Fapt care, ghici ce? La rândul său va genera apreciere și respect pentru tine.


Vorbește mai mult despre lucrurile care sunt importante pentru celălalt


Una dintre cele mai adânci dorințe a omului este aceea de a fi apreciat. Dacă ai reținut numele persoanei din faţa ta și continui conversația cu ceva despre ea, vei observa cum va fi apoi mai deschisă către tine și cum greșelile sociale pe care le-ai putea face din acel punct vor fi trecute cu vederea mult mai ușor.


Imbraca-te bine ca sa faci o prima impresie reusita

Fii punctual

Mai ales dacă vorbim de un interviu, fii punctual și chiar încearcă să ajungi mai devreme cam cu 10 minute. Nu neapărat pentru că ar începe interviul mai devreme, dar dacă îți dai timp la dispoziție, vei observa că nu vei mai sta stresat dacă întârzie autobuzul sau dacă e traficul prea aglomerat.


Ai grijă cum te îmbraci

Limbajul nonverbal împreună cu alegerea ta vestimentară deja au alcătuit câteva fraze complexe despre caracterul tău încă dinainte să rostești un cuvânt.


Dacă nu ești genul de om care este în pas cu moda și cu trendurile, încearcă să te ghidezi după reguli de bun simț. Gândește-te la faptul că, indiferent de alegerea vestimentară, trebuie să arăți îngrijit dacă vrei să faci o bună prima impresie. În cazul unui interviu, pune-te puțin in locul celuilalt și întreabă-te cum te-ai vedea de acolo.

 

Dacă ți-a plăcut, citește și

Top 7 Tips & Tricks pentru un profil de Linkedin exceptional
 
Tips & Tricks in Cariera. Cum Faci o Prima Impresie Buna in 7 Secunde - Pinterest

bottom of page